АБА: Крка ''покркала'' Звезду!

Шок за Звезду – Крка срушила шампиона АБА! Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Крке у Новом Месту са 79:77, у мечу 3. кола АБА лиге.  Екипа Милана Томића поново изгубила у Новом Месту! Кркина тројкашка секција упуцала шампиона, Звезда има две победе и пет пораза! Поражавајући резултат у Новом Месту.

Кошарка 20.10.2019 | 20:15
АБА: Крка ''покркала'' Звезду!
Београдски црвено-бели нису успели да оправдају улогу великог фаворита и врате се на победнички колосек, након пораза од Будућности и Макабија.

Домаћи су током целе утакмице били у заостатку, али су серијом тројки у последњој деоници у потпуности преокренули резултат и на крају срушили актуелне шампионе.

Феноменалан меч одиграо је Глен Коузи, који је био близу дабл-дабл учинка (20п+9ас+4ск), а ван линије 6,75м је шутирао 6/9.

Пратио га је Марко Јошило, који је имао стопроцентан учинак у шуту за три поена (4/4), а меч је завршио са 19 поена и три скока.

Милан Томић није могао да рачуна на Џејмса Гиста, Дерика Брауна и Билија Берона, што се на крају показало као озбиљан проблем.

Можда и једина светла тачка код гостију био је Никола Јовановић, који је одиграо прве минуте у новој сезони, а меч је завршио са 16 поена и седам скокова, које је углавном уписао у првом делу игре.

Двоцифрени су још били Лоренцо Браун са 12 поена и седам асистенција, односно Стратос Перпероглу са 14 поена, два скока и исто толико асистенција.

Потпуно је заказао Чарлс Џенкинс, који је укупно ка кошу ривала упутио три шута, али није успео да погоди ниједном.

Након првог полувремена је деловало да ће Звезда успети рутински да слави у Новом Месту. Ипак, први озбиљнији пад у игри уследио је у 3/4, када су гости постигли само три поена за пет минута.

То је Крка искористила, наставила да погађа и да четири минута пре краја меча пређе у вођство, први пут после скоро пола сата игре.

А онда је уследио фестивал тројки домаћих, који је преломио резултат у њихову корист – по две тројке погодили су Јошило и Коузи и тако "сломили" актуелне шампионе за коначних 79:77.

У наредном колу, Црвена звезда дочекује Мегу Бемакс, док Крка гостује у Подгорици екипи Будућности.

Све тежи почетак сезоне Црвене звезде!

Победа против Фенербахчеа била је светли бљесак у све тамнијем октобру за екипу Милана Томића, која је у недељу, на гостовању у Новом Месту, доживела други "јадрански", а четврти такмичарски пораз:

Крка - Звезда 79:77 (17:20, 20:25, 18:16, 24:16)

И вечерас у Словенији, играчи актуелног шампиона дозволили су ривалу сјајно шутерско вече. Тим из Новог Места убацио је 50 одсто шутева за три поена (укупно 13/26) и пречесто из "отворених" позиција одузео Звезди контролу утакмице у завршници.

Док се меч ближио крају, Американац Глен Коузи (20 поена) играо је све боље, убацио је шест тројки и разиграо остатак тима. Звезда је "држала волан" од краја прве четвртине па до средине последње и углавном мирно налазила начин да реагује, али је финиш ипак дочекала неспремна.

Потпуно изгубивши предност од седам поена са краја треће четвртине, али и ритам, Београђани су се до завршнице ослањали на решења Стратоса Перпероглуа, упорност Мохамеда Фајеа у рекету и тако су остајали у игри "кош за кош", у којој је Крка вечерас ипак била успешнија.

Када је Марко Јошило погодио своју трећу тројку за 76:73, Милан Томић је позвао тајм-аут и на њему само одморио играче, па их вратио на паркет. Уследио је изузетно тежак продор Бранка Лазића и још тежи погодак (76:75), а онда и моменат одлуке - четврта Јошилова тројка на крају 39. минута (79:75).

Томић је опет окупио екипу и тада јој дао инструкције, али то није ништа променило. Огњен Добрић је покушао да одговори брзом тројком, промашио је и тако је Крка кренула ка победи, коју јој није угрозио ни лош потез Ивана Рамљака три секунде пре краја, када је фаулирао Боришу Симанића при шуту за три поена.

Млади крилни центар био је вечерас стартер и добио је Томићево поверење у моментима одлуке, иако га претходно није било на терену док се "ломило". Стао је на линију пенала, мирно погодио два шута за 79:77, па намерно промашио трећи, али Фаје и Оџо нису успели да ухвате "отпадак" и да донесу Звезди шансу три секунде пре краја.

Попут Симанића, Томић је вечерашњи меч искористио да пружи шансу за овосезонски деби и резервном центру Николи Јовановићу, који јесте био спреман за доказивање, постигао 16 поена и оставио добар утисак, али његов наступ дефинитивно ће остати у другом плану, иза тешког Звездиног пораза.

Шеф струке црвено-белих вечерас није могао због повреда да рачуна на Дерика Брауна и Џејмса Гиста, а уз њих ни на Билија Берона, који у САД присуствује порођају супруге. Ипак, и без тог трија и још неспремног Огњена Кузмића, Звезда је ипак вечерас била апсолутни фаворит, са жељом да тријумфом остави за собом лош осећај после пораза у Тел Авиву.

Након оваквог меча у дворани "Леон Штукељ", тај осећај може бити само још тежи.

