"Змајеви“ се спремају за ЕП - први тест Црна Гора!

Први циклус припрема за дебитантски наступ на Европском првенству рукометна репрезентација БиХ обавиће од 21. до 26. октобра у Сарајеву и Црној Гори.

Остали спортови 21.10.2019 | 16:33
"Змајеви“ се спремају за ЕП - први тест Црна Гора!
Селектор Билал Шуман позвао је 23 играча, које ће уигравати кроз двије пријатељске утакмице против Црногораца, 25. октобра у Тивту и дан касније на Цетињу.

Шуман је најавио да ће у дуелима с Црном Гором, посебно у првом, дати прилику играчима који су до сада имали мању минутажу у репрезентацији како би се упознао с њиховим могућностима и дао им прилику да се наметну за финални дио припрема за дебитантски наступ на ЕУРО 2020. године.

Списак играча за први циклус припрема Шуман је објавио прије петнаестак дана, али је на њему дошло до промјена због повреда. Тако је умјесто искусног голмана Небојше Граховца позвао Едина Татара, док ће провјереног средњег бека Ивана Карачића покушати замијенити Един Клис, један од најбољих играча Премијер лиге БиХ.

“Окупићемо се у понедјељак послијеподне у Сарајеву, а како сада ствари стоје очекујем све играче са списка. Са Црногорцима смо договорили да једну утакмицу играмо у комбинованим саставима, а другу у најјачим. Тако ће ти дуели бити одлична прилика да шансу дам играчима са мањом минутажом у државном дресу, попут Клиса, Елмира Грађана или искусног Мухамеда Торомановића. У сваком случају мислим да ће нам ово бити веома корисно окупљање уочи финалног дијела припрема који планирамо почети 21. децембра у Сарајеву“, рекао је Шуман.

БиХ у жријебу група за Европско првенство није имала среће па ће се за пролаз у други борити с вјероватно најјачом рукометном силом у посљедњих двадесетак година Француском, домаћином и актуелним вицешампионом свијета Норвешком и Португалом, који је у успону. Стога је јасно да је бх. тим у таквој конкуренцији аутсајдер.

“Упали смо у вјероватно најјачу групу на првенству. Португал је репрезентација која је у узлазној путањи. У квалификацијама за ЕУРО су без већих проблема савладали Француску и потврдили квалитет који посједују. О Французима не треба пуно паметовати. Освојили су све што се може освојити, европска, свјетска, олимпијска злата. И на крају Норвежани, као домаћини и два пута заредом вицешампиони свијета. Прије двије године, када су узели прво сребро, вјероватно су играли најљепши рукомет на свијету. Дакле, у нашој групи је сконцентрисан огроман квалитет и јасно је да смо, као селекција која долази први пут, аутсајдери“, рекао је Шуман и додао:

“Међутим, морамо се окренути себи и припремити се што је боље могуће. Имамо базу, а то је одбрана, која мора бити наш мотор свега. Уз сјајну одбрану морамо имати и подршку голмана, а ако тако буде онда с нама свака репрезентација на свијету може имати проблема. Одбрану шест на шест смо довели на завидан ниво, мада и то може још боље, али каскамо у позиционом нападу. То је један од сегмената игре на којем ћемо морати доста радити како би га побољшали. Но, понављам одбрана је кључ наше игре. Из добре одбране можемо доћи и до контри и полуконтри, а онда и до лаганих голова што је у данашњем рукомету јако важно. Мислим да ћемо имати довољни времена и добрих контролних утакмица да се припремимо за оно што нас чека у Норвешкој.“

Шуман је додао да ће током финалног дијела припрема бх. тим одиграти вјероватно четири тест утакмице. За сада је сигурно да ће 4. и 5. јануара у Поречу одмјерити снаге са једним од фаворита првенства Хрватском, а крајем децембра би у Сарајеву требали играти против Кувајта и Бахреина. Међутим, двије посљедње утакмице договорене су усмено, али још увијек нису званично потврђене.

Селектор се у петак вратио из Трондхајма, града у којем ће БиХ играти утакмице групе Д на Европском првенству. Наиме, Европска рукометна федерација и Рукометни савез Норвешке уприличили су представљање организационог плана за све селекције учеснице двије групе, које ће се играти у Трондхајму.

“Упознали су нас са смјештајем, уз који ћемо 24 сата имати на располагању салу за конференције, фитнес центар, сале за тренинге. Били смо и у потпуно преуређеној дворани у којој ће се играти утакмице. Сазнали смо све о многим практичним стварима, које ће нам требати током Европског првенства, ишли су чак тако далеко и показали нам гдје ће се налазити лед у дворани. У сваком случају било је веома корисно путовање, јер сада имам отприлике слику како ће све то изгледати на првенству. Све четири репрезентације из групе биће смјештене у истом хотелу, свака на засебном спрату“, вели Шуман.

Европско рукометно првенство одржаће се од 9. до 26. јануара у Аустрији, Шведској и Норвешкој. БиХ ће прву историјску утакмицу на ЕУРО играти 10. јануара 2020. године против домаће репрезентације дворани Трондхајм Спектрум.

Шуманов списак за први циклус припрема: голмани: Бењамин Бурић (Фленсбург), Един Татар (Берн), Ади Ахметашевић (Пуенте Генил); лијева крила: Ален Овчина (Војводина), Томислав Нуић (без клуба), Енес Кешкић (Фуксе Берлин); десна крила: Срђан Предраговић (Линц), Ибрахим Хасељић (Горење); лијеви бекови: Никола Прце (Беса Фамилија), Мирсад Терзић (Веспрем), Марин Вегар (Работник), Мирко Херцег (Ђонђос), Дино Хамидовић (Тримо), Игор Мандић (Лимож); средњи бекови: Един Клис (Искра Бугојно), Јосип Перић (Геппинген), Саша Пуљизовић (Кокс), десни бекови: Дејан Малиновић (Доброгеа Суд), Матео Родин (Нанси); пивоти: Сењамин Бурић (Нант), Мухамед Торомановић (Босна Високо), Владимир Врањеш (Татабања) и Елмир Грађан (Работник).

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар