Сакраменто ће морати више да плати својој звијезди!

"Не вређајте ме понудом!" Владе Дивац и сарадници очигледно ће имати компликоване преговоре са најважнијим играчима.  Проблем за Дивца, Бади Хилд одбио “увредљивих“ 90. 000. 000! Спекулише се да тражи 110. 000. 000. И прети одласком!

Кошарка 18.10.2019 | 13:23
Сакраменто ће морати више да плати својој звијезди!
Неколико дана након што је наговештено да би Богдан Богдановић могао да напусти Сакраменто у потрази за већом платом и бољом минутажом, иста прича повела се и око још једног шутера Кингса - Бадија Хилда.

Амерички бек (26 година, 193 центиметара) имао је веома добру прошлу сезону, постизао је 20,7 поена по утакмици и шутирао 42,7 одсто за три поена. Интересантно је да су бар 20 поена у просеку и 40 одсто убачених тројки постизала још само тројица играча - Стеф Кари, Кајри Ирвинг и Клеј Томпсон.

У таквој ситуацији, уочи почетка сезоне Хилд захтева више новца за себе, док улази у своју четврту годину у НБА лиги.

Следећег лета, он ће бити ограничено слободан играч, а Кингси ће моћи да изједначе сваку понуду коју добије и да га тако задрже. У таквој ситуацији, питање је колико тимова има довољно простора за њега у својим буџетима, али то свакако не утиче на његов тренутни став.

А, он тражи више новца.

Ове недеље, Сакраменто му је понудио уговор на четири године и 90 милиона долара. Ипак, док посматра своје "класиће" са драфта са максималним уговорима попут Бена Симонса и Џамала Мареја (имају петогодишње уговоре на по 170 милиона), Хилд сматра да заслужује више.

"Није ствар у томе да су ми понудили мање од максимума. Битно је да (понуда) буде разумна, а не увреда. Да поштујемо једни друге и да се договоримо, као што је потребно и да се ја договорим са својим сарадницима. Мој посао је да излазим на терен и да играм за максимум. Ако сваки играч не игра за максимум, онда не знам зашто сте у НБА. Неки играчи ће добити највише што могу, неки неће. Тако ствари функционишу", изјавио је Хилд за "Сацраменто Бее".

У најбољем случају за њега, бивша звезда колеџа Оклахома може да потпише четворогодишњи уговор на 130,7 милона или петогодишњи на на 170 милиона. Ако не потпише до понедељка, постаће током лета ограничено слободан играч.



Подсетимо да је Сакраменто понудио Богдану Богдановићу максималну понуду за продужетак уговора, према којем ће српски бек зарадити више од 50 милиона долара за још четири године. Ипак, он није хтео да даје дефинитивне одговоре да ли ће то прихватити.

"Волео бих да останем. Сви знају да волим Сакраменто. Сви воле да буду овде. Ово је сјајна група момака. Срећан сам сада и срећан сам током свих ових година, али не желим да пожурујем било шта", рекао је Богдановић.

Цело лето навијачи су маштали. После много година Сакраменто има младу екипу која врца од потенцијала. Али четири дана пред почетак сезоне ситуација је опасно узаврела у Калифорнији. Бади Хилд, бек кога су Кингси већ пројектовали за “франшизног“ играча, најблаже речено није задовољан током преговора са управом клуба око новог уговора.

“Није ствар у томе да ли ћу добити мање од максималног уговора. Ради се о томе да дођемо до нечег разумног, не увредљивог. Да се поштујемо и договоримо. Мој посао је да изађем на терен и играм за максималан уговор. Ако не размишљап тако не знам зашто си у НБА лиге. Неко ће добити, неко наравно неће, али тако то функционише“, изненадио је Хилд окупљене новинаре после Сакраментове победе над Мелбурн јунајтедомд од 124:110.

Нису то баш уобичајене изјаве од играча који преговара око новог уговора. Посебно не кад су изговорене дан наконх што је објављено да је Сакраменто Хилду понудио четворогодишњи уговор вредам 90.000.000 долара.

Као играч у четвртој години уговора, Хилд може да према НБА правилима добије максимално 130.700.000 долара за четврогодишњи уговор. Или 170.000.000 за уговор на пет година. Толико су већ добили његови исписници са драфта, Бен Симонс у Филаделфији и Џамал Мари у Денверу.

То је 34.000.000 долара годишње. Хилд је био спреман да прихвати и мање, али цифра од 22.500.000 долара по сезони је она коју је описао као “увредљиву“. Амерички медији спекулишу да Хилдов менаџер Брендон Розентал тражи 110.000.000 за четири године. Није нека претерана разлика, али би очитала колико је Хилд битан за екипу. После сезоне у којој је у просеку бележио 20,7 поена, пет скокова и 2,25 асистенције по мечу има и основа да тражи доста новца. Посебно зато што је за три поена гађао 42,7 одсто, а од играча који су у просеку убацивали преко 20 поена границу од 40 одсто успешности иза линије пребацили су само Стеф Кари, Кајри Ирвинг и Клеј Томпсон. Сви су наравно на максималним уговорима.

Кингси ће међутим и у наредних девет месеци моћи да задрже Хилда тиме што ће изједначити понуду било ког другог клуба, а тренутно се не очекује да ће лето 2020. бити посебно отворено за велике уговоре. На ту карту иде генерални менаџер Владе Дивац, који је Хилда и довео у замену за Демаркуса Казинса. Тада су га сви критиковали, али се на крају испоставило да је Дивац погодио. Хилд је одушевио, Казинса су убиле повреде.

Јасно је да се Дивац не би одрекао свог највећег улова у Калифорнији, али мора да брине о буџету за цео тим. Током лета Кингси су потписали нови четворогодишњи уговор са Харисоном Барнсом вредан 85.000.000 долара, плеј Де’Арон Фокс – још један играч око кога би требало да се врти будућност клуба – од 1. јула 2020. захтеваће максималан руки уговор. Сакраменто Би је – већ смо вам писали о томе – открио да нови уговор чека и Богдана Богдановића, кога чека 51.400.000 долара за четири године.

Хилд је ту највеће оптерећење за управу. Први рок је понедељак. После тога Хилд улази у последњу годину уговора, па ће моћи да преговара и са другим заинтересованим клубовима. Сакраменто ће имати право да изједначе понуду било ког удварача и извесно је да ће то и да уради. Али односи са играче би могли да постану затегнути, а то никоме не иде у прилог. Не сад, кад је Сакраменто коначно оформио талентован тим.

“Осећам да вредим више од тога. Ако кажете да сам ваш момак, онда морате то и да покажете... Ако се не реши, потражићу нешто друго“, јасан је Хилд, који се није либио ни да подбоде клуб.

“Мој посао је да убијам сваке вечери како би био играч са максималним уговором... А ви момци (новинари, прим.аут) пратите кошарку цео живот. Кажите ми једног великог, слободног агента који је изабрао да дође у Сакраменто?“.

А изабрао је рецимо тај Владе Дивац са којим Хилд сада преговара о свом новом уговору. Има и неких садашњих Хилдових саиграча који су дошли као слободни играчи и мада је тачно да они нису баш велики играчи питање је како су прихватили ову Бадијеву констатацију.

Али нема овде емоција. Бизнис је у питању. И Дивац мора брзо да одлучи. Јер кад у НБА лиги добар играч затражи трансфер по правилу оде у наредних 12 месеци. А Хилда неће бити лако заменити.

Сезона се ближи, а са њом и важни преговори руководства Кингса на челу са генералним менаџером Владом Дивцем.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар