ЕЛ: Звезда пала након продужетка у Тел Авиву!

Звезда се вратила из мртвих па пала после продужетка у Тел Авиву.  Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Макабија у Тел Авиву после продужетка 84:69, у трећем колу Евролиге.  Црвено-бели губили четири четвртине, испустили домаћина у завршници последње, па опет потонули - у продужетку.

Кошарка 17.10.2019 | 22:55
ЕЛ: Звезда пала након продужетка у Тел Авиву!
Актуелни шампион Србије и региона успео је да се врати из мртвих и великог заостатка, међутим Били Берон је промашио шут за победу и ушло се у продужетак.

Црвено-бели одиграли су веома лоше у продужетку, подсетили су на игру с почетка меча и Макаби на крају долази до убедљивог тријумфа.

Најефикаснији у победничком саставу био је Скоти Вилбекин са 16 поена, док су Омри Каспи и Нејт Волтерс убацили 15.

Бољи од осталих код Звезде био је Стартос Перпероглу са 18, док је Добрић постигао 10. Потпуно су подбацили Лорензо и Дерик Браун, који су укупно на терену провели 11 минута.

Изабраници Милана Томића веома лоше су отворили утакмицу и после само неколико минута на семафору је било 15:2.

Бриљирао је Омри Каспи, Звезда није могла да осмисли добар напад и чинило се да ће утакмица бити готова у првој деоници.

Уласком Стратоса Перпероглуа ситуација на терену се мало променила. Грчки кошаркаш ушао је одлично у меч, погодио неке тешке шутеве и на крају прве деонице резултат је био 25:13.

Уз Перпероглуа треба истаћи и игру Мохамеда Фајеа, који је енергијом много допринео да црвено-бели дођу до једноцифреног заостатка. Ипак, пре крај четвртине морао је да изађе због три личне.

После двадесет минута игре на семафору је било 39:30, што уопште није било лоше за екипу с Малог Калемегдана с обзиром на слабу игру.

Ни трећа четвртина није изгледала добро за црвено-беле, али ни Макаби није бриљирао. На крају, Звезда добија четвртину и с резултатом 55:46 улази у последњу деоницу.

Тренер Црвене звезде урадио је кључну ствар како би се црвено-бели вратили у живот. Заиграо је са нижом поставом, Човић је погодио две веома важне тројке, а потом је и Добрић бриљирао.

На само два минута до краја Звезда је дошла до изједначења. Макаби никако није могао до коша, а Звезда је имала два шута да оде на +3. Први пут је промашио Џенкинс, а потом је и Берон био непрецизан.

Американцу је лопта изашла из коша, уследила је контра Макабија после које Зусман није успео да погоди обруч и отишло се у продужетак.

Тамо је Макаби, ношен феноменалним Вилбекином, преузео ствари у своје руке и са 17:2 добио овај петоминутни период. Звезда и Макаби после три одиграна меча имају исти скор.

Жалиће црвено-бели за испуштеном приликом!

На паркету Макабија су три и по четвртине неуспешно тражили начин да се супротставе домаћину, а када су Филип Човић и Огњен Добрић пронашли решење да покрену екипу и "закувају" завршницу - изостао је завршни ударац.

Макаби - Црвена звезда 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2)

/Прочитајте текстуални пренос утакмице у секцији 'развој догађаја'/

Пред финиш "тврдог меча", ниска петорка Милана Томића (Човић - Берон - Џенкинс - Перпероглу - Давидовац) избацила је "Понос Израела" из равнотеже и створила шансу српском тиму да у завршници први пут поведе.

Међутим, при резултату 67:67 и конфузној игри домаћих, најпре је Чарлс Џенкинс промашио тројку на 48 секунди пре краја, а потом је Били Берон промашеним кључним шутем заокружио своје катастрофално шутерско вече (1/10 из игре, 1/7 за три).

Човић му је асистирао иза леђа, а Американац је имао отворену позицију да девет секунди пре краја вероватно донесе победу, али је промашио. Од тог промашаја нису се опоравили ни он, ни екипа.

Макаби је у преосталом времену промашио шут за тријумф, али је зато у додатних пет минута углавном погађао. "Укључио" се Скоти Вилбекин и серијом 5:0 већ у првом минуту додатног периода наговестио како ће се меч завршити.

За то време, Берону је понестало и храбрости да уопште покушава, па је прескакао шутеве и спуштене главе сео на клупу. У тим тренуцима, слика на терену личила је на изглед меча у првој четвртини, у којој је Звезда изгубљеним лоптама разигравала домаћина и гурала ка у рутинске контранападе.

Такву слику реметио је Стратос Перпероглу, одличном ролом и погоцима из углавном изнуђених решења, али у продужетку ни он није успео да спречи да резултат оде на ипак превелику разлику, с обзиром на све виђено.

Поред упадљиве Томићеве одлуке да "смалл балл" петорком поремети тим старог знанца Јаниса Сферопулоса, што му је и успело, упадљива је била и његова одлука да у другом полувремену и продужетку не користи Дерика Брауна и Џејмса Гиста. Тандем искусних Американац изашао је са терена током Макабијеве контроле резултата у првом делу и није се враћао на терен.

Без њих, екипа је увела Звезду у узбудљиву завршницу и на другом евролигашком гостовању, али је Беронов шут стао на обручу, па није покварена рођенданска журка "вечног" председника Макабија Шимона Мизрахија.

После овог меча, црвено-бели ће се вратити накратко у Београд, јер у суботу иду на гостовање Крки у Новом Месту. Следеће недеље, у хали "Александар Николић", Звезда ће угостити Барселону.

