Брисел: Неизвесна судбина Албаније и С. Макединије

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу сатима траже заједнички језик када је реч о отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

Србија 18.10.2019 | 07:38
Брисел: Неизвесна судбина Албаније и С. Макединије
Дипломатски извори наводе да земље чланице покушавају да дођу до заједничког текста закључака којим би се послала позитивна порука земљама кандидатима, али не и дало зелено светло за почетка приступних преговора.

Разговори ЕУ лидера о проширењу и процесу приступања Унији почели су нешто иза седам часова увече, а заједничког става није било ни након поноћи.

Иако велики број земаља ЕУ сматра да би требало почети приступне преговоре и са Албанијом и са Северном Македонијом, група земаља међу којима су Холандија, Данска и Шпанија залаже се за отварање преговора само са Скопљем, наводе извори са састанка.

Истовремено, Француска, Италија и Немачка одбацују идеју раздвајања почетка преговора Тиране и Скопља.

Француска се поред противљења отварању преговора са обе земље залаже и за промену методологије процеса приступања.

Извори из Европског савета кажу да земље чланице на првом месту Француска, Немачка, Холандија и Данска покушавају да усагласе текст који би одложио приступне преговоре Албаније и Северне Македоније за 2020. годину, али и покушао да ''охрабри'' ове две земље.

Питање проширења је била је прва тачка разговора лидера током вечере у Бриселу, одмах након усвајања споразума о Брегзиту.

Председник Европског савета Доналд Туск ово питање уврстио је на агенда самита ЕУ након неуспеха европских министра да постигну консензус око нових корака у приступном процесу Скопља и Тиране.

Из финског председавања ЕУ кажу да су земље чланице разматрале све могуће опције, међу којима и раздвајање почетка приступних преговора Северне Македоније и Албаније, како би постигле било какав напредак.

Француска је и том приликом остала при позицији да ни једна ни друга земља нису испуниле услове за почетак преговора, али и да се цео процес приступања треба реформисати пре наставка интеграција земља које желе да постану нове чланице Уније.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.10.2019 05:53

Камо среће да приме Албанију у ЕУ...ето им сви Албанци на располагање, сами су их и измислили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несврстани

18.10.2019 06:45

Ма не они ће у овај ПОКРЕТ НЕСВРСТАНИХ..

Name

ХА ХА ХА

18.10.2019 07:50

ПА У ТОМ БРИСЕЛУ ИМАЈУ ЗА СВЕ РЈЕШЕЊЕ. КАКО САД ОВО. МАКЕДОНЦИ И ИМЕ И ВЈЕРУ ЗА ВЕЧЕРУ ПРОМЈЕНИШЕ. МА КАКВИ.

Name

Јоја

18.10.2019 06:18

све примајте ето вам их само одјебите од србије и републике српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

18.10.2019 07:15

Јој који си ти незнам како би те и назвао сељацина, папак, бљузго иди јадо јадна завуци се у своју јазбину и смрди у њој за тебе није да видис ни сунца ни мјесеца

Name

Дора.

18.10.2019 19:45

Баш Тако.

Name

Јоја

18.10.2019 06:19

србија и православље це нестати ако удје у еу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2019 07:06

Заболи ме !!!! Зато ја одох за Њемачку а ти чувај православље да нестане ...