Министарство РС и школа у Рудом проглашени кривим

Окружни суд у Источном Сарајеву недавно је донио правоснажну пресуду за дискриминацију у процесу образовања у корист ученика из Рудог Славка Мршевића. Његов јавни заступник Бојан Бајић је сматра историјском.

Република Српска 19.10.2019 | 08:09
Министарство РС и школа у Рудом проглашени кривим
Тужено Министарство просвјете и културе Републике Српске и Јавна установа Средњошколски центар Рудо су правоснажно проглашени кривим за: дискриминацију над учеником Славком Мршевићем на начин да су ученику на почетку 2016/2017.године без доношења икаквог формалног акта о томе ускратили право да похађа наставу те да су пропустили да подузму мјере инклузије ученика са посебним потребама у редовну наставу.

Бајић појашањава да су директор и поједини професори забрањивали ученику да уђе у учионицу, пријетили звањем полиције, а касније и закључавали врата од школе.

"Ово је још једна побједа етичког принципа над бескруполозним незналицама и манипулаторима у институцијама који су заборавили да су ученици сврха њиховог битисања на државном буџету. У вишегодишњој борби са ригидним бирократима који законе, правилнике и етичке кодексе тумаче на хиљаду начина, али никад на онај прави, уочио сам један образац понашања неетичних службеника", навео је Бајић.

(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сако

19.10.2019 06:11

Паметан и образован свијет је отисао а фукаре и незналице остале па и не цуди ово сто се десава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

19.10.2019 06:58

Исправан и тацан одговор

Name

Васпитац

19.10.2019 07:02

Дјецак изгледа његовано и као прави момак без некаквих девијација у понасању,а њих треба најстрозије казнити,примитивце бахате.Сврха сколства и зивота уопсте је помагати и цинити добро,а не додавати соли на ране.Али од њих ниста не цуди,само народ треба узети ствар у своје руке,док нас јос има...

Name

Ре

19.10.2019 07:51

А ти знас о овоме слуцају

Name

Тито

19.10.2019 10:35

Волио би да вас видим, када овај момак додје до одговорног посла на основу " заврсене струцне сколе" и направи пропусте због не адекватног знања које му је поклоњено због " дискриминације"! Данас немамо довољно струцних људи на одговарајуцим позицијама а оваквим понасањима стварамо јос ризицнију околину. Толико. Зив и здрав био!

Name

Ре Тито

19.10.2019 15:43

Тито друже, хиљаде их на одговорним пословима са купљеним дипломама и ником ништа. Не могу да вјерујем да постоји бојазан да би је један аутистицан дјецак са заврсеном средњом струцном сколом могао да наруши овај склад и хармонију у овом насем друштву , јер не дај боже могао би по васим рјецима да направи неки ПРОПУСТ ..... Ста је са пропустима моцних и бахатих, како те то не забрине.

Name

Мањаца

19.10.2019 06:35

И ста је дијете морало да претпрпи због полуписмене Додикове багре из јавних куца- додиковог министарсства, !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

19.10.2019 06:45

Каква власт таква и просвјета. Они сами себи оцјене уписују, и тиме се хвале. На жалост, то је тако. Славко је имао срећу што родитељи његови Бајића изабраше, јер мало је данас "еминентних" судија који ће овим горе да суде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.10.2019 07:06

Конацно несто пресудјено у корист дјетета. У сколи "Иво Андриц" у Бл наставница српског језика мобингује уценицу, тако да дијете заврси пред Комисијом и бриљира. Директорица умјесто да застити уценика и организује наставу да други наставник предаје том мобингованом дјетету се оглуси. Мобинг се и даље наставља... Родитељи све предузели. Министарство цути. Залосно, али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каурин

19.10.2019 08:00

Које министарство?? Па полуписмена старлета нацелу министарства!! Тамп је и постављена јер не зна носта да ради, осим да крпи рупе кад јој додик казе, а тако бирају и просвјетне раднике..

Name

А није Ц

19.10.2019 07:24

Људи драги, па не постоје особе са посебним потребама, требамо се едуковати, научити да су то особе са инвалидитетом, особе са потешкоћама, сметњама у развоју. Знајте да особе немају никакве посебне потребе и да је то непристојно, некултурно говорити за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво, браво, браво

19.10.2019 07:43

Честитке од срца правном заступнику и породици овог дјечака што су истрајали у борби против Голојата! Само да подсјетим да је својевремено и Хитлер особе са посебним потребама и оне заостале у развоју гурао на маргине друштва а већину је убијао... Жалосно је што се нико од нас "здравих" не бори за своја права и супротставља овој тиранији а видмо на овом примјеру да и ми "обични" можемо да понизимо овај накарадни систем. Још једном браво и све најбоље породици и овом храбром дјечаку желим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

19.10.2019 07:45

А сад нека правно одговарају професори ,министар и нека се новцем исплати сва бол која је уцињена овом дјецаку

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

19.10.2019 19:06

Браво Славкане, браво момцино. Искрено хвала браниоцу Бајицу. Нека сте багри "СНСД"-овској показали да су нико и ниста. Хвала ријетком судији сто закон примијени како и треба. И сваки постен цовјек је знао да је закон на страни овог љепотана. Драго ми је да Славко није поклекнуо и могао се разоцарати а срецом није, вјеровао је у истину и добре, струцне и постене људе. Само напријед, Славкец, сваку срецу у зивоту ти зелим.Волио бих те и лицно упознати. Поздрав из Рогатице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граданин

20.10.2019 13:04

За дјецу са посебним потребама постоје у БиХ специјалне средње сколе.Тако је и у Европи и то су сколе цији наставни планови су прилагодени потребама дјеце.Мислим да ми превисе гледамо друге ствари а не будуцност дјетета да буде оспособљен за самосталан зивот и рад.

ОДГОВОРИТЕ