ЕЛ: Звезда у Тел Авиву - Макаби је под притиском!

Кошаркаши Црвене звезде гостују Макабију у Тел Авиву, у трећем колу Евролиге.  Макаби није баук, одбрана држи кључ победе.  Ако свих 40 минута одигра концентрисано и не дозволи противнику да се распуца, Звезда има реалну шансу да буде у игри за победу. У супротном, ствари би могле да се измакну контроли. . .

Кошарка 17.10.2019 | 13:23
ЕЛ: Звезда у Тел Авиву - Макаби је под притиском!
Док ће црвено-бели тражити други тријумф у сезони, Макаби на домаћој премијери јури првенац, што ће свакако да представља притисак на играче "Поноса Израела".

Ово ће бити 13. међусобни дуел два тима, Макаби води 8-4 у укупном скору, али је Звезда добила четири од претходних пет сусрета.

После велике победе над Фенером у Београду, Звезда ће вечерас (20.05) покушати да донесе бодове с гостовања Макабију који је у прва два кола тесно поражен на гостовањима Химкију и Реалу. 

Црвено-бели су у Тел Авиву славили само једном, 71:66 у јануару 2017. када се истакао Стефан Јовић са 14 поена и 7 асистенција.

"Звезда има искусну екипу која је јака у одбрани. Морамо да им читамо одбрану и играмо паметно. Навијачи ће бити наш шести играч, уз њихову подршку можемо до победе", рекао је тренер Макабија Јанис Сфаропулос.

У овом дуелу се очекује велика борба у рекету јер оба тима имају снажне центарске линије, док осцилирају са шутом на старту сезоне.

Звезда ће свакако да се фокусира на офанзивни скок како би поправила слаб просек шута за два поена (44,3%), док мора да обрати пажњу на Макабијеве шутере који погађају 62,3%.

Главна опасност по тим Милана Томића биће Скоти Вилбекин, који је у прошлом колу постигао 22 поена против Реал Мадрида, 11 у последњих 5 минута.

"Макаби је фаворит на овој утакмици, првој код куће после гостовања у Москви и Мадриду где су добро играли. Увек су јаки пред својих 12.000 навијача. Али ми не путујемо у Израел само како бисмо се појавили на терену, нећемо бити обични гледаоци, покушаћемо да победимо", рекао је Томић.

“Идемо у Тел Авив да покушамо да се вратимо у ритам из претходне две утакмице, да се искупимо за овај пораз“.

Овим речима Бранко Лазић најавио је да Црвена звезда у Макабијевом дому (ТВ Спортклуб, 20.15) неће бити статиста и да се о победи једнако размишља као пред окршаје с Панатинаикосом и Фенербахчеом. Нема ни разлога да Звезда у меч уђе с превише респекта према некадашњем шампиону Европе, мада треба да буде на максималном опрезу.

Тим Јаниса Сферопулоса већ је у озбиљном проблему након два уводна пораза у елитном такмичењу и пред домаћом публиком мора да направи позитиван резултат. Док велика очекивања тамошње јавности могу да буду као омча око врата екипи, играчи Црвене звезде треба да схвате да у Тел Авиву немају шта да изгубе, већ много да добију. И да, сходно томе, у сусрет уђе опуштеније, али врло посвећено и концентрисано. Победа није обавезна, јер израелски великан у меч улази као фаворит, али црвено-бели би требало да докажу себи и навијачима да су научили лекцију после Будућности.

"Макаби је екипа која је сваке године у Евролиги, сви знамо колико је тешко играти тамо пред 12.000 навијача. Видим да је и њихов тренер Сферопулос после утакмице у изралеском првенству позвао да направе добру атмосферу. Квалитетан су тим са доста имена из НБА, на бековима имају Вилбекина, играче који су и креатори и стрелци. Имају доста и мана у игри, и у одбрани и у нападу, спремићемо се. Они јесу фаворити, али не идемо у Тел Авив да бисмо само одиграли, да будемо посматрачи, већ да покушамо да победимо овај меч", сматра Милан Томић и додао: 

"Два пораза која су забележили на старту као гости су сигурно мотив више, обе утакмице које су одиграли, одиграли су добро, то је понављам евролигашка екипа која има свој циљ да иде најмање у осам, можда и на Ф4. Имају два пораза имају и велики притисак, али понављам, идемо да их изненадимо, да контролишемо 40 минута утакмицу".

Тежине гостовања у Тел Авиву свестан је и први плејмејкер Црвене звезде - Лорензо Браун. 

"Чека нас тешка утакмица, њихова прва код куће и морамо да је одиграмо са пуно енергије и концентрисани. Наш скор 1-1 је за сада ОК, али ово је тек почетак, очекује нас још пуно изазова, има много утакмица и не гледамо уназад, само унапред. Идемо једну по једну утакмицу. Ми смо нови тим, и даље учимо, привикавамо се једни на друге, на захтеве и идеје тренера. Дугаћка је сезона, и како буде одмицала бићемо све бољи и бољи", сматра Браун, који је био најефикаснији у окршају с Фенером прошлог четвртка.

