ЛЕ: Енглези испитивали Милошевића о расизму!

Нисте ме дискриминисали, јер сам Србин! "Ако ја као Србин покажем поштовање свима у Енглеској, Шпанији и Италији, онда најмање што могу да очекујем јесте да и ми узвратимо реципрочним поштовањем Јунајтеду и било ком другом ривау који долази", рекао је тренер Партизана.

Фудбал 22.10.2019 | 22:40
ЛЕ: Енглези испитивали Милошевића о расизму!
После две утакмице са "клинцима" на трибинама - Партизан ће на свом стадиону у Хумској дочекати славни Манчестер јунајтед, очекује се с пуним стадионом.

Истекла је УЕФА казна од две утакмице због расизма навијача, тако да ће играчи Партизана имати велики "ветар у леђа" против Јунајтеда који је пред ову утакмицу ремизирао у највећем дербију Енглеске, против Ливерпула (1:1), који је до сада бележио све победе у Премијер лиги.

Као идеалног саговорника за меч који се игра у четвртак, новинари листа "Тхе Сун" означили су тренера црно-белих Сава Милошевића који је и те како познат у Енглеској.

Три године је носио дрес Астон Виле за коју је у три сезоне дао 33 гола.

Ипак, овога пута су са њим желели мање да причају о фудбалу, а више о расизму који је тема недеље на Острву. У питању је хаос настао на мечу против Бугарске у Софији, а на све то наслонили су причу и о затварању стадиона против Малмеа и АЗ Алкмара, уз подсећање на "антисемитске пароле" на утакмици против Тотенхема пре пет година.

"Као бивши фудбалер са пријатељима широм света учинићу све да се наши гости осећају угодно и да се прича само о фудбалу", рекао је Милошевић и додао: 

"Поручићу нашим навијачима да нам долази велики, гигантски клуб, и да морамо да будемо поносни што играмо са Манчестер јунајтедом први пут од 1966. године. Морамо да будемо поносни што нам долазе такви играчи, тренери, лидери и навијачи таквог великог клуба".

О инциденту у Софији поручио је да су га изазвали "неедуковани људи из најнижег слоја друштва" казавши да су они "нико и ништа" и да само желе да привлаче пажњу јер немају ништа сем беса и примитивизма. 

"Можда не бисмо ни требали да им дајемо толико пажње јер уживају у томе. У својој глупости и примитивизму. Фрустриран сам кад читам о било којој форми дискриминације...", казао је Саво Милошевић и казао да је за њега тешко да разуме њихово понашање, посебно у спорту.

Да ли је Саво Милошевић некада био дискриминисан? 

"Нисам колико се ја сећам. Када сам играо у Астон Вили, током ратних сукоба у мојој земљи, мој народ је имао лошу репутацију у Енглеској и Западној Европи... Ипак, никад нисам осетио да ме људи зато третирају другачије, иако су могли да имају негативну слику о Србима".

"Ако ја као Србин покажем поштовање свима у Енглеској, Шпанији и Италији, онда најмање што могу да очекујем јесте да и ми узвратимо реципрочним поштовањем Манчестер јунајтеду и било ком другом ривау који долази", додао је Милошевић на шта га је новинар с којим је разговарао подсетио да су клубови из Источне Европе најчешће кажњавани.

"Људи су фрустрирани свиме што се десило у прошлости - ратовима, проблемима, конфликтима... За многе је стадион место где могу да испоље животне фрустрације, иако не разумеју шта то има за последице. Морамо као друштво да кренемо напред, не због других - него због нас самих".

Меч између Партизана и Манчестер јунајтеда у 3. колу Лиге Европе игра се у четвртак у Хумској од 21 час уз директан пренос на РТС.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар