Не вјерујем да ће ДНС у коалицију са СДС и ПДП

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је предсједник СДА Бакир Изетбеговић послао поруку да се власт на нивоу БиХ може конституисати само када добије сараднике из Српске који су њему по вољи, али је питање шта се догодило опозиционим партијама из Српске да подржавају такав концепт и помажу некоме ко на сваки могући начин настоји да исцрпи цијелу БиХ и да се иживљава над политичким правима грађана Српске.

Република Српска 17.10.2019 | 20:22
Не вјерујем да ће ДНС у коалицију са СДС и ПДП
Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да ентитети морају да се подреде нивоу БиХ и да се навикну да им се диригује из Сарајева, Цвијановићева је истакла да то додатно отежало процес формирања власти на нивоу БиХ, који је без икаквог разлога у застоју већ годину дана.

– Ако ћемо говорити о томе ко коме треба да командује онда смо залутали. Устав за све у БиХ треба да буде оријентир. Он јасно препознаје позицију Српске, шта су чије надлжености, методологију представљања конститутивних народа на нивоу заједничких органа БиХ и прописује да сви треба да имамо једнака политичка и друга права, укључујући и право на представљање без обзира на то колико неког народа има по броју. Конститутитвни народи морају имати иста права и могућности у оквиру заједничког система као што је БиХ – нагласила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је оцијенила да је Изетбеговић отежао позицију партијама које без икаквог разлога заједно са њим сједе у Савјету министара у техничком мандату јер поручује да оне хоће да ниво БиХ командује ентитетима, а да се супротставља СНСД за који тврди да жели да се са нивоа ентитета командује нивоу БиХ.

– Ово је и потврда оног што смо говорили, а то је да имамо гарнитуру власти која је у техничком мандату, а која сматра да не треба поштовати Устав, него хир политичког Сарајева и да оно командује ентитетима. И унутар Федерације БиХ  имају проблем с тим јер Хрвати не прихватају такву позицију – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, било би логично да су након објављивања резултата избора сви подједнако ушли у процес формирања власти.

– Ми у Српској смо то урадили и без проблема успоставили нову Владу која је наставила да ради без раскорака у односу на претходни период. Нормално је било да се очекује и формирање власти у ФБиХ са којом имамо много заједничких тема, као и са нивоом БиХ да бисмо имали механизам координације у пуном капацитету јер смо имали много задатака који су нас чекали у току ове године. Али ова година је апсолутно изгубљена због хирова – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је истакла да су грађани на изборима рекли шта мисле о политичким партијама и њиховим политикама и одредили ко су побједници, што је кристално јасно у сва три конститутивна народа.

– Не постоји разумно објашњење да било ко од три побједника блокира друге да омогуће своје представљање на нивоу БиХ. У ФБиХ је апсолутни неред у односима и постоји дубоко неразумијевање политичких представника Хрвата и Бошњака. ФБиХ је заробљеник ситуације у којој је немогуће примјенити изборне резултате зато што то неко не жели.

Због тога је дијелом заробљена и Српска јер нам узурпирају Уставом дата права, а односе се на представљање на нивоу БиХ. Изборни и сваки други легитимитет се црпи из ентитета на чијој територији сте изабрани. Српска је за нас матична и једина изборна јединица, а не цијела БиХ – појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да се Савјет министара може формирати, али да неки то неће, намјерно блокирају, измишљају теме и селективно их постављају пред једне, а пред друге не. Говорећи о иницијативи опозиционих странака у Српској да ће радити на формирању власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је нагласила да је та прича на дугом штапу и да не вјерује у тај сценарио.

– Када би се то и десило, то би било у колизији са изборним резултатима, то би била власт којој недостаје изборни легитимитет и кредибилитет и то би био неуспјех. И када би успјели да формирају већину, у шта сумњам да може да се деси, то би значило да она постоји само у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. У Дому народа апсолутно немају већину. Не могу они рачунати на све партнере за које мисле да могу јер има оних који неће са њима да формирају власт – истакла је Цвијановићева. 

У таквој ситуацији, додала је она, поново би дошли у ситуацију из претходне четири године које никога није усрећила.

Цвијановићева је подсјетила да су представници Српске у институцијама БиХ долазили у Народну скупштину Републике Српске, пријетили и говорили да их не обавезују њене одлуке.

– То ми личи на политичко самоубиство. Опасна ствар су и њихове изјаве да ће да склопе неку већину у Представничком дому, а онда видјети шта са онима који не функционишу. Они већ сугеришу да би неко требало да распусти Дом народа који је изабран посредном вољом грађана кроз Народну скупштину зато што им он није по вољи. Грађани су им на изборима одузели 50.000 гласова у односу на претходне, на којима такође нису били побједници, а они и даље говоре да су спремни да изгубе још 50.000 гласова – каже Цвијановићева.

На питање да ли се може очекивати да се опозиционим странкама придружи и ДНС, Цвијановићева је рекла да не вјерује да ДНС који је толико дуго био у коалицији која је градила позицију Републике Српске може да је разграђује.