Добра вест за Томића јесте да је пут Тел Авива кренуо и Стратос Перпероглу који је екипи много недостајао против Будућности. Прекаљени грчки ас изборио се с мањом повредом колена и први тренинг одрадио у уторак, па се очекује да ће у дворани Менора Мивтачим добити своју минутажу и шансу да саиграчима помогне да још једном изненаде Макаби усред Израела. 

Пун састав на располагању имаће и Јанис Сферопулос. Упркос неким важним променама у ростеру, али и озбиљном, посвећеном раду током припремног периода, Макаби и на почетку ове сезоне који оставља утисак да се тимска хемија још тражи и више подсећа на групу индивидуалаца с добрим нападачким потенцијалом, поготоово у шуту за три поена, те неколико одличних дефанзиваца. Али, Сферопулос још није све те квалитете успео да преточи у тим.

Лопта је највише у рукама Скотија Вилбекина, некадашњег освајача Еврокупа и момка широке палете нападачких могућности. Прошле седмице је умало срушио Реал у Мадриду, постигао је 22 поена, од чега чак 11 у завршних пет минута сусрета. Поносу Израела је тријумф измакао за длаку, пошто је Џејси Керол спаковао далекометни хитац две секунде пре истека времена, чиме је поништио велики погодак Вилбекина за извесни тријумф... Помало изненађујуће највећу подршку у офанзивном делу Вилбекину пружа Илајџа Брајант, који је Макаби појачао летос из Хапоел Елијата. Некадашњи НБА крило Омри Каспи враћа се у састав пошто је пропустио гостовање Реалу, што ће Сферопулосу омогућити да додатно рашири Звездину одбрану у одређеним тактичким варијантама. Суперталентовани Дени Авдија, иначе син легендарног Звездиног кошаркаша Зуфера, такође је добио своју шансу да се разиграва у елитном такмичењу, мада његово време тек долази. 

"Играмо против врло чврсте екипе, с доста искусних играча и шареноликом нападачком методиком. Наша одбрана мора да буде на врхунцу, али и да играмо паметно у нападу. Ово је наша прва евролигашка утакмица код куће и морамо да пружимо додатну енергију. Надам се да смо научили лекције из прве две утакмице и да ће навијачи доћи да нас бодре како би били наш шести играч", истиче Јанис Сферопулос.

За одбрану ће бити задужени плејмејкер и капитен Џон Дибартоломео, енергични крилни кошаркаш Квинси Ејси и шампион Европе с пребогатим искуством - Отело Хантер. Тарик Блек такође је зид који треба прескочити, али није се баш исказао у том светлу у уводна два кола. Хантер и Блек ће свакако представљати озбиљан тест квалитета за Џејмса Гиста и Мајкла Оџа, који ће имати задатак да разбију Макабију дефанзивну концепцију, оптерете рекет и омогуће својим шутерима да запале мрежицу из лакших позиција за реализацију. 

Један од играча који је требало да има важнију улогу на почетку сезоне је Тајлер Дорси. Међутим, из сусрета са Химкијем и Реалом јасно се видело да ће грчки интернационалац морати још да се аклиматизује и навикне на нову средину, услове и кошарку. 

"Игра солидно, али мора још да учи, да се навикне на европску кошарку, јер се доста разликује од НБА на који се он навикао", кратко је прокоментарисао Сферопулос.

Још једна тема о којој се прича уочи дуела Макабија и Звезде јесте пријатељство Сферопулоса и Томића. Заједно су сарађивали у Олимпијакосу четири пуне године и освојили две грчке титуле. Имали су посебан однос у пирејском клубу, а сведоци дешавања у клубу често су знали да кажу како је Сферопулос у тој причи био "добар", а Томић "лош полицајац". Познају тренерску филозофију један другом, врлине и мане. 

Црвена звезда ће покушати да физичким аспектом одговори на Макабијеву нападачку потентност, а одбрана мора да буде далеко боља од оне приказане у недељу против Будућности. Ако свих 40 минута одигра концентрисано и не дозволи противнику да се распуца, Звезда има реалну шансу да буде у игри за победу. У супротном, ствари би могле да се измакну контроли...

Евролига, 3. коло:

19.00 ЦСКА – Химки
19.00 Жалгирис – Реал Мадрид
19.45 Фенербахче – Басконија
20.15 Макаби – Звезда
20.30 Бајерн – АСВЕЛ
20.30 Панатинаикос – Олимпија

Петак:

20.30 Олимпијакос – Зенит
21.00 Барселона – АЛБА
21.00 Валенсија – Ефес

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар