Незаконито повећање плата директорима јавних институција

Главна служба за ревизију јавног сектора РС недавно је установила да се плата појединим директорима у јавним службама у Српској не исплаћује у складу са постојећим законом. То се односи на оне јавне службе чији је оснивач Влада РС, а које имају мање од 100 запослених радника, међу којима су Фонд за дјечију заштиту РС, Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, али и домови пензионера. Из Синдиката управе траже хитно реаговање Владе РС, док из опозиције сматрају да актуелна Влада од почетка прави грешку за грешком.

Република Српска 20.10.2019 | 20:00
Незаконито повећање плата директорима јавних институција
Законом који је ступио на снагу 1. августа 2018. године нису дефинисани платни коефицијенти директорима у јавним службама са мање од 100 запослених. Све вријеме од тада, Влада Републике Српске дозволила је да им се незаконито исплаћује предвиђено повећање плате. Контролом Фонда за дјечију заштиту РС, ревизор је утврдио неправилности у раду.

"С обзиром да Фонд има мањи број запослених од 100, чланом осам Правилника о платама, накнадама плата и другим исплатама запослених у ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту, дефинисан је коефицијент за обрачун плате директора, позивајући се на напријед наведени закон, а којим није дефинисан платни коефицијент за директоре установа које имају до 100 запослених“, стоји у ревизорском извјештају.

Након прегледа извјештаја, Синдикат управе РС затражио је да се Влада огласи о раду свих директора и надзорних одбора у овим установама, јер су мишљења да нема правног основа да се ова плата исплаћује.

"Прошле године када је усвајан Закон о платама направљен је превид, прескочен је платни коефицијент, усвојен је нови закон без тог платног коефицијента, а у завршним одредбама тог закона је наведено да ступањем на снагу овог закона престаје да важи претходни закон, тако да било који подзаконски акт који је израђен на основу претходног закона о платама нема свој правни основ и то је наш став", рекао је Божо Марић, предсједник Синдиката управе. 

Из Владе за сада не одговарају шта намјеравају предузети по овом питању. Са друге стране, из опозиције кажу да чињеница да се плате у наведеним јавним службама не исплаћују у складу са законом, заправо показује о коликом немару Владе РС се ради.

"И ако је то тако, онда се или усклађују законски оквири са оним што је пракса или се мијења пракса и усклађује са законом. Односно, очигледно је направљен пропуст за све оне установе које имају мање од 100 запослених, јер за њих није дефинисано. Рјешење је или да се додаје тај члан или да се усклађује пракса, а то је да они не примају плату, нема трећег", рекла је Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске. 

Разлог што Влада РС није још увијек реаговала, може се тражити и из друге перспективе.

"Народна скупштина ради, тако да се то могло ријешити у ових више од годину дана. Зашто није? Вјеровантно постоји неко на челу тих институција ко се у том смислу штити, чија плата се штити и томе слично и ту увијек овакве ствари зависе од тога због кога се то ради, а не зашто неки феномен постоји", рекла је Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини РС.

Из Синдиката управе РС кажу да је на Влади РС да одлучи како да случај ријеши. Оно што подвлаче из Сидниката јесу хитне Измјене Закона о раду и Закона о платама. Траже усклађивање ова два закона, како би се на тај начин побољшао статус запослених у јавним службама.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Трагедија једног друштва

20.10.2019 18:26

Све је код нас незаконито. Проблем што многима то још није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

21.10.2019 05:18

Зашто топлана БЛ не пушта гријање ујутро и навече оболи народ и дијеца поред глади и свега лошег што нас је снашло код бурлини криминалаца свих ових година у РС.

Name

Ре ре-ре

21.10.2019 06:47

Што не потамане оскудица, болест и глад има да докрајчи студен. Ето зашто.

Name

БЛ

20.10.2019 18:32

Чиме се забавила годинама опозиција РС,када ће нешто конкретно подузети против ове црнолисташке мафије која само задужује и сваки дан штетне афере производи РС, и лошем животу јадном народу и борцима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

21.10.2019 05:41

Тако је. Овдје се сви понашају по свом личном нахођењу, без имало професионалне обавезе, поготово одговорности према народу, својим бирачима. Непоштовање закона, самовоља, бахатост, присутна је у апсолутном смислу, по свим основама, на свим нивоима.

Name

Болид

20.10.2019 18:40

Јупиииии :Д :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

20.10.2019 19:23

У РС-а властима и још даље по забитима јавног сектора важи правило - ради по закону, прописима, правилницима ако шеф није друкчије рек'о. То је тај закон изнад закона, сажет у флоскули - 'реко шеф'. И готово. Капак. То је та правда, право и закон. Добро се и нашироко већ зна да владавина права и владавина додик милорада не иду заједно, нису компатибилни, једно друго истискује и искључује. Као пас и мачка су. Ђаво и крст. Гдје је једно ту нема мјеста за друго. И народ се помирио. Прихватио тај резон као немоновност, једино могуће. И исправно чак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Благојевиц

21.10.2019 04:27

свака цаст,јос мало па цете свести Српски народ на националну мањину у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лузери

21.10.2019 05:48

Зашто нико не испита законитост на локалном нивоу? Како себи директор исплаћују стимулацију за рад сваки мјесец редовно? Како себе именују и за шефа прије истека мандата? Дођите у Приједор, увјерите се сами, посебно у Центар за социјални рад...

ОДГОВОРИТЕ