Надал има веће шансе да буде први на крају сезоне!

Некада четврти тенисер света, Американац Бред Гилберт, сматра да ће битка за челну позицију на АТП листи до краја године бити врло занимљива.

Тенис 21.10.2019 | 15:55
Надал има веће шансе да буде први на крају сезоне!
Американац каже да постоји могућност да на АТП тур финалу у Лондону видимо битку Новака Ђоковића и Рафаела Надала, али када је реч о томе ко ће бити први, веће шансе даје Шпанцу.

Надал је, уосталом, у предности када се погледа АТП трка и то му, уз гаранцију да одигра добро на турнирима у Паризу и Лондону, даје далеко веће шансе него Новаку.

Ђоковић је, као и Федерер, пет пута годину завршавао на месту број један и ако успе ове године, изједначиће рекорд Пита Сампраса.

С друге стране, ако Надал буде први после Лондона, он ће се изједначити са Ђоковићем и Федерером, тако да ће бити заиста занимљиво видети какав ће бити расплет.

"Недавно, пошто је Ђоковић освојио Токио, рекао сам да ће освојити и Шангај и да би у том случају био на само 500 поена у трци испод Надала. то би била масовна предност за Ђокера. Али он је изгубио у четвртфиналу у Кини и сада Рафа има 1.280 поена предности, тако да има и веће шансе да буде први на крају сезоне", каже стручни коментатор ЕСПН-а.

Занимљиво је и како се Новак и Рафа односе према тој борби за место број 1. Чини се да Србину више прија да говори о томе, док Надал не воли да гледа много унапред.

"Надал не мења свој распоред турнира нити има намеру да јури поене. Мислим да у овом моменту и не размишља о томе да буде број један на крају сезоне. Можда је тако најбоље за њега, да само мисли на наредни меч. Мрзи када људи причају о томе шта би могао да освоји. То му никако не годи. Новак је много комфорнији што се тога тиче, посебно када је реч о стизању рекорда Федерера и тога ко ће дуже бити број један", сматра Гилберт.

Од 2008. до 2018. само два пута се догодило да играч који је први на АТП листи после УС Опена не буде први на крају сезоне. Пре три године, Новака је на крају претекао Енди Мари, док Надал прошле године није играо после Њујорка, што је олакшало посао Ђоковићу да га престигне.

Гилберт се присетио финалног меча у Лондону 2016. када је Мари победио Новака и сезону завршио на првом месту.

"Било је невероватно бити присутан на том мечу и гледати развој ситуације на терену. Надали смо се да ће бити тај-брејк у сету одлуке, али Мари је лако добио. Надате се да када је реч о тако важном мечу, да мора бити одличан. Ако Новак и Рафа буду играли финале ове године, оно што не желите је да видите меч налик оном на Аустралијан Опену почетком године. То је био меч у којем је један играч одгирао савршено. Када је Новак на том нивоу и на таквој подлози, непобедив је", додаје Гилберт.

Много је комбинација, али све зависи од тога како ће двојица тенисера одиграти пре евентуалног обрачуна у Лондону.

"Ако Рафа дође до финала у Лондону, вероватно ће већ обезбедити прво место. Има много варијација, попут оне да рецимо Надал рано изгуби у Паризу. Увек је некако изненађење ако Новак не победи у дворани. Уколико се сретну у Лондону, то је терен са ниским одскоком и спорији је. Није идеалан за Рафу, али можда му и полуфинале буде гарантовало да ће на крају сезоне бити први".

Гилберт каже да би импликације ове битке могле бити изузетно важне.

"Или ће Новак изједначити Сампрасов рекорд или ћемо имати да сва три члана велике тројке имају по пет сезонских завршетака на првом месту. Мислим да би ово друго било најприкладније. Када имате на уму шта су све постигли и да су на крају у овом параметру изједначени, било би то стварно помало шашаво", закључио је Американац.

АТП ЛИСТА, 14.10.

1. Новак Ђоковић 9.545
2. Рафаел Надал 9.225
3. Роџер Федерер 6.950

АТП ТРКА, 14.10.

1. Рафаел Надал 9.225
2. Новак Ђоковић 7.945
3. Данил Медведев 5.875

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар