Колико кошта одлазак младих из региона?

Када један млад човек одлучи да напусти земљу у којој се родио, одрастао и школовао, у коферу са собом носи и део будућности те земље, али и оно што је у њега до тада уложено.

Регион 17.10.2019 | 09:51
Колико кошта одлазак младих из региона?
Истраживање „Трошкови емиграције младих" спроведено је да би се показало колико земље у региону кошта одлазак младих људи.

„Свесни смо да се одлазак младих људи не може само новчано квантификовати, али важно је било да покажемо колико те земље и друштва губе одласком једног младог човека", каже за ББЦ на српском истраживач Института за развој и иновације (ИРИ) Ненад Јевтовић.

Он додаје да је циљ био да се препознају и позитивни и негативни ефекти емиграције.

Истраживање у Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Албанији спроведено је уз подршку Вестминстерске фондације за демократију.

1. Губитак друштвеног производа

Волики је губитак за БДП одлазак младог човека.

Уместо у својој земљи, емигрант ради на друштвеном производу стране земље.



О бруто друштвеном производу (БДП) врло радо говоре економски стручњаци, али и политичари - посебно када процене да би им одговарало да се похвале извесном стопом његовог раста.

Управо БДП на посебном је удару када из једне земље одлазе млади људи јер та вредност представља све оно што појединци у једном друштву створе за годину дана.

„Млади људи одласком не стварају више у сопственој земљи, него у оној у коју су отишли.

У друштву из којег су отишли, неће бити оних који ће му доприносити", каже Јевтовић.

По човеку који оде, у региону највише губе Црна Гора и Србија, а нешто мање Северна Македонија и Албанија - све то због општег нивоа БДП-а у тим земљама.

Међутим, штета се не завршава ту - када су млади људи у питању, она је дуготрајна.

„Ми очекујемо од младих људи да буду они који ће подићи ниво друштвеног производа, а ви не губите само актуелни просек већ заправо оног ко тај просек може да унапреди", закључује истраживач ИРИ-ја.

2. Трошкови образовања

Колико кошта образовање једног емигранта?

Земље Балкана оволико уложе у једног дипломца који их напусти.



Осим будућег изгубљеног доприноса друштвеном производу, млад човек у емиграцију са собом носи и оно што је у њега до тада уложено.

„И земља и породице инвестирају у образовање - све док млад човек не напусти земљу, то је инвестиција.

Али када је напусти, то постаје трошак", каже Јевтовић.

Овај трошак највиши је у Србији, пре свега због општег нивоа цена, плата у образовању.

Нешто је мањи трошак Црне Горе и Северне Македоније, док је овај губитак у Албанији најмањи - због најнижих улагања у образовање.

Када се упореде износи колико земље Балкана улажу у образовање, а колико се за исту сврху издваја у Немачкој, долази се до закључка да земље у које одлазе млади људи добијају стручњаке и десет пута „јефтиније" од оних које саме образују.

„Сасвим је разумљиво зашто је за Немачку исплативо да добија младе и образоване људе са Балкана по нижим ценама.

Боље је увозити сјајан, квалитетан производ него га правити у сопственој земљи по изузетно високим ценама", указује истраживач ИРИ-ја.

3. Позитивни ефекти - дознаке

Колико се у земље Балкана врати кроз слање новца из емиграције?

Дознаке чине одређени проценат бруто друштвеног производа.



Део новца из дијаспоре на крају се ипак врати у матицу - емигранти неретко шаљу део своје зараде породици која је остала код куће.

„Уколико бисмо само посматрали укупне бројке, могли бисмо да закључимо да дознаке могу делимично да надокнаде губитак због одласка младих људи", каже Ненад Јевтовић.

Ипак, до потпуно другачијих закључака долази се када се погледају подаци за шта се користи новац који стигне из иностранства.

„Не можемо будући развој заснивати на дознакама јер само један до три одсто дознака годишње одлази у инвестиције.

Готово комплетан новац одлази у потрошњу или некретнине - људи из емиграције шаљу новац да би породице преживеле или се купују станови и граде куће", наводи Јевтовић разлоге зашто је балкански сан о финансирању из иностранства на дуге стазе неодржив.

Извор: ББЦ на српском

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Колико кошта одлазак?

17.10.2019 07:59

29,99 ЕУР ако иде Wизз аир-ом по јефтиној тарифи...без кофера! За оне који су баш, баш без пребијене паре може се наћи и за 19,99 ЕУР! Мада тренутно више иду они који су добро ситуирани и образовани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2019 08:57

Ти оцигледно (у датом смислу) спадас у ону велику групу људи уских схватања а сироких захватања.

Name

Робин худ

17.10.2019 09:25

Битно је да власт узме 800 КМ за испис из дрзављанства.

Name

За РЕ

17.10.2019 09:56

Тебе и твојих коментара.Лези и наспавај се добро.

Name

Сале

17.10.2019 08:05

прво родитељи а не дрзава улазу у сколовање своје дјеце ста то дрзава даје и на крају свако има право да одлуци гдје це зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2019 08:56

Није ти добра рацуница. Родитеље наравно коста сколовање (њих и њихове) дјеце. Медјутим, сколство се финансира од стране дрзаве, јос увијек и каква је да је а одакле она обезбједјује средства тог финансирања, то је друга ствар.

Name

Ре

17.10.2019 08:57

Нико ништа не губи, сем обичних људи који се селе тамо-амо. Политичари и тајкуни једнако клепају из буџета.

Name

Браво

17.10.2019 09:32

на всаем коментару,моје дијете сам сколовао сам а држава ниста помогла није,а сад скупа са породицом ову лијепу и напредну земљу напустамо заувијек,а вама на васим лазним обецањима хвала

Name

Игор

17.10.2019 08:11

Политицари су израцунали да висе добијају . Ријесили су се људи који су им сметња а исти саљу новац који опет кроз ПДВ заврсава у јавној потросњи . Они размисљају да је то одрзиво стање за њихових зивота , дјецу су обезбиједили и њима доста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БДП

17.10.2019 08:18

Ништа они у нас нису улили једино ће се осјетити на БДП, ал то је за њих ситно јер рунају да је ресурсе без људи лакше пљачкати. Што се тиче слања новаца трудемо се да буде незнатно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико коста?

17.10.2019 08:26

То це нас костати гасења народа у цјелини, за ста је код нас у Српској искљуциво одговорна СНСД секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qво

17.10.2019 09:34

ТАКО ЈЕ

Name

Коментар

17.10.2019 08:55

Ослазак младих јер не виде перспективу у презадуженој земљи пуној лажи, превара и непотизма...велики успјех СНСД владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

17.10.2019 09:10

Новац врацен на били који нацин је потросацки, но и то сасвин природно неце трајати на дузи период и све у мањем износу. Генееације које су отисле тамо це и остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

17.10.2019 13:38

Ако живиш у БиХ а ниси члан нити једне странке будућност за тебе не постоји...

ОДГОВОРИТЕ