– Не знам зашто би ДНС окренуо лист без обзира на то што они говоре да постоје наслагања у коалицији. Не знам на шта се односи њихово незадовољство, али имаћемо састанак и прилику да то чујемо. Тешко ми је замислити да могу да прихвате такав аранжман и да иду са онима који су изгубили изборе, те да раде против Српске, изборне воље њених грађана и уставних принципа. У свакој партији је могуће да постоји одређен број људи који процесе посматрају на економско-финансијски начин, али у њима постоје и мислећи људи који разумију шта је политика, шта је важно за Републику и да годинама трпите посљедице када направите грешку – наводи Цвијановићева.

Говорећи о посљедицама неформирања власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је истакла да оне постоје, али да нису животно важне.

Она је додала да је радује чињеница да је Српска стабилна и извршава обавезе.

– У ономе што јесте стварни живот нема проблема. Наше институције су стабилне, имају изборни легитимитет и потпуни кредибилитет да на себе преузму обавезе било које врсте. Ови други то немају. Савјет министара не може преузети било коју обавезу и нису саговорници за било које стратешко питање, а то разумију и људи у Бриселу и на другим важним мјестима – рекла је Цвијановићева.

(Срна)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Xаxа

17.10.2019 18:30

Па види се ко ради добро за Српску,а види се ко добро купи за Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

17.10.2019 18:59

Из чисте злобе разбијате Днс и Сп.Треба да вас напусте и оду са Сдс и Пдп.

Name

113%

17.10.2019 19:22

Нема везе за ДНС, важно је да ми имамо, планине,. шуме, воде, и да је све то тамо негдје.

Name

биса

17.10.2019 19:40

Толико смо инвестирали у поједине папке и не оцекујем издају

Name

Врс

17.10.2019 20:16

Нена попустања ни миметра рс је наса отадзбина

Name

Робин худ

17.10.2019 21:22

Како иде куповина папака, господјо побједнице?

Name

ко купи

18.10.2019 01:05

ЕЈ она о легитимитету,она-оно о легалности прича,па шта очекујете ви,какву правду и легалност када сте све купили и покрали на изборима,а сада нешто кевћете о законима.Не могу ти папци само једном издати,папак је увијек папак и увијек ће имати цијену.Ко једном изда издаће увијек.Само ко отвори латицу са више новца и више сакривених кривичних и других пријава.Ми из опозиције ћемо са народом,а ви са папцима,видјећемо ко ће боље проћи.Обрена сте пљували п Добоју сада вам он главни и све постројава.Па какав то народ живи тамо,мора се то све једном срушити,ал тада ће за вас бити касно.

Name

Кодекс???

17.10.2019 18:36

Какво лицемјество: ДНС сте десетковали, а сада се бринете ко це остатке да збрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голденсхоwер

17.10.2019 19:04

Какав, ниста то њима не смета, ДНС то су бескицмењаци обицни.

Name

Ре

18.10.2019 05:51

Производња, економија, стандард живота...маните се ове шупље приче.

Name

...РЕ

18.10.2019 06:37

ЖЕЉКА, ТВОЈ ШЕФ ЈЕ ТАЈ КОЈИ ТЈЕРА ДНС И СП ОД СЕБЕ ЈЕР СЕ ОСИЛИО! ТЕБИ ЈЕ ЈЕДИНОЈ ВЈЕРОВАО ПА ТЕ ПОСТАОВИО ЗА ПРЕДСЈЕДНИЦУ РС А САД ТИ НЕДА НИ АВИОН НИ ХЕЛИКОПТЕР А ВОЗА ДЈЕВОЈКЕ У ЊИМА.

Name

Два Папка

17.10.2019 18:37

Само ти лутко немој причати о вољи народа,јер ти и твоја два купљена папка обиљежили сте деценију лоповлука и политичке корупције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ ДЕМОС+Баја Патак

18.10.2019 06:21

Папцине свих земаља ујединимо се!

Name

КОМШИЈА

18.10.2019 06:53

Преко Марка иде куповина папака. Он је прва рука.

Name

Милош

17.10.2019 18:40

Чуј она да прича о вољи народа!? Да ли је ово воља народа: хттпс://yоуту.бе/јгка-јиоУпА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.10.2019 20:16

да воља народа њена два папка плус цавиц плус обрен !!!!све је то воља народа !!!овдје поток тамо закон а ви изнад законаа!са милионима се бахатис и бозним парком и безвезним путовањима од сатора до Америке а све из будзета сбију нас !партијаси опљацкали дрзаву предузеца банке народ ресурсе и тд итд итд !срамотаааа безакоње царује

