Тривић опет тражи закона о провјери диплома

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је посланику ПДП Јелени Тривић да се борба против лажних диплома води у оквиру закона и надлежних институција, а не преко медија и политички мотивисаних иницијатива у Народној скупштини.

Република Српска 19.10.2019 | 18:51
Тривић опет тражи закона о провјери диплома
Рајчевић је навео да би питање, које му је Тривићева упутила о конкретним начинима борбе Владе против тзв. лажних диплома, волио да схвати као неполитичко, а нарочито не као политикантско.

– У том смислу бих јој скренуо пажњу на недавни, јавности добро познат случај и поступак који је вођен пред Министарством, које је другостепеним рјешењем, упркос свим лажи и притисцима којима сам био изложен заједно са сарадницима, окончан у складу са законом и утврђеним чињеницама од просвјетне инспекције – истакао је Рајчевић.

Он је додао да је то јасан показатељ одлучности и истрајности да се борба против оваквих појава води искључиво у оквиру закона и надлежних институција, а не преко медија и политички мотивисаних иницијатива у Народној скупштини.

Рајчевић је оцијенио да рад у власти од опозиционог рада разликује одговорност за одлуке које се доносе, те навео како су оне крупне, а одговорност огромна.

– С обзиром да долази из академске заједнице, позвао бих Тривићеву да реторичко умијеће и интелектуалну ауру, коју несумњиво носи, искористи за стварање позитивне климе у опозицији у вези са доношењем нових законских рјешења у области високог образовања, чији је значајан дио посвећен управо борби против ових негативних појава – истакао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, таквом политичком праксом би, као одговорни људи, заједно послали поруку да су на висини задатка, који су им поставили грађани

Републике Српске, а је напредак у области високог образовања и научноистраживачког рада.

Реагујући на изјаву Рајчевића посланик ПДП Јелена Тривић  је још једном позвала министра да искористи свој ауторитет у редовима СНСД-а како би се донио закон о јавности диплома. 

(БН/Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вук

19.10.2019 17:20

Од краја рата када су се појавили приватни факултети кренуло је урушавање високог образовања. Први приватни факултет у Србији БК гдје Богољуб Карић хармоникаш са Косова први себи додјелио диплому на свом факултету отворио је потоп образовања у Србији и Републици Српској. Послије се појавили Мегатрендови, Нубл, Прометеји, Пословне студије, Фабуси и остала лакрдија гдје иду људи који су имали проблем да заврше основну школу, а има пуно и понављача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.10.2019 20:45

Забранит запошљавање са приватном дипломом у јавна предузећа и државне институције. Држава издваја за високо образовање и мора примат свршенр студенте са државних факултета. Ретроактивно поништит све приватне дипломице.

Name

ре вук и раде

20.10.2019 12:41

Господо приватне факултете је донијела демократија тј запад. КАПИТАЛИЗАМ!

Name

Гангаго

19.10.2019 17:23

Па када смо вец код министра Рајцевица следеце питање: има ли он два факултета или један?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако

19.10.2019 19:16

Дајте људи молим вас. Ја сам завршио државни факултет. У мојој генерацији су били и дјеца одређених професора са факса. Када сам био на другој години они су заврсавали факултет. Сада су асистенти и шиље ону ствар на младима из унутрашњости. То су им и родитељи радили! Државни факултети су приватизовани од стране наставничког особља и то о трошку свију нас који пунимо будзет. То је веће зло. Садасњи министар је заврсио правни факултет 2 године. То ни Шешељу није пошло за руком. Довољно ке рећи да своју дјецу планирам уписати на приватни факултет и то о свом трошку јер нећу да дозволим да мом дјетету набијају комплексе полуписмена деришта односно дјеца тих професора који су студирали у вријеме кад и ја. Приватни факултети и школе су мање зло. Купљена или поклоњена диплома исту штету производи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друже

19.10.2019 20:00

није то баш исто, иако има истине у ономе што пишеш. Али ово са приватним факултетима за куповину диплома је превшило сваку мјеру и довело до бесмисла свако високо образовање. Зато први корак мора бити забрана даљег рада свих привстних факултета јер ниједан СИГУРНО не испуњава услове у погледу кадра у сталном радном односу и одговарајућих просторија за наставу. Послије тога треба прочешљати и државне фскултете.