Дворана Леон Штукељ прогутала је још једно велико име! На месту где годинама падају најјачи регинални клубови годинама уназад оружје је положила и Црвена звезда! И то први пут после четири и по године! Црвено-бели су имали победу у рукама, али је тројкашка секција Крке упуцала шампиона и однела фантастичну победу у фотофинишу - 79:77 (17:20, 20:25, 18:16, 24:16).

Крка је нанела Црвеној звезди други узастопни пораз у регионалном такмичењу, трећу укључујући и оно гостовање у Тел Авиву пре три дана! Укључујући сва такмичења актуелни шампион Јадранске лиге има скор два од седам! Да, добро сте прочитали - две победе и чак пет пораза. Занимљиво, екипа Милана Томића већ сада је више пута пала на колена него у комплетном првом делу АБА лиге пршле сезоне! 

Шта су направили Глен Коузи и Марко Јошило ове вечери у граду близу границе са Хрватском! Имала је Црвена звезда практично отворен пут ка тријумфу после неколико лоших реакција Крке у офанзивној половини. Имала и 65:61 после коша Дејана Давидовца на седам и по минута до краја, али прокоцкала све шансе да узме брејк. За то су се побринули Коузи и Јошило са чак десет далекометних хитаца, на шта збуњени шампион из Београда једноставно поново није имао одговор. Баш као ни на налет Будућности пре само недељу дана.

Где је нестао Звездин напад у преломној фази утакмице?! Од момента када се Давидовац навезао на оне поене Лоренза Брауна Звезда је нанизала чак седам промашених шутева и једну изгубљену лопту за мање од четири минута! Није се ни Крка прославила у тој секвенци, али када је Гани Лавал успео да веже два слободна бацања, што њему лично представља својеврсни успех, све се окренуло у корист домаћина. Уследила је тројка Коузија за прво вођство Крке још од прве четвртине, а онда још један бодеж који је узбуркао страсти у дворани Леон Штукељ. Покушао је Стратос Перпероглу, који је утакмицу почео с неколико катастрофалних решења, а онда умало имао пресудну улогу, да са четири везана поена пробуди екипу и покаже саиграчима да се играју с ватром, али није вредело... Лавал је поново увезао два пенала, пре тога извукао и тежак погодак на Коузијеву асистенцију, да би Јошило својом трећом тројком на утакмици, убрзо и четвртом уз перфектан учинак срушио Звездине снове о искупљењу за слабу игру у 35 минута потпуно чудног двобоја у Тел Авиву!

Да, јесте Милан Томић остао лишен помоћи ровитих Дерика Брауна и Џејмса Гиста, али и новопеченог оца Билија Берона, али гледајући објективну разлику у квалитету два састава Црвена звезда није смела ово да изгуби. Није смела, али ово је Звездина тренутна реалност! Нису Браун, ни Берон играчи од којих је Томић добио много досад, једино је бивши центар Панатинаикоса оправдао досад уложени новац и поверење. Остали нису успели да надоместе ту рупу у ростеру и на листи стрелаца. 

Свака част Николи Јовановићу, који је искористио неочекивану шансу и скупио 16 поена и седам скокова, уз по једну асистенцију и украдену лопту, чиме ће вероватно натерати бледог Мајкла Оџа да се замисли и уплаши за своју минутажу. Озбиљно је надиграо Далибора Ђапу и учинио да Звезда стигне до раног вођства, али га саиграчи нису касније испратили... Перпероглу је имао 14 поена (5/11 из игре), Лорензо Браун је после муке у Тел Авиву одиграо добро и скупио 12 поена и седам завршних додавања. Бориша Симанић је такође добио простор услед поменутих околности, одиграо преко двадесет два и по минута и уписао девет поена (1/5 за три) и четири скока. Остали су били испод очекиваног, мада је Мо Фаје умало поново био Звездин џокер. Имао је шест поена и четири скока.

У редовима Крке доминирали су Коузи с 20 поена (6/9 за три), уз девет асистенција и Јошило с поеном мање и савршених 4/4 с дистанце. Лавал је дописао 14 поена, а Рамљак и Балажич по девет...

Звезда је у проблему!

КРКА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 79:77
/17:20, 20:25, 18:16, 24:16/

Дворана: Леон Штукељ, Ново Место;
Гледалаца: 1200;
Судије: Сретен Радовић, Јакуб Замојски, Матеј Шпендл.

КРКА: Коузи 20 (6/9 за три, 9ас), Маринели -, Шкендељ 1, Ђапа -, Фифолт -, Балажич 9, Јошило 19, Ракићевић -, Лапорник 5, Рамљак 9, Лавал 14, Осолник 2.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Човић 2, Л. Браун 12 (7ас, 4из), Перпероглу 14, Давидовац 8, Ненадић -, Лазић 2, Фаје 6, Добрић 5, Џенкинс -, Симанић 9, Јовановић 16 (7ск), Оџо 3.

АБА ЛИГА - 3. КОЛО:

Петак

Цибона - ФМП  61:81
/Новачић 10 - Рит 19/

Мега - Задар  98:74
/Мишковић 18 - АЛен 24/

Субота

Морнар - Партизан 65:76
/Пулен 16 - Јарамаз 17/

Игокеа - Цедевита Олимпија 71:71 (90:95)
/Еванс 20 - Блажич 30/

Недеља

Крка - Црвена звезда 79:77
/Коузи 20 - Јовановић 16/

20.00: Будућност - Приморска 



Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Младен-Прњавор

20.10.2019 18:48

Томићу ОДЛАЗИИ већ једном!!!

ОДГОВОРИТЕ