Name

113%

17.10.2019 18:44

ОВО СЕ ЗОВЕ ДЕМАГОГИЈА.... ШУПЉЕ, ДРСКО, САМОЉУБЉЕ, ОЛИЋЕЊЕ ПРЕВАРА И МАНИПУЛАЦИЈА..... ЕКПНОМСКИ УНИШТИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КОЈУ СУ ПРИВАТИЗОВАЛИ И СМАТРАЈУ ДА ЈЕ НАРОД ОВЦЕ И ДА ОВАКО МОЖЕ У НЕДОГЛЕД...... НАРОДЕ У ПАМЕТ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

17.10.2019 18:45

Господо Цвијановиц сваки пут кад дајете изјаву за медије спомињете да је Српска стабилна и да изврсава своје обавезе. Па то би господјо требало да буде нормално на власти сте 15 год и да вас подсјетим да све дрзаве у Европи су далеко стабилније од Републике Српске и изврсавају своје обавезе а недизу кредите сваке седмице. И предсједници тих земаља кад се обрацају јавности не спомињу да изврсавају своје обавезе јер то се подразумева, сама ова цињеница говорио вама колико сте јадни. УЊемацкој , Аустрији, Холандији, Свицарској и другим земљама пензије и плате скацу сваке године а то нико од политицар неспомиње јер је то нормална ствар. А ви дигнете пензију два посто и о томе на медија а наклапате мјесецима. Да сте способни не би радници радили за 400 до 500 марака срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2019 18:57

Миско, иди на спавање. Запетљао си се, ујутро мало размисли па написи ста си мислио рећи.

Name

Баја

17.10.2019 18:58

Попусила си Бисерка у Прједору муууу стаце ова два целавца(Лука и Саса)сто су слагали Милорада убицеих били као зеца хиихихиииии

Name

!!!!!

18.10.2019 04:44

Браво Миско!!! Све си у праву!!! Цујјј РС све своје обавезе испуњава, па оејина унукице ко би требао да испуњава??? Испуњавамо ми вади робови који радимо за 250€!!! Ко би моје обавезе у мојој куци требао да испуњава???

Name

Биба

17.10.2019 18:54

Сестро све це бити у реди.Опуштено.Докупит це те ви посланика.Има увијек фукате и бит ће.Па тако су настале потурице.Управо на начин на који ви радите.Купујете папке.Пропали само али нам још нису јавили.Кад јаве окрени на патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 2

17.10.2019 20:25

113 % е досадан си коње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тина

17.10.2019 20:32

Због ове це,не само омладина,вец и пензионери поцети да напустају Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

17.10.2019 20:49

само ти цути и настави као у приједору против свих али у љубави с СДА! ВАЛА ЈЕ НАРОДУ ДОСТА И БАЈЕ А И ТЕБЕ УЦИТЕЉИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВА ИСТИНА

17.10.2019 20:55

РЕПУБЛИКА СРПСКА ИЗМИРУЈЕ СВОЈЕ ОБАВЕЗА , па те обавезе је и направила ова власт . То нигдје на свијету није за похвалу , Па зар је могуце ијавити тако несто и не постидјети се . вАЉДА БИ ТРЕБАЛИ ПОКАЗАТИ СТА СУ НАПРАВИЛИ , СТВОРИЛИ . ПОВЕЦАЛИ СТАНДАРД ЗИВОТА . ДА ЛУДИ БОЉЕ ЗИВЕ , А ОНИ ПОСУДИЛИ , ПОВЕЦАЛИ ПОРЕЗЕ , ПРОДАЛИ РЕСУРСЕ ....... ПА КАКО САМО ПОМИСЛИТИ ДА ЈЕ НАРОД МАЛОУМАН И ДА БАС НИСТА НЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

17.10.2019 20:59

Глупље дрског женска нисам видио у мојих 66 година Какав преварант и какво лицемјерје од жене Ко нам је доведе за пријесједницу наше лијепе Српске фуј фуј Миле каквог кретена имамо мора да чеш је заложити зато си је и довео.Самоко че је карикатура жене и подлости женскогрода то је наша Цвија прјесјеница.Ја је лично немогу да гледам а моја прјесједница није и нече никада ни бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђо

17.10.2019 21:05

Кад одете у затвор,а нецемо дуго цекати,цувацете нам краве по пољу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

17.10.2019 22:23

Јос да нам Зељка казе који закон и који дио устава спомиње техницку владу БиХ. БиХ има ВМ у пуном капацитету све до избора новог сазива. УСтав и Закон то казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соне

18.10.2019 02:04

Па ова мозга нема,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.10.2019 05:15

Поздравио те Драско М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Да

18.10.2019 06:42

Предсједник криминалац куповала посланике, у свакој дрзави ребнули јој 5 година минимум. Јос моралисе несто нема двије цисте у глави. Нема нам помоци, али дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.10.2019 07:22

113% тачно....другачије неможе бити него како ти кажеш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

18.10.2019 09:19

Убрани боже. Фуј, фуј, фуј.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин дубио про рео

18.10.2019 12:09

То ти само сањај коалиција је договирена лутко ....ви сте проśлост ласта ла виста бејби.

ОДГОВОРИТЕ