Више и не крију да запошљавају своје и родбину

Запошљавање родбине и пријатеља у јавне институције прије пар година сматрало се скандалом, новинари који о томе пишу били су тужени, док су оправдања долазила са свих страна. Међутим, данас је то постало уобичајена појава коју ни сами опружени више не поричу.

Република Српска 18.10.2019 | 21:21
Више и не крију да запошљавају своје и родбину
Република Српска, али и цијела Босни и Херцеговина, хронично болује од непотизма који је, тврде стручњаци, заробио све институције. Колико је политичарима битно што крше закон и запошљавају родбину, кумове и пријатеље, најбоље је показала расправа у Народној скупштини Републике Српске.

Оптужујући једни друге, уз подсмјех, готово без оправдања, још једном су пљунули грађанима у лице и показали да најбоље пролазе кћерке, синови, снаје, жене и остали чланови породице, коментарисали су грађани.

„Запошљавамо ми, али запошљавате и ви“ била је суштина ове бурне расправе. Тема је била запошљавање предсједникове снаје, посланикове жене, директоровог брата, помињана је и титула „краљ непотизма“, а пале су и многе увреде.



Грађани су коментарисали да им је мучно било слушати како непотизам нико више не пориче, а оправдања попут „јел ја не смем да радим са својом женом“, „јел сад треба да отпустим жену“, „ако већ оптужујете нас погледаје шта сте ви урадили“, „ми запошљавамо Србе у институције БиХ“… као и многа друга, само су показала колико се политичари више уопште не устручавају.

Јавне тајне

Знамо већ сви који су министри, предсједници и остали функционери удомили своје синове, кћерке, нећаке, супруге и снаје, а јавна је тајна да на мјестима савјетника сједе и нечије љубавнице.

Већина, осим неке тајне везе, има заједничко то што су им лоше оцјене, али сваки пут бриљирају на интервијуу. Због свега тога, стручњаци тврде да је непотизам постао неизљечива болест домће политике која све више измиче контроли.

Корајлић: Легализована злоупотреба

– Ако је ишта код нас постало транспарентно онда је то корупција и непотизам. Ни према коме више нема никакве одговорности, јер већина оних који су умјешани знају да ни на који начин неће одговарати и да неће бити посљедица. Зато се то престало крити, а они су престали да се правдају било коме. Осим тога, имамо ситуацију да су многе врсте злоупотреба заправо легализоване кроз законски оквир – наводи в.д. извршног директора Транспаренси Интернешнала, Ивана Корајлић.




Она поставља питање: Зашто би се политичари правдали било коме, када они органи који би требало да их спријече не спречавају, а грађани их уопште не кажњавају?

Тодоровић: Бруталне злоупотребе

На стање у нашем друштву упозоравају многи стручњаци, чланови опозиције, као и чланови невладиних организација.

Тако извршни директор Хелсиншког одбора за људска права, Бранко Тодоровић, разочаран у  комплетан систем, али посебно у људе, којима је све то постало нормално, каже да свЈедочимо бруталној злоупотреби власти и кршењу свих могућих закона. 

– Они знају да су у 99 одсто случајева недодирљиви и да се нико неће бавити њиховим питањем. Тај процес нам дугорочно одузима перспективу нормалног живљења. Било да је у питању Бијељина или Бањалука, злоупотребе се више не крију. То су политички силници и моћници који могу да запосле кога хоће и то је најнормалније. Није битно која је странка на власти, неће се стање промијенити када побиједи опозија. Народ мора да се промијени, јер им је то све постало нормално и прихваћено – објашњава Тодоровић.

Објашњава да је непотизма било и раније, али да се то покушавало мало прикрити, упаковати, или бар мало сакрити, док су злопупотребе власти и криминал сада толико очигледни и нескривени. Наглашава су највећи проблем грађани који то прихватају.

“И ја би то радио”

– Начин на који грађани размишљају је забрињавајући. Већина грађана говори „па шта фали, сви бисмо то радили да смо на њиховом месту“ што је мени несхватљиво. Тако да, нема битне разлике између власти и опозиције када је у питању непотизам и злоупотребе власти, већ је само питање ко тренутно може да се тиме бави, док морално, етички, политички и људски стање у РС потпуно поражавајуће – сматра Тодоровић.

Објашњва да се сва напредна и нормална друштва заснивају на владавни права и да је пример афере са Штрахеом добра показатељ за то.

– Говорио је нешто што не сме да говори, планирао је да уради оно што не сме да уради, и његова странка је доживела дебакл на изборима. То је одговор грађана, док ми имамо безброј примера бруталних и очигледних превара и они опет добију подршку грађана. Мислим да са оваквим грађанима и оваквом влашћу ни Република Српска ни БиХ немају никакву перспективу – сматра он.

Он додаје да више не вреди ни помињати бројне примере који сведоче непотизму у Републици Српској, јер то више не може да стане у новински чланак, већ за то треба једна дебела књига.

“Љубав” на рачун порезних обвезника
Тодоровић објашњава да се више не ради само о запошљавању дјеце и чланова породице. Бахатост појединаца иде толико далеко да, како тврди, својим љубавницама обезбеђују посао и то уопште не крију.

– Није тајна да су неки своје швалерке поставили за савјетнице и добро их ухљебили. Оне користе службена возила, иду на службена путовања и то не либе да покажу. Они тако демонстрирају своју силу и хвале се тиме што се швалерају о државном трошку. То је катастрофа и једна карикатура од државе – рекао је Тодоровић.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Коментар

18.10.2019 19:36

Побјегли сељаци са њива на бужетске јасле и новоградњу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

18.10.2019 19:44

Сто реце цова са оваквим народом и власти РС нема перспективу. То је добро реко, све је до народа, висе воли лопове него себе. То нигдје нема на кугли земаљској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

19.10.2019 05:25

Неморалних људи од врха СНСД није видјела СРПСКА ИСТОРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

19.10.2019 06:48

фуј ..фуј ..гњиде једне....у фамилијама нико не ради...бојите ли се бога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

19.10.2019 06:50

како они добију изборе ......је ли иком јасно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мачка

19.10.2019 11:14

Важно је да они знају, да имају добитну мустру. Шта ми мислимо, као и наши изласци на биралишта, у смислу грађанске обавезе, давно су окачени мачки о реп.

Name

ПРАВДА

19.10.2019 18:00

Купују гласове. Већ су почели Ништа ново.

Name

Аферим

19.10.2019 07:08

Па није без разлога за директора Завода за запошљавање РС-а постављен управо лик који је постао синоним за непотизам. По СА и Еаст СА позапошљавао све живо од фамилије, родбине, комшилука, јарана и јараница. Прави човјек на правом мјесту. Професионалац за област запошљавања. Бројна искуства препоручила га за ту дужност. Свака част и ејвала му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

19.10.2019 08:09

Нађите ми било коју будалу у читавом Свијету која ће прије запослити мога сина него свога. Шта млатите и о чему лупате глупости у то ни ја будала не могу да вјерујем у то ваше млаћење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

19.10.2019 08:25

Непотизам је кљуц свог криминала, корупције и безакоња.

ОДГОВОРИТЕ