Нико не зна ко стоји иза тајне каталонске групе

Судија шпанског суда наложио је затварање интернетских страница повезаних с "Демократским тсунамијем", тајном каталонском групом која је у понедјељак стајала иза покушаја заузимања аеродрома Ел Прат поред Барселоне, саопштила је шпанска цивилна гарда.

Свијет 20.10.2019 | 12:10
Нико не зна ко стоји иза тајне каталонске групе
"Демократски тсунами" је настао прије недјељу дана, непосредно уочи изрицања пресуда каталонским званичницима осуђенима на затворске казне од 9 до 13 година. Преко њихових страница су заговорници независности позивани на блокирање фреквентних локација у Барселони попут аеродрома и жељезничке станице Сантс како би свијету "указали на неправедне пресуде“.

"Суд је наложио оператерима забрану давања домене платформи 'Демократски тсунами' јер би могла потицати на кршење закона“, саопштила је цивилна гарда, прености ХИНА.

Ко стоји иза "Демократског тсунамија"?

"Демократски тсунами“ је поручио како није насилан, али није рекао ко управља групом. То већ данима покушавају сазнати полиција и новинари, а неки медији нагађали су да би бивши предсједник каталонске владе Карлес Пуџдемон могао стајати иза свега.

Он је у петак то одлучно демантовао у Бриселу.

"Не, не знам ко стоји иза те платформе. Једном сам твитао њихову објаву јер ми се свидјела, али заиста не знам ко је иза тога“, рекао је Пуџденом новинарима.

У једном тексту групе је саопштила како је њихова оригинална интернетска страница блокирана те је позвала кориснике да посјете другу страницу. Ондје је дала информацију о апликацији за „избјегавање шпанске цензуре“. Шпански министар унутрашњих послова Фернандо Гранде-Марласка рекао је да власти истражују ко стоји иза платформе.

Истрага се спроводи тајно, а активности платформе означене су тероризмом, извијестиле су новине Ел Паíс додавши да „Демократски тсунами“ на Телеграму има више од 338.000 пратилаца.

Након што је Врховни суд у Мадриду у понедјељак изрекао затворске казне од 9 до 13 година за деветеро каталонских званичника, око 25.000 демонстраната позваних преко те платформе упутило се на међународни терминал аеродрома Ел Прат настојећи парализивати саобраћај. Ондје је дошло до првих сукоба са полицијом који су се наставили прошле седмице.

Каталонски званичници осуђени су због потицања становништва на устанак и трошење јавног новца за организовање референдума о независности 2017. који је био забранио Уставни суд. Посљедично су прогласили републику Каталонију, која није заживјела на терену.

Пресуде су потакнуле протесте широм Каталоније, аутономне покрајине са 7,5 милиона становника на сјевероистоку Шпањолске. Демонстранти на улицама сада траже примјену тог проглашења.

Пеп Гвардиола, бивши фудбалер и тренер Барселоне, сада на клупи Манчестер ситија, прочитао је прошле седмице проглас „Демократског тсунамија“ преко једног видеа. У њему се обрушио на пресуде те позвао међународну заједницу да се укључи у рјешавање сукоба између Барселоне и Мадрида.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јастреб

20.10.2019 12:22

Вјероватно Додик, само РТРС неће да објави.

ОДГОВОРИТЕ