Name

Симе

20.10.2019 07:18

Потпуно тацно, слицно искуство, такодје заврсио дрзавни факлутет. Колико је таквих, сто си навео, никад нико није ни покусао да расцисти кукољ из образовног система, а зелим навести да 99% лазних диплома и није са приватних факлутета, него управо са дрзавних!!!

Name

Ре Онако

20.10.2019 08:25

Свака цаст за коментар, јос ако су зенска дјеца ста све трпе од искомплексираних болесних професора којима те фотеље и слузе за лијецење комплекса. На добром приватном факултету ако дјете хоце да уци професори су врло коректни

Name

Онако

20.10.2019 09:05

Немојте ме погрешно схватити. Ја не браним приватне факултете али их и не нападам. Али немам намјеру да браним ни дрзавне иако сам исти заврсио. Као сто постоји фармацеутска, докторска итд. мафија у овој држави, тако постоји и просветна мафија. Ствар је у томе што је неко на једвите јаде заврсио основну сколу, онда заврсио 3 разреда за електричара и након тога купио 4 разред у тзв. школским центрима у неким селима. Шта је са тим дипломама? Сви економски техничари из КВ, Кнежева и ШБ. Како су полуписмени а амбиције високе са таквом дипломом уписују факс, наравно приватни јер државни му неће признати ту диплому и почне студирати у 55 г. Како је већ дуже вријеме на будзету и има утицај у политичкој партији јер је породица велика и носи пуно гласова он заврсава тај факултет и добија звање али не и знање. Е то је разлика између дрзавних и приватних. Јер ти на приватном поклоне диплому у 59. г. а на државном то баш и не иде јер академици тј. професори неће да својој дјеци кваре диплому и стављају их у исти кош са овима па праве селекцију и поклањају им дипломе до 23 г. Упознао сам пуно људи са приватним факултетом и завидним знањем. Који су редовно заврсили студије. Они су били у предности у једном дијелу јер су имали праксу и услове док је код нас само теорија која након одрађене праксе или приправничког доноси пуно већи степен знања него овима који су у самом почетку у предности и то не треба лагати Дакле, нажалост цјелокупан систем је корумпиран и води се девизом ко се снађе, снашао се без обзира на папир. Туга

Name

Ставити

19.10.2019 19:16

на стуб срама министра образовања и предсједника владе који су дозволили отварање приватних факултета за куповину диплома и тако уништили комплетно високо образовање. Осим провјере диплома опозиција, ако нема ораха у џепу, треба да захтјева забрану запошљавања у државним и јавним предузећима са дипломом приватних факултета, као забрану даљег њиховог рада ако се мисли спасити ово што је остало од видоког школства. Убудуће дозволити отварање приватних факултета само као непрофитних установа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј болан не био..

20.10.2019 15:52

Не треба неки посебан закон. Све има у кривичном законику и закону о кривичном постуку. Два имају, оба жива, и за РС-а и за БХ-а. Прописано за све па и за фалисификате, злоупотребе, преваре. Само да је политичке воље. Воља и спремност да се ради по закону, да се закони примјењују, покрећу поступци, изричу санкције..??!! Једнако за све. То само овдје има, барем Европе што се тиче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.10.2019 05:05

Знам једног што је купио неку диплому, па се усрао кад је чуо да ће провјеравати. Врхунац свега је био кад је рекао да је он ту диплому поштено платио! То ми додје га виц године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.10.2019 07:02

Дрзавни гакултети висе нису они који су некад били предају политицари рецимо економскиУ БЛ катастрофа сваки издао књигу морас купити нема их а рецимо приватни имас све услове скрипте књиге треторају те као студента просторије опремљене и није тацно да се сви могу купити зна се који се купују те зреба затвороти

ОДГОВОРИТЕ