Ко ће и када утврдити сукобе интереса у РС?

Транспаренси интернешнел БиХ је поднио Комисији за утврђивање сукоба интереса пријаву против новоименованог в. д. директора Жељезница РС Славка Глигорића јер је Глигорић истовремено и народни посланик.

Република Српска 19.10.2019 | 20:29
Ко ће и када утврдити сукобе интереса у РС?
Међутим, судећи према ранијој пракси Комисије, али и недоречености Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС,  у овом удружењу немају велика очекивања да ће Комисија утврдити неспојивост ове двије функције.

Новоизабрани вршилац дужности директора Жељезница је истовремено народни посланик, а има и партијску функцију у ДНС-у, кажу у Транспаренсију, док закон јасно каже да изабрани функционери не могу бити чланови управе јавних предузећа, због чега су против Славка Глигорића упутили пријаву Комисији.

Колико је реално очекивати да ће у овом случају Комисија утврдити сукоб интереса, показује ранија пријава Транспаренсија против Драгана Чавића који је народни посланик, предсједник НДП-а и в.д. директора Електрокрајине.

Комисија је обуставила овај поступак уз занимљиво образложење: Да Чавић као вршилац дужности није „директор у пуном капацитету" нити је Електрокрајина „јавно предузеће у пуном капацитету" јер послује у саставу Електропривреде Републике Српске.  

Комисија је у 2018. години утврдила сукоб интереса у само 4 случаја иако је разматрано више од 270 предмета. Ово доказује, кажу у опозицији, да Комисија постоји само из формалних разлога, док друштво и јавни интерес од ње немају никакву корист.

Управо због овакве праксе опозиција је недавно у Народној скупшитни изнијела оштре оптужбе на рачун предсједнике Комисије Обренке Слијепчевић, на шта је она одговорила да се и сама нада измјенама закона.

Да је било воље, комисија је и у оквиру досадашњег закона могла боље да ради свој посао, одговара опозиција.

За сада је међутим тешко очекивати да ће бити донесен бољи закон, јер је досадашња пракса показала да се законски и подзаконски прописи најчешће кроје на начин да не угрожавају позиције функционера, умјесто да се доносе тако да штите јавни интерес.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

К.К.

19.10.2019 19:08

И овај директор завршио дивљи факултет и увалио се у сранку,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Активиста

19.10.2019 20:03

А зашто се бавити дотичним ћутологомПензионисати га као и све остале по новом закону о пензионисању за жељезнице.Ако неће и ми се враћамо на посао путем тужбе и суда ако има суда и правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор ба

20.10.2019 05:24

Који сукоб интереса?Ста кад се као сад указе на њега?Док не буду астрономске казне и за дотицног и оног ко га је поставио на то мјесто,до тада млатити празну сламу као сада,ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица о Борису Слини Спасојевицу

20.10.2019 07:34

До рата низеразредни љевцански наставнициц географије. Током рата, као окорели дезертер скрива се успјесно цитав рат од мобилизације. Послије рата постаје директор О.С. у Александровцу (то је она сто је опремљена новцем грцког гранта који је требао бити употребљен за изградњу болнице). У медјувремену муфте заврсава факултет. Да би му касније и магистарски и докторски рад написали асистенти Горана Поповица - то је она исти Поповиц који је прогласен 1993. године уз М. Додика и јос неколико Срба као једини позељни за останак у БиХ, а за кога је Додик када је 2000. отисао у опозицију говорио да је највеци бандит и лопов у Српској и да це на дозивотну робију када он поново додје на власт. Поповиц је тада био директор царина и добро се нахапао у милионима - па је то мозда било и једини пут у зивоту када је М.Д. говорио истину. Данас Борис Слина Спасојевиц има 6 званицних радних мјеста - Директор Угоститељске сколе у Б.Л., директор и сувласник елитног бањалуцког ресторана "Монограм" у Б.Л., предсједник Скупстине опстине Лактаси, предсједник К.К. "Игокеа", предсједник Косаркаског савеза Р.С., потпредсједник Косаркаског савеза БиХ, и јос много тога... Има ли икаквих сукоба овде??? Сви се питају, засто сколовани млади људи одлазе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

20.10.2019 08:25

Само Глиго са приватним оператером чији је он заступник , може спасити жељезнице.

ОДГОВОРИТЕ