Берба отворено: Није Солскјер крив!

Јунајтеду не би помогли ни Меси, ни Роналдо! Тотенхем као Бајер некад, Мурињо не би унапредио тим. . .  Бугарски ас о својим бившим клубовима, Марију Манџукићу, Немањи Матићу и још неким темама. . .

Фудбал 19.10.2019 | 14:58
Берба отворено: Није Солскјер крив!
Стање у Манчестер јунајтед постало је алармантно још од оног тренутка када је тренерску клупу напустио сер Алекс Фергусон. Превише уложеног новца, много неуспелих пројеката и хрпа смењених тренера. Тотенхем се последњих година подигао, успоставио систем и чува костур тима, али је актуелну сезону почео нешто спорије него раније. Разлог је, бар како се шушка по фудбалским круговима, раздор у свлачионици због кланова насталих међу играчима.

С обзиром да су обе теме врло актуелне, Димитар Бербатов је један од ретких који може с подједнаком тежином да прича о дешавањима на новом Вајт Харт Лејну и Олд Трафорду. Бугарски фудбалски виртуоз потпуно отворено је причао о својим бившим клубовима и рекао неке ствари које би мало ко изговорио. За почетак - да оваквом Јунајтеду не би помогли ни Кристијано Роналдо и Лионел Меси...

"Јако је тешко пословати на фудбалском тржишту, али чак и када има новац Јунајтед показује да не може да оствари очекиване резултате. Ма колико да сте вешти, у овој ситуацији чак не би помогли ни Меси, ни Роналдо да дођу, јер екипа нема никакву игру", тврди Бербатов.

Човек који је обележио последње године велике Јунајтедове доминације нема проблем да отворено брани Оле Гунара Солскјера, али признаје да екипа игра слабо.

“Онај меч против Њукасла био је можда и најслабији Јунајтедов у дужем временском периоду. Заслужили су да изгубе, нису ништа направили и квалитет фудбала био је далеко од жељеног. Као што сам рекао много пута досад, желим да останем позитиван и подржим тренера који је у тешкој ситуацији. Солскјер, баш као и Мурињо пре њега, имао је сличан тим и проблеме, па мора да ради константно како би играчи прихватили његове идеје“, каже Бербатов и наставља:

“Најлакше је некога пустити низ воду јер се некоме не свиђа стил игре или због неког пораза. Али, да ли ће то заиста помоћи тиму? Нови тренер, нови систем, нова тактика... Да ли то помаже“, пита се Бугарин.

Последњих дана интензивно се помиње долазак Марија Манџукића на Театар снова као помоћ младим нападачима Рашфорду, Гринвуду и нешто старијем Марсијалу. Бербатов верује да Јунајтед треба да заврши овај трансфер и сматра да би имао исти ефекат као када је Златан Ибрахимовић дошао у Мурињовој ери.

“Јунајтед има много талентованих играча, али им је потребан неко као Манџукић. Снажан је играч, а иако никада није наступао у Премијер лиги, могао би да има исти утицај као Златан Ибрахимовић. Он је с 34 године играо Премијер лигу без проблема. Позитивно размишљам о овој причи“.

Не схвата Бербатов зашто Јунајтед није довео голгетера после одласка Ромелуа Лукакуа.

“Потребно је било довести још неког, за сваки случај. Марсијал вам је повређен, имате Рашфорда и Гринвуда који су јако млади. Зато им је потребно Манџукићево искуство“.

Један од великих пријатеља Немање Видића посебно је нахвалио заменика капитена репрезентације Србије – Немању Матића.

“Свиђа ми се Матић као играч, али не добија минутажу која му је потребна. Јунајтед свакако мора да доведе појачања у везном реду. Једног или двојицу, неког ко може додатно да унапреди везу“.

Потом је говорио мало и о Тотенхему. За почетак о томе да ли је Тотенхем презасићен стратегијом Мауриција Покетина и да ли би Жозе Мурињо био решење?

“Жозе Мурињо је дуго година ТОП стручњак и прошао је много тога у каријери. Био би добар за Тотенхем у неким стварима, али да ли би га учинио бољим него што јесте? Не знам, јер би водио исти тим. Да, можда би екипа тренутно бљеснула као Јунајтед по доласку Солскјера, али треба направити континуитет. Иначе, упадате у спиралу“.

Сигуран је да је Тотенхем на правој стази, али и да клуб мора да направи одређене промене.

“За Тотенхем је добро да Покетино остане још дуги низ година, као Фергусон у Јунајтеду. Направио је много тога за четири године, развио толико играча. Држи екипу дуго на окупу, али понекад играчима досади једна иста средина и не осећају исти набој као некада. Тада долази до проблема и тренер мора да мало продрма ствари довођењем нових играча. Ово је Тотенхемов проблем сада, многи играчи су ту јако дуго и можда је потребна промена, да неки буду продати“.

Упоредио је Бербатов овај Тотенхем са Бајером из Леверкузена који је доминирао почетком трећег миленијума.

“Тотенхем је стигао до финала Лиге шампиона и сада изгледа јако лоше. Исто се мени десило у Бајеру, када смо играли финале Лиге шампиона и онда се наредне године борили за опстанак. Дортмунд под Клопом такође, иста ситуација. Постоји одређени тренд, да тимови који нису навикли да достигну такве висине једноставно задрже тај ниво, због чега улазе у проблем наредне сезоне. У Леверкузену смо имали исте играче и тренера, баш као Тотенхем. Јесте, довели смо једног или двојицу играча, али били смо у суштини исти тим. Онда су се сви питали шта нам се десило, како смо дошли у ту ситуацију. И, како људима да објасниш шта је било? У Леверкузену смо се спасили испадања у последњој утакмици сезоне и када смо то постигли радовали смо се као да смо освојили Лигу шампиона. Не желим Тотенхему да проживи тако нешто, али после Брајтона видели смо једно велико ништа“.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар