Успио је: Енди освојио титулу након 960 мрачних дана!

На примеру великог шампиона из Шкотске можемо да научимо важну лекцију: Никада не одустајте! Повратак за причу – Мари освојио трофеј после 960 дана! Пуних 960 дана је прошло откако је Енди Мари освојио титулу. После две и по године, Британац је коначно успео, победио је Стана Вавринку у финалу Антверпена.

Тенис 20.10.2019 | 20:27
Успио је: Енди освојио титулу након 960 мрачних дана!
Био је то сјајан меч у којем је Мари после велике борбе и преокрета славио са 3:6, 6:4, 6:4.

Као и безброј пута до сада, Британац је показао да се никад не предаје. Иако је поново изгубио почетни сет, нашао је пут да се врати у меч и после скоро два и по сата игре стигне до титуле.

Ово је његов први трофеј од 2017. и такмичења у Дубаију и што је још битније први после шестомесечне паузе и операције кука и повреде која је претила да оконча његову изузетну каријеру.

Пролетос је све било неизвесно, у фебруару је после пораза на Аустралијан Опену од Роберта Баутисте Агута решио да се подвргне интервенцији.

Летос је полако почео да игра, прво у дублу, а потом ове јесени и у синглу и ова титула је најбоља потврда да је са њим све у реду и да можемо рачунати да се у скорије време врати тамо где му је место, у сам светски врх.

Против Вавринке није ишло глатко, Швајцарац је лако повео са 3:0 и 4:1 и потом стигао до почетног сета (6:3).

Онда је Мари заиграо знатно боље. Иако је Вавринка био на путу да победи јер је уз брејк имао предност од 3:1, тенисер из Данблејна се вратио у игру, изједначио на 3:3, а потом у десетом гему стигао до новог брејка и изједначења.

У сету одлуке, Енди је био под великим притиском, на 4:4 је спасао две брејк лопте, издржао све и потом поново у десетом гему направио брејк, овог пута за победу.

Ово му је била 46. титула у каријери и четврта после иузгубљеног сета у финалу.

Осим 250 поена, Енди ће зарадити и 109.590 евра, а Вавринки је припало 59.255.

Енди Мари победио је вечитог ривала Новака Ђоковића у последњем мечу сезоне 2016, борби за трофеј на АТП финалу сезоне у Лондону, освојио девету титулу те године и постао најстарији тенисер у историји који је постао светски "Број 1".

Почетком марта следеће године, у видно лошијем стању него претходне јесени, Шкот је освојио турнир Серије 500 у Дубаију и - упоредо са Ђоковићем - ушао у најмрачнији период у каријери.

Два пута морао је на операцију кука, више пута саветован је да се повуче, како би једног дана могао нормално да хода, додате су му и "плочице" чији је задатак био да кости и лигаменти "легну" на место, а сам Енди између првог и другог хируршког захвата кроз сузе је признао да је бол са којим се свакодневно суочава једва подношљив.

Тачно 960 дана од 45. титуле у каријери освојене 3. марта 2017. у престоници Уједињених Арапских Емирата, велики шампион и још већи борац вратио се на трон.

У финалу Антверпена, Мари се сусрео са старим ривалом Станом Вавринком, пао у сет заостатка и добио наредна два после два часа и 28 минута велике борбе: 3:6, 6:4, 6:4.

Швајцарац је први направио брејк у "мајсторици", повео 3:2, али је то био само увод у још три брејка у низу, после чега је Мареј морао да се суочава са везаним брејк лоптама за 34-годишњег Вавринку при резултату 4:4.

Када се изборио са овим изазовом, напао је сервис противника и новим брејком крунисао повратак на АТП тур у великом стилу.

Мари је покушао да се врати прошле зиме, али је у Бризбејну забележио победу и пораз, а на Аустралијан опену испао већ у 1. колу, после чега је најавио да ће се вероватно повући, али пре тога покушати још једном операцијом.

Нова пауза потрајала је до јула, када се вратио на терен у Синсинатију и Винстон-Салему. Како је то изгледало најбоље сведочи његова одлука да повуче пријаву са УС опена и врати се на базични ниво. Тренирао је на Мајорки и покушао на турниру који је у августу одржан на том шпанском острву, да би потом отпутовао у Кину и наговестио да би, ако ништа друго, почетком наредне сезоне могао да заигра озбиљан тенис.

У Џухају изгубио је од Алекса Де Минаура после два сата и 44 минута, у Пекингу зауставио га је Доминик Тим после сат и 55 минута, у Шангају је играо три сата и 11 минута у бурном мечу са Фабијом Фоњинијем, са којим је имао и жестоке расправе током меча.

Када се вратио у Европу, нико га није зауставио - Кимер Копејанс, Пабло Куевас, Маријус Копил, Иго Амбер и данас Вавринка у финалу, са којим се састао 20. пут и забележио 12. победу.

Титулу на турниру Серије 250, Шкот је освојио као 243. тенисер на АТП листи. То ће се променити већ у понедељак…

Браво, Енди!

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар