Брисел: Нема преговора за Тирану и Скопље

-- Европски лидери су јутрос прекинули разговоре, а да нису постигли договор о евентуалном почетку приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом.

Свијет 18.10.2019 | 11:06
Брисел: Нема преговора за Тирану и Скопље
Одлука је изостала упркос целоноћним драматичним резговорима али и упозорењима да би одбијање нарушило репутацију ЕУ и довело у опасност регион Западног Балкана.

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Посебно Северна Македонија која је чак пристала и на промену имена након постизања споразума с Грчком. Више европских званичника тада је јасно ставило до знања да би та земља требало да се "награди" приступним преговорима.

Међутим, сада Европска комисија, која води те преговора, тврди да у обе земље испуниле све услове за добијање датума за почетак преговора.

Европски лидери су обећали да ће одлуку о Северној Македонији и Албанији донети до краја октобра али су разговори до јутрос били безуспешни.

Француски председник Емануел Макрон одбија пријем нових чланица док се процедуре за проширење ЕУ не побољшају, док се Холандија противи кандидатури Албаније и оспорава оцене Европске комисије.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

репликар

18.10.2019 11:20

Хахаха. Ово је стварно циркус. Можда су требали клекнути да моле да их примите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.10.2019 12:51

Цист примјер да се поданисте и издаја сопственог народа и дрзаве не исплати. Зајев мозе сада само да се објеси. Наук за насе политицаре. Дрзаву и народ никада нико не смије дати у залог, због гробова прадједова и оцева а јос висе због потомака. Нема право нико да поклања имовину својих цери и синова.