Да је цела акција успешно завршена, било би то антологијско додавање за хитац који би се годинама препричавао. Филип Човић и Били Берон држали су судбину Црвене звезде у својим рукама. Искусни плејмејкер је надриблао лопту на десну страну и поделио додавање иза леђа, а на стрелишту је спремно чекао амерички шутер. Ипак, уместо стреле која би пробуразила Макаби, Берон је у маниру игре из највећег дела утакмице, па и досадашњег тока сезоне, испалио ћорак, па је утакмица отишла у продужетак. А, тамо је постојао само један тим - Макаби! Вођен једним човеком - Скотијем Вилбекином! На крају Макаби је убедљиво славио, разликом умалом већом него што је била у моментима када је Црвена звезда била у амбису. Резултат 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2).

Страховито лоша утакмица у Тел Авиву за оба клуба! Другачији епитет не може ни да добије сусрет у којем домаћи тим има чак 15 поена вишка, противника на коленима и тотално дезоријентисаног, без икакве нападачке идеје и одбраном која је била најтања тамо где је номинално требало да буде најјача, да би се ипак све решавало у додатних пет минута где је бриљирао најбољи играч Поноса Израела Скоти Вилбекин са девет кључних поена! Његових пет узастопних поена и асистенција за Отела Хантера на старту продужетка дали су идеалан тон Макабијевој игри, док је Звезда продужетак отворила на идентичан начин као почетак сусрета и треће четвртине - млако, изгубљено, уз потпуно одсуство тимске хемије, због чега је коначна разлика била идентична највећој резултатској дистанци после четири деонице. Шампион Јадранске лиге остао је без реализације из игре у продужетку и само је Берон био успешан два пута са линије пенала. Звезда као да је потрошила апсолутно све енергетске ресурсе да би надокнадила велики минус, па је остала без горива...

И поред свега, Црвена звезда има због чега да жали! Мало је места где ће моћи да се тражи брејк као у Тел Авиву, поготово не из овако лоше игре... Чак и да је резултат био позитиван остаће много отворених питања... Шта се десило са Џејмсом Гистом и зашто није играо комплетно друго полувреме? Да ли је Дерик Браун већ прецртан? Може ли Лорензо Браун боље и да ли је остао на 0/7 из игре због оног нокдауна Омрија Каспија у првом минуту утакмице, или Црвена звезда има разлог за бригу?! И да ли Црвена звезда може да пронађе игру у којој не зависи искључиво од сувог квалитета и искуства 35-годишњег Стратоса Перпероглуа?

Црвено-бели су и поред тактичке катастрофе били надомак правог резултатског подвига! Али, треба бити реалан и констатовати да је Звезда заслужено изгубила. Да је на супротној страни био иоле озбиљнији такмац коначна разлика била би вероватно убедљива, али то је оно што смо констатовали и у најави сусрета - Макаби није баук и Звезда је комотно могла да узме два златна бода у Тел Авиву и поквари слављеничку атмосферу, те 80. рођендан дугогодишњег председника клуба Шимона Мизрахија...

Имао је Милан Томић много чудних одлука и нелогичних ротација током утакмице, али је у последњој четвртини ипак пронашао формулу која је умало направила сензационални резултат. Поново су покретачи Звездине игре били момци од којих се то, бар по тренутној тимској концепцији, није очекивало - Филип Човић са две важне тројке, Огњен Добрић са седам узастопних поена, иако је цело прво полувреме седео на клупи, те Дејан Давидовац који је практично морао да игра више улога на паркету - од организатора игре до петице у изузетно ниској постави која је била надомак преокрета. Баш као и прошле сезоне у плеј-офу Јадранске лиге... 

Макаби дефинитивно није заслужио да добије утакмицу овако убедјивом разликом. Опет, да је Звезда била само мало прибранија на почетку утакмице и другог полувремена, узела би брејк од шале! Овако, остаће уписано да је Вилбекин имао 16 поена, а да су Омри Каспи и бивши Звездин плејмејкер Нејт Волтерс дописали по 15 поена. Код Црвене звезде Перпероглу је бриљирао три пуне четвртине, али га је умор касније сломио, па је остао без учинка. Добрић је имао десет поена, а Мо Фаје седам уз шест скокова, а имао би вероватно бољи учинак да није пребрзо ушао у проблем с фауловима...

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 84:69 (67:67)
/24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2/

Дворана: Менора Мивтачим, Тел Авив;
Гледалаца: око 11.000;
Судије: Борис Рижик, Роберт Виклицки, Синан Исгудер.

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ: Брајант 2, Вилбекин 16, Ејси 2, Хантер 8, Каспи 15 (8ск), Авдија 2, Дорси 3, Дибартоломео 2, Волтерс 15, Коен -, Блек 11, Зосман 8 (6ск, 4ас).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Д. Браун -, Човић 6, Л. Браун -, Перпероглу 18 (5ск), Давидовац 7, Лазић 2, Фаје 7 (6ск), Берон 8, Добрић 10, Гист 2, Џенкинс 6, Оџо 3.

ЕВРОЛИГА - 3. КОЛО:

Четвртак

Жалгирис - Реал Мадрид 86:73
/Ледеј 26, Хејс 15 – Рендолф 15/

ЦСКА Москва -  Химки 99:86
/Џејмс 29, Клајбурн 21 – Швед 26, Букер 18/

Фенербахче - Басконија 87:80
/Де Коло 39 - Шенгелија 18/

Макаби - Црвена звезда 84:69 (67:67)
/Вилбекин 16 - Перпероглу 18/

Панатинаикос - Олимпија Милано 78:79 
/Калатес 23 - Мицов 18/

Бајерн - Асвел 104:63
/Ло 19 - Дио 13/

Петак:

20.30 Олимпијакос – Зенит
21.00 Барселона – АЛБА
21.00 Валенсија – Ефес



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар