Онда кад је 2:0 против Манчестера било "Ураган кратког даха"!

Како су изгледали извештаји београдских медија 14. априла 1966. после победе Партизана над славним енглеским клубом?

Фудбал 21.10.2019 | 23:45
Онда кад је 2:0 против Манчестера било "Ураган кратког даха"!
Време када је Партизан био велика европска марка. Међу највећима на свету. Раме уз раме са Манчестер јунајтедом, Реалом, Интером. У доба када је добио позивницу да буде пионир Купа шампиона, иако није био шампион своје земље. И да, доба када је и победа од 2:0 на ЈНА против Јунајтеда била - мала!

Много година је прошло од тог 13. априла 1966. године, када су Црвени ђаволи гостовали у Београду, када су у полуфиналу Купа шампиона дошли на мегдан Партизану. Прошле су 53 године. Можда мерећи животним веком просечног човека то и није нека временска дистанца, али у фудбалу то је - вечност. Јер, много тога се променило у свету лоптања за тај период, ни Партизан, а ни Манчестер више нису исти.

Таман од тог априла 1966. године путеви су им се потпуно раскрстили. Манчестер је остао сила у светским оквирима, касније ће газити Европом, освајати тај трофеј до којег му је Партизан пресекао пут. А, црно-бели? Испало је да је финале у Хејселу био врх са којег се може само наниже...

Зато данас вреди погледати како су извештачи тадашњих београдских медија испратили победу Партизана над Манчестер јунајтедом. Како су видели ту блиставу игру Парног ваљка, који је играчки још убедљивије него резултатски поразио енглески моћни тим са Џорџом Бестом, Денисом Лоуом, Нобијем Стајлсом, Бобијем Чарлтоном... Уосталом како је Партизан играо, најбоље говори наслов у Спорту. Незадовољни са само 2:0, извештај је насловљен са "Ураган кратког даха".



"Како је само један једини гол могао да поруши све импресије о енглеским гостима који су дошли у Београд прецењејући своје вредности и прећутно потцењујући снагу свог полуфиналног опонента", почео је извештај Спорта.

А, тај један гол је био погодак Мустафе Хасанагића у другом минуту другог полувремена, који је променио цео ток утакмице. Први део игре припао је Манчестеру, док је Партизан одиграо непрепознатљиво лоше, претерано респектујући противника.

"Комплекс великог Безбијевог тима држао је ноге београдских фудбалера у олову пуних 45 минута. Тада смо, посматрајући збуњене, бескрвне, заплашене и нетачне у игри фудбалере у белим дресовима, гледали пред собом (ипак!) варку: да Безбијеви момци могу да трче 90 минута од једног гола до другог гола, да су у одбрани гранитни и несавладиви, да модерно и муњевито нападају  - једноставно, слаба игра домаћег тима дизала је у небеса један рекламом исфорсирани шампионски квалитет манчестерског госта", критиковао је Спорт.

За исти део игре Новости су, ипак, имале другачије виђење.

"Неки су се љутили што је борба у првом делу пружила мање него што се очекивало. Не треба се чудити што је тако било, јер у великим биткама и најмудрији генерали без опрезности најчешће губе. И добро је што се Партизан није "залетео", јер би игром на темпо извукао од Енглеза њихов најјачи адут и то би било равно самоубиству".

А, онда је дошло друго полувреме. Друга слика Партизана, голови, шансе, победа...

"У другом делу Партизан је загрмео из свих топова! То је поново био онај тим који одушевљава и узбуђује, који доноси радости и највећа славља. "Безбијеве бебе" су добиле праву лекцију, почев од спортске фернесе, до голова", писале су Новости.



Играо се 46. минут када је Хасанагић матирао Грега. Из пера извештача Спорта то је изгледало овако:

"Све се потпуно изменило оног тренутка када је Бечејац бацио аут до Јусуфија, а репрезентативни бек упутио центаршут на правог човека. Изврсни Хари Грег пошао је у сусрет лопти, помало изненађен и у дилеми покушао је да се на време врати увиђајући грешку, али касно - Хасанагић је скочио више од Фоукса и Криренда и пласирао лопту у мрежу. Грег се винуо за њом, али то је све што је могао учинити".



Партизан је нападао свим силама после поготка. Ређале су се шансе и промашивале у тих 12 минута до другог поготка, који је постигао Радослав Бечејац.

"Била је то једна савршено тачна и у милиметар прецизна акција, коју су започели Ковачевић и Васовић да би је негде на пеналтику претворио у гол чудесни Бечејац себи својственим маниром. Из дубине примио је лопту на груди, учинио окрет удесно и шутирао - Грег је био немоћан. Стадион се, кажемо, запалио, јер су некако сви предосећали да се може поновити случај Спарта (5:0) и да се још једанпут може пружити доказа за свемоћ југословенских фудбалера у тренуцима изванредне инспирације", описује Спорт.

Резултат из меча са Спартом се није поновио. Остао је Партизан на 2:0. Општа оцена - мало. Могло је много више.

"Изванреда игра црно-белих у другом полувремену донела је заслужену победу, али треба рећи да је искоришћена само половина онога за шта се шанса указала. После вођства од 2:0, Бечејац и Хасанагић имали су много повољније прилике него што су биле оне из којих су постигли голове. Да је и то искоришћено, Партизан је већ јуче могао да буде први финалист Купа европских шампиона", констатују Новости.

За крај, финале извештаја Новости. Зебња и радост истовремено.

"Тријумф Партизана у Купу шампиона може у Манчестеру, упркос преимућству које су црно-бели стекли, да буде и завршен. Али, то неће потамнити бљештавост сјаја који је наш шампион већ достигао у последње две утакмице Купа шампиона. Два пута крцати стадион, исто толико пута радости, одушевљења и бакљи победе - то је заиста диван поклон који су фудбалери Партизана даровали не само својим навијачима, већ свима којима је фудбал на срцу - без обзира којој су клупској боји најприврженији"

А, КАКО ЈЕ ТО ВИДЕЛА БОРБА

Доста другачији став о великој победи Партизана имао је извештач Борбе. Сигурно различит од свих те вечери, пошто је оценио да су црно-бели победили "и без надахнућа".

"Партизан је играо отприлике као и у свим просечним утакмицама овог пролећа. Ништа боље, рецимо, него против Динама. Па ипак је славио убедљиву победу", писала је Борба.

СЕДМИЦЕ И ДЕВЕТКЕ

Новости су поделиле и оцене фудбалерима за меч у Београду, а оне су изгледале овако (у оригиналу):

Партизан: Шошкић 8, Јусуфи 9, Михајловић 7, Бечејац 9, Рашовић 9, Васовић 9, Бајић 7, Ковачевић 8, Хасанагић 8, Миладиновић 8, Пирмајер 8.

Манчестер: Грег 8, Бренан 7, Дан 7, Креранд 7, Фаулкс 7, Стајлс 8, Бест 8, Лоу 7, Чарлтон 7, Херд 7, Конели 7.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар