СДС Брчко покреће измјену кривичног закона

СДС у Брчком покреће скупштинску иницијативу за промјену кривичног закона Брчко дистрикта у домену изборне корупције, саопштио је данас на конференцији за новинаре предсједник брчанског СДС-а Младен Босић.

Република Српска 18.10.2019 | 18:51
СДС Брчко покреће измјену кривичног закона
СДС одлучан у намјери да стане на пут изборним манипулацијама.

"Свима је јасно да се у Брчко дистрикту као и у осталим дијеловима БиХ дешава корупција куповином гласова, подмићивање гласачна новцем. Посљедица тога је да у руководство дистрикта долазе људи који су у старту корумпирани јер су корупцијом дошли на власт", рекао је Босић.

Босић сматра да би овај закон био почетак борбе против корупције у Брчком.

"Захтјевамо да те промјене обухватају одредбу да се затворска казна не може замијенити новчаном казном. Предлажемо да се починиоци ових кривичних дијела кажњавају искључиво затворским казнама. Остављамо као у претходном закону да та казна износи од 3 мјесеца до 3 године дана."

СДС је поднио пријаву против НН лица због изборне корупције на општим изборима, подсјећа Босић и каже да је СИПА утврдила начине на које је извршена изборна крађа, али да је предмет завршио у ладицама Тужилаштва БиХ.

"Органи који су требали да проводе законитост до сада нису реаговали на очигледне примјере кршења закона. Ми желимо да скренемо пажњу да је то кривично дјело и да ће људи који се баве тиме можда доћи под удар. Људи мисле да је нормално да им неко да паре да гласају за њега, то није нормално!"

У СДС-у у Брчком наводе да ће након ове услиједити нова иницијатива која регулише домен запошљавања.

"Познато је да у јавном сектору већ годинама уназад ни на једну позицију нико није примљен на основу квалиетета утврђеног на конкурсу, него се унапрјед зна ко је примљен, а примљени су по политичкој основи", рекао је посланик СДС-а у Скупштини Брчко дистрикта Милан Пурић.

Посланица Лидија Љубојевић је додала да ће уједно дјеловати и на Нацрту закона о раду.

"Желимо да родитељи буду уз своје дијете док траје лијечење, а да њихова плата не буде смањена него да буде исплаћена у нето износу."

Приједлог измјена нацрта Закона о раду односиће се на родитеље чија се дјеца лијече од малигних обољења или неких других тешких болести.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Браво СДС Брчко!

18.10.2019 17:08

Е тако се то ради... Кренути од почетка, спречавањем да у посланичке клупе сједу лопови. Браво СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.10.2019 18:49

Босицу ти си поштен човјек, али овдје у бих мафија се удружила и тешко је било шта поштено урадити. Народ је неписмен не вјерују својим очима већ вјерују туђим лажима. Јадни смо, какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЧКО

18.10.2019 19:34

Тешко ће ови у Скупштини дистрикта, који су куповали гласове, дићи руку за овај закон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

19.10.2019 04:57

против овога су сви који су на власти. Изборним крадјама се баве сви и нико не одговара само из разлога сто неце да дира СИПА било кога да се не бих покренула лавина крадја која се десава јер ови на врху краду највисе. Украду новац у јавним предузецима и тендерима а онда тим новцем купују изборе.То траје годинама,људи отворено говоре по разним мјестима како се за гласове давало 50 или100 КМ и то не крију,једино тузиластво нема таквих сазнања и у ЦИК у. Када пријави неко онда се то разматра мјесецима и на крају се констатује да то не утице на конацан резултат. Да не говорим о гласању из иностранства,нпр добија 6000 гласова лице из иностранства. Гарантујем главом да тог цовјека и не зна нико јер у свом мјесту тај добије 1000 гласова које је такодје купио а из иностранства 6000 и то никоме није сумњиво.Казе гласали у конзулату па у конзулат за изборе удје 50 људи а казе се хиљаде и нико не прегледа те камере које имају у конзулатима и лако је утврдити колико је било људи.Неце ово дуго се мијењати јер и странци воле овај криминал јер ту долазе на власт њихови људи . Кад погледате резултате и мало саберете ови на власти искљуциво раде за свој интерес и интерес странаца.

ОДГОВОРИТЕ