ПЛ: Евертон напокон!

Бернард насамарио Вест Хем, Марко Силва може да дише. . . ! "Карамеле" су биле без освојеног бода у последња четири кола, па ће им овај тријумф итекако значити.  Бразилска магија избавила Евертон из канала, Бернард срушио Вест Хем.  На Гудисону 2:0 за Карамеле.

Фудбал 19.10.2019 | 19:16
ПЛ: Евертон напокон!
Евертон је коначно победио. После четири узастопна пораза, Марко Силва је добио разлог да остане на клупи тима са Мерсисајда, пошто је његова екипа савладала Вест Хем у првом мечу 9. кола Премијер лиге.

ЕВЕРТОН - ВЕСТ ХЕМ 2:0 (1:0)
/Бернард 17, Сигурдсон 90+2/

Меч је одлично почео по домаћи тим, пошто је већ после нешто више од четврт сата игре дошло до промене резултата на семафору, а праву малу мајсторију направио је Бразилац Бернард.

Као што и иде уз репутацију његове националности, Бернард се поиграо са неколицином дефанзиваца Вест Хема, побегавши прво "од гола", да би се потом вратио ка њему, предриблао још једног ривала и потом савладао голмана "чекићара".

Био је то погодак који ће се дефинитивно препричавати у наредним седмицама, а до краја полувремена су само играчи Евертона "постојали" на терену.

Имали су само два ударца ка голу Џордана Пикфорда и само један додир с лоптом у његовом шеснаестерцу за тих 45 минута. У наставку се јесу мало пробудили, али то није било довољно.

Ричарлисон је већ у 47. минуту постигао гол из очигледног офсајда, те је он био поништен, а Тео Волкот је одлично шутирао са двадесетак метара и озбиљно уздрмао пречку гостију.

Јери Мина је нешто касније постигао гол главом после корнера, али је и он био поништен, додуше било је мање очигледно о чему се радило. Чини се да је један његов саиграч направио блок Минином чувару, као што се то ради у кошарци.

Ипак, ни све те неискоришћене прилике нису помогле Вест Хему да казне Силвину екипу, па је Гилфи Сигурдсон после одличне финте која је избацила Џека Вилшира из игре лепо шутирао са дистанце и потврдио тријумф Евертона.

"Карамеле" су тако по први пут од 17. августа успеле да сачувају мрежу (у свим такмичењима) и да остваре прву победу у Премијер лиги од 1. септембра.

Марко Силва је био под огромним притиском пре овог сусрета и ова три бода ће му итекако значити да добије на времену у наредним седмицама.

Док је играо у Шахтјору одушевљавао је целу Европу и кад је прошлог лета као слободан играч стигао на Гудисон чинило се да је Евертон повукао један од најбољих потеза прелазног рока. Међутим, за ових годину и кусур у Енглеској Бернард није успео да убеди јавност да је играч који може да истрпи физичке напоре Премијер лиге. С тим да ове јесени почиње да поправља утисак. У судару са Вест Хемом баш је Бернардов гол утабало Карамелама пут ка победи од 2:0 у деветом колу Премијер лиге.

Евертон је тако прекинуо црну серију од четири узастопна пораза и бар привремено избегао из зоне испадања. Апсолутно заслужено, не зато што је био толико добар – мада је имао своје моменте, посебно преко Тија Волкота – већ зато што је Вест Хем у већем делу меча био очајан.

И домаћин је, разумљиво је то у оваквим околностима, почео доста нервозно, али кад је видео да са друге стране нема одговора осмелио се и кренуо агресивније напред. У 17. минуту одлучујући тренутак меча, Волкот је добро повукао лопту са десног крила, избацио Бернарда самог пред Роберта Хименеза, овај је испрва оклевао и чинило се да је пропустио своју шансу, али је потом изломио кичму Артура Масуакуа и уз мало среће малтене из мртвог угла савладао Вест Хемовог голмана. Чини се додуше да је Роберто лоше реаговао, али то не умање значај Бернардовог гола, његовог другог у сезони. У дебитантској години у Премијер лиги дао је само један.

У том налету је Евертон могао и да реши утакмицу, Ришарлисон је имао две добре шансе, уздрмао је и стативу, али Вест Хемове реакције ни на видику. Тек почетком другог полувремена некакви знаци живота, али премало је то било. Ни улазак Андреја Јармоленка, који је неочекивано почео на клупи, није променио много тога. Покушавао је нешто Пабло Форналс, мршаво доста је било, па је Евертон опет храбрије кренуо напред и опет се мучио са завршницом.

Волкот је распалио по пречки, Алекс Ивоби је имао зицер, али је његов ударац Хименез одбранио, па се резултат на семафору дуго није мењао, чак иако је Џери Мина постигао сасвим регуларан гол који је судија Пол Тирни поништио из сасвим нејасних разлога.

Умало се то обило о главу домаћима, пошто је у 83. минуту Иси Диопу у гужви након корнера лопта пало право пред ногу на пет метара од противничког гола, али је Џордан Пикфорд био добро постављен и сачувао цео плен на Гудисону. Али кад Чекићари нису искористили своју шансу, стигла је казна, потписао ју је Гилфи Сигурдсон, тек да не заборавимо какву десну ногу има. Мајсторија. И невероватна ноншаланција Деклана Рајса са бројем 41 на леђима у тренуцима који су претходили голу. Њему на душу. Добар додатак и за текст о пословној политици Манчестер јунајтеда, који је наводно спреман да издвоји 80.000.000 евра за Рајса.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 9. КОЛО

субота:

Евертон - Вест Хем 2:0 (1:0)
/Бернард 17, Сигурдсон 90+2/

Астон Вила - Брајтон 2:1 (1:1)
/Грилиш 45+2, Таргет 90+5 - Вебстер 21/

Борнмут - Норич 0:0

Челси - Њукасл 1:0 (0:0)
/Алонсо 73/

Лестер - Барнли 2:1 (1:1)
/Варди 45, Тилеманс 75 - Вуд 26/

Тотенхем - Вотфорд 1:1 (0:1)
/Деле Али 83 - Дукуре 6/

Вулверхемптон - Саутемптон 1:1 (0:0)
/Хименез 61п - Ингс 53/

Кристал Палас - Манчестер сити 18.30

недеља:

Манчестер јунајтед - Ливерпул 17.30

понедељак:

Шефилд јунајтед - Арсенал 21.00

ТАБЕЛА: Ливерпул (-1) 24, Лестер 17, Челси 17, Манчестер сити (-1) 16, Арсенал (-1) 15, Кристал Палас (-1) 14, Барнли 12, Вест Хем 12, Тотенхем 12, Борнмут 12, Вулвс 11, Астон Вила 11, Евертон 10, Манчестер јунајтед (-1) 9, Шефилд јунајтед (-1) 9, Брајтон 9, Њукасл 8, Саутемптон 8, Норич 7, Вотфорд 4.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар