БиХ тоне, нема раста економије

Економски раст у БиХ у овој години неће бити 3,1 одсто, како је то Међународни монетарни фонд (ММФ) прогнозирао у априлу, већ свега 2,8 одсто, показују најновије процјене ММФ-а.

Босна и Херцеговина 17.10.2019 | 08:06
БиХ тоне, нема раста економије
Тиме смо дошли до додатно обесхрабрујућих процјена, поготово ако се узме у обзир да нам је ова међународна институција прије годину дана предвиђала раст од 3,5 одсто у 2019.

Или, ако ћемо бити практичнији, прогнозирани економски раст нам је за 12 мјесеци отањио за петину.

ММФ је на овај начин када је БиХ у питању дао лошије прогнозе у односу на Свјетску банку, која нам је недавно у 2019. години прогнозирала раст од 3,1 одсто.

И то, међутим, није крај песимистичним показатељима јер је ММФ и за идућу годину срезао прогнозе раста БиХ, и то на 2,6 одсто, а прољетос је изашао са процјеном од 3,2 процента. За 2024. годину предвиђен нам је раст од три одсто, што је опет драстичан пад у односу на ранију прогнозу од 3,5 одсто.

Економиста и академик Мурис Чичић истиче да би узрок најновијих прогноза ММФ-а требало тражити у политичкој ситуацији у БиХ, односно немогућности власти да се конституише и направи какав-такав смислен програм заједничког дјеловања на путу даљег економског развоја.

"Ипак, ови макроекономски показатељи никад се директно не преливају на стварне околности живота грађана, тако да ће отприлике ситуација остати онаква каква је и била", рекао је за "Независне" Чичић.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, прилично је, саркастично нам каже, изненађен оваквим процјенама ММФ-а слушајући наше представнике извршне и законодавне власти.

"Ако њих слушамо, никад нисмо имали бољи раст и развој, нити боље резултате. Тако да је очито, бићу саркастичан, да је ММФ поприлично погријешио. Ми долазимо у позицију да се питамо коме да вјерујемо", каже Шаторовић за "Независне".

У наставку се пита да ли су погријешили "ови који нас убјеђују да нам је красно и дивно и да нам никад није било боље", или ММФ који нам "увијек пошаље лошу прогнозу с циљем припреме за додатни кредитни аранжман".

"А тај аранжман ће власт, наравно, потписати и додатно задужити сва будућа покољења у наредном периоду. Прави пријатељи БиХ отворили би питање да ли нам треба оволико администрације коју не може поднијети, усудићу се рећи, ни Њемачка. Оваква процјена ММФ-а неће забринути власт", сматра Шаторовић.

Иначе, ММФ у најновијим процјенама предвиђа стабилну инфлацију у БиХ која ће се задржати на нивоу од 1,1 одсто у 2019. години с тим да ће на крају године износити 1,2 одсто. Пројекције су да би у 2020. инфлација могла скочити на 1,4 одсто, колико би требало да износи и на крају идуће године.

Дефицит текућег рачуна БиХ у овој години, према ММФ-у, износиће -4,8 одсто, након прошлогодишњих -4,1 одсто. У идућој години пројекције су -4,9 одсто, а за 2024. прогнозира се повратак на -4,8 одсто.

Међународни монетарни фонд, иначе, снизио је и процјену раста свјетске економије у овој години. ММФ предвиђа глобални раст од три одсто за 2019, што је пад од 0,3 одсто у односу на процјене објављене прољетос.

Америчко-кинески трговински рат, како наводе из ММФ-а, спустиће раст глобалне економије у 2019. на најнижи ниво од финансијске кризе 2008/09. године.

Неће бити рецесије

У овој години нема мјеста страху од нове рецесије, процјене су аналитичара Раиффеисен банке.

Они наводе да туристички сектор остаје једна од области с највишим двоцифреним стопама раста, очекиваним позитивним доприносом БДП-у те очекиваним приливом прихода од извоза туристичких услуга изнад милијарду евра.

"Не страхујемо од нове рецесије у 2019. години с обзиром на то да су лоши показатељи у реалном сектору донекле компензирани снажним растом малопродаје и велепродаје које чине 21 одсто БДП-а. Он указује и на снажан раст домаће потражње и приватне потрошње која ће бити кључни покретач раста ове године", наводе аналитичари Раиффеисен банке.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Кики

17.10.2019 06:18

Ама људи, стаце вам ММФ или неко други Питајте само ону ТРОЈИЦУ колко це они узет и одма знате колики је пораст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

17.10.2019 09:00

То је тако кад сељаци владају...

Name

Горан

17.10.2019 13:01

Хитно одвајати Републику Српску од мртваца званог бих, економски, политички, како год, са зомбијима немати никаква посла.

Name

ЕУ

17.10.2019 06:46

Радите ста хоцете, одлазим у ЕУ! Сретна вам па растите или стагнирајте кога је јос брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу лике

17.10.2019 07:42

Твог сам мисљења био и ја, али 2001, а 2002 сам себе сам одвео у ЕУ.Нисам цекао, Додика,Бакира и Драгана да ме они одведу .

Name

Епистахије

17.10.2019 07:45

Па сто оде у ЕУ и НАТО земље. Боље је у мајци Русији

Name

Сале

17.10.2019 08:24

браво омладино

Name

ЕУ у БиХ

17.10.2019 12:43

Проблем лези у Сарајеву. Оног тренутка кад се потписе уговор о приступним преговорима са ЕУ тада се затвара ОХР. Политицко Сарајево се И даље нада да це на миран нацин остварити ратне циљеве. У том циљу је усвојена И декларација СДА којим се негира Дејтонски Мировни Споразум. Цитава прица о АНП је бацање прасине у оци градјанима јер и сам НАТО није спреман за интеграције БиХ у ту организацију. То је јасно нагласено из Брисела. Приступни преговори це отворити приступне фондове и натјерати домаце политицаре на привредне и правосудне реформе. Такодјер се треба окренути регионалним економским унијама како би се омогуцио слободан проток робе И људи у циљу лаксе интеграције у ЕУ економију. Без те припремне фазе привредници неце бити у стању да са одрзе на конкурентном ЕУ трзисту. Отварањем приступних преговора доци це до повецања страних улагања. Све остало је ниста до пропаст. Бакиру И Комсицу је висе стало до подјеле власти у ФБиХ И кантонима него до градјана БиХ. То је Бакир у јуцерасњем обрацању новинарима отворено изјавио. Проблем је сто це за 10 година, ако се тренд настави, из БиХ иселити 300.000 младих људи сто је половина радно способног становниства, углавном из градова. Ако се то деси БиХ нема спаса. Урусице се здравствени и пензиони систем. Ово је реалност са којом се БиХ суоцава.

Name

Нострадамус

17.10.2019 07:27

Мене цуди по цему уопсте имамо раст.Ја једино видим раст у одласку народа и раст у доласку имиграната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

17.10.2019 08:39

Дали је проблем у мигрантима. Како онда да коментарисемо како европа прима НАСЕ домаце мигранте

Name

патриЈота на батерије

17.10.2019 08:21

Ја бих да се то подијели по ентитетима

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

17.10.2019 08:54

Шта нас брига за привредни раст и плате, ја ноћима не спавам због тога хоћемо ли у НАТО и или нећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

17.10.2019 14:51

Наравно да тонемо кад су све опљацкали. Нама су и суме у губитку. Залосно, али истинито.

ОДГОВОРИТЕ