Прича - ЛШ: Тактички пресјек Тотенхема...

Сви проблеми полазе од бекова, више шанси за ривале него за Певце, Покетино исцедио играче! Серж Орије и Дани Роуз не играју на нивоу. . .

Фудбал 21.10.2019 | 23:30
Прича - ЛШ: Тактички пресјек Тотенхема...
Финале Лиге шампиона је подигло стандарде. И сам Маурисио Покетино је говорио о томе. Време је да клуб порасте. У сваком смислу. Надао се врхунским појачањима. Надао се новим уговорима који ће играче држати срећним. Уместо тога, остао му је незадовољни Кристијан Ериксен, па Јан Вертонген и Тоби Алдервајрелд у последњим годинама уговора, остали су му и Дани Роуз и Серж Орије, а управо од њих двојице полазе сви тактички проблеми у игри Тотенхема, а за њих је наравно највећи кривац сам Покетино.

Није све то наравно баш толико просто, Тотенхем је и даље тим који само чека да проради и можемо само да се надамо да се то неће десити сутра против Црвене звезде у трећем колу Лиге шампиона, али чињеница је да Певци ове сезоне не играју ни изблиза онако квалитетно као прошле. Не да није било помака унапред, него је направљен који корак уназад.

Тотенхем после девет кола у Премијер лиги има већ 13 бодова мање од водећег Ливерпула. После ремија у Атини и дебакла против Бајерна у Лондону (2:7) има и само бод у Лиги шампиона.

Где је проблем? Анализа увек занимљивог Yоутубе канала Тифо Фоотбалл каже да све полази баш од бекова, Роуза и Оријеа.

Покетино наиме ове сезоне углавном игра у дијаманту 4-3-1-2, ређе у систему 4-2-3-1, мада је у суботњем ремију са Вотфордом пробао и са тројицом штопера позади. Ипак, углавном је то 4-3-1-2 са циљем да се растерети Хари Кејн. Нападачки је то уско, Тотенхем игра углавном кроз центар, брзим пасовима покушава да разбије противнике. И то је све у реду, кад одбрана функционише, па Тотенхем може да у транзицији користи брзину и играче који траже простор између линије. Све је у реду кад имаш атлете у вези и гранитну одбрану. Авај, транзиција у дијамант систем не иде баш тако лако.

Зашто? Ево неких понуђених одговора.

Прво, пресинг у уској вези оставља праза простор на крилима, па или бекови морају да помогну напред и тако оставе рупе позади или ће да чекају у одбрани, али онда двојица бочних играча у вези морају превише тога да покрију. Бекови су дакле проблем, јер Роуз и Орије – а упорно их Покетино форсира због искуства иако острвска јавност врши све већи притисак да их избаци из стартне поставе - често заостају, па штопери морају да покривају иза њих. Кад остану иза умарају саиграче из средњег реда, а приде остављају рупе у централном делу терена, јер Муса Сисоко и Танги Ндомбеле морају да крпе и по бочним деловима терена.

Прошле сезоне је везни ред у саставу Муса Дембеле, Виктор Вањама, Ерик Дајер, успевао некако све да обави. Међутим, Дембеле је отишао, а Вањама и Дајер имају проблема са физичком спремом. Овај други приде као да је и изгубио Покетиново поверење. Хари Винкс, Сисоко и Ндомбеле једноставно нису довољно агресивни, а бар тренутно ни физички спремни за тако захтевне улоге у средњем реду. Не могу да закрпе све пропусте бекова, који често доносе лоше одлуке кад треба да остану, кад да крену напред. И сам Покетино је недавно рекао да би тим прво требало да поврати агресивност када нема лопту у поседу.

Такав раскорак задаје Покетину велике дефанзивне муке. Чули сте сигурно да се последњих година у фудбалској аналитици све више користи статистичка xГ мера. Упрошћено, то је број чистих шанси које један тим створи по утакмици. Често уме да каже и више од резултата. Е сад, апликација WyСцоут каже да је Тотенхемов xГ ове сезоне у просеку 1,42 по мечу. Дакле, то значи да Певци просечно створе 1,42 чисту шансу по утакмици. Проблем је међутим што својим противницима дозволи xГ 1,72, односно 1,72 шансе по утакмици. У просеку, Тотенхемови ривали имају веће шансе за победу.

Наравно, статистика не може све да открије, али нешто говори. А још је лакше израчунати и да Тотенхемов напад штуца. Прошле сезоне је могао да замаскира све проблеме у игри. Ове године је тром, као да му недостаје енергије. Ширине свакако нема, па Тотенхем има проблема са екипама које се бране у средњем блоку и успевају да паралишу везни ред Певаца.



И све је то лепо и лако анализирати и написати. Нешто сасвим друго је покушати да их зауставиш на терену. Јер да се не лажемо, Звезда је у Лондону аутсајдер. И сваки резултат осим пораза био би спектакуларан. Али наду нико не може да одузме црвено-белима. У календарској 2019. Тотенхем је у Премијер лиги освојио бодова колико и Вест Хем и Барнли, мање него Кристал Палас и Лестер.

Тотенхем јесте у кризи. И резултата и игре. Општи је утисак да је Покетино за ових пет година једноставно исцедио све из играча. Захтеван је, инсистира и на строгом режиму исхране. Играчи знају колико им је он значио, нема ту никаквог бунта свлачионице, просто су се заситили шефових метода. Покетинов фудбал троши играче. Ову групу је можда већ потрошио.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Yоутубе/Тифо Фоотбалл

Коментари / 0

Оставите коментар