Све лошија медијска слика у региону

Медији - синоним за моћ. Кројачи јавног мњења и важни учесници демократског процеса друштва. Међутим, у БиХ постоје бројни примјери злоупотребе и мијешања политике у уређивање медијских садржаја.

Република Српска 16.10.2019 | 22:32
Све лошија медијска слика у региону
„Међународна заједница је била јасна и река да нема мијешања политике у уређивачку политику јавног сервиса, па је, између осталог, Милорад Додик у свом првом мандату одлетио са власти“, каже новинар Жељко Раљић.

Медји служе да преносе информацију, да буду објективни и у служби грађана. А да ли и колико јавни сервиси треба да подржавају власт?

„РТРС-ом управљају људи који су под директном контролом домаћих политчких структура, јер тамо прођу нема ни ДНС, ни социјалисти, нити било која друга политичка опција“, наводи Раљић.

Политиколог Велизар Антић каже да је власт узурпирала неке системе који би требало да буду објективни.

„Конкретно, РТРС је један од стубова Републике Српске, јер ће људи хтјети да гледају тај Дневник и да добију информације. Али, шта у овом случају добијају, само информације које су у интересу једне  политичке партије“, наводи Антић.

Веселин Гатало, аутор емисије “Људовање”, јавног РТРС сервиса, пита се да ли грађани стварно мисле да је РТРС најгледанија телевизија у Републици Српској или у региону.

„Мислим да није. Можда тек трећа или четврта по гледаности. Ја немам никаквог разлога да волим РТРС, иако радим тамо. Не свиђа ми се ни уговор, ни однос, нити уредник програма, али то је једноставно тако“, искрен је Гатало.



Битна ставка функционисања данашњих политичара је национализам. Познаваоци прилика кажу да се у БиХ националисти се међусобно хране. Новинар Жељко Раљић истиче да је прије декларације СДА Бакир Изетбеговић јасно рекао да ће одговорити Милораду Додику.

„Ја сам се двоумио да ли политика Бакира Изетбеговића јесте слијед политике Алије Изетбеговића и да ли ће направити исту грешку - да под кринком одбране уруши БиХ. Имам довољно година да могу да закључим да је оно што Бакир Изетбеговић ради мања опасност по Републику Српску, него оно што ради Додик. Економско урушавање је највећи пробем, зато оволико народа одлази”, каже Раљић.

Народ одлази, али се и враћа из иностранства.

“Нико не прави репортажу о људима који се врате разочарани, ја их много знам. Од стида се многи не врате. Медији су криви јер стално помињу људе који су успјели, али не и број оних који пропадну”, каже Гатало.

Много корисније би било да се грађанима пласирају информације шта је неко конкретно урадио, него шта је неко рекао. Тада би све имало више смисла, поручено је у емисији “Глобално БН” телевизије.





БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рале

16.10.2019 20:45

Овај гатало ваља ли га ваља , мислим о свему прица да не казе ниста о ономе засто је у емисији.Испада да људи иду офавде сто су мало сума се зелени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралее

17.10.2019 04:25

Погледај поново ста цовјек казе,мозда сконтас...морас бити упоран

Name

Лалица

16.10.2019 20:46

Хоце ли РТРС сада овом Гаталу да повеца хонорар, створи боље услове за рад, а провјерене професионалце отјерати и "затворити им врата"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.10.2019 04:25

На које профисионалце мислис

Name

Добој

16.10.2019 21:18

Одличан, пет! Сједи Гатало, повишица загарантована :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иностранство.

16.10.2019 21:18

Код мене из мог краја је отисло преко 100ак пријатеља и познаника. Од њих мозда 100-200 сто знам, вратио се само 1. Али најсмијесније је то сто цовјек казе себи "е гдје сам се вратио" Какво црно врацање. Ево ок али коме да се вратимо ? Послодавцима ко сто су у Гатала ? Породицама које једва крпе крај са крајем ? Коме да се вратимо ? нек казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Гатало

17.10.2019 05:15

Ја још нисам упознао особу која је у посљедњих 10 година да се вратила у РС (БиХ) и да је рекла да је овдје боље?!

Name

Гојко

17.10.2019 05:16

Одакле ти толики пријатељи?? Па ти сам остаде, има ли јос ико ту?!!

Name

Нада

17.10.2019 05:32

Јуче сам чула да човек који је отишао у Њемачку и возач је рече да се спасио са својом породицом. Све је речено.

Name

Титаник

17.10.2019 04:24

Ја само знам за себе да нећу џабе губит вријеме излазећи на изборе ако опозиција наизгура промену изборног закона и објективан РТРС .А и већина којим сам то рекао исто неће излазити ако остане овако.Само се правим будала изласком на овакве изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце

17.10.2019 06:23

Ма да како прицате одете вани заграбите лопатом колико вам треба и то је то,е па није ни близу,ја сам тамо 11 година устајем у 4 ујутру и врацам се у стан од 18 квадрата увеце око 8 сати и имам само за нормалан зивот али не и за луксуз зато не лупајте глупости ,пустио бих сваког да проба па нек онда прица бајке како је то све дивно и бајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастабајтер

17.10.2019 07:41

Ви нисте свјесни колико вас проблема тамо доцека и патње,сто пута сам се ломио да се вратим јер је било неиздрзиво,тамо могу да успију само добро сколовани људи који говоре језике а ови смртници без сколе и без познавања језика су тамо бијело робље и свабо те гледа као пса луталицу ,све сам то осјетио на својој кози лицно.Мањег рада а бољег зивота нема као код нас па само погледајте БЛ аутомобиле људе као да смо негдје у западној европи нема никакве разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

17.10.2019 18:57

У ДЕ може свако да успије ко хоће ! Да научи језик да иде у школу да ради и да пази колико троши .Дефинитивно Њемачка није за лијене људе ,не млатите глупости и не подредите са Балканом Њемачку овдје су многи наши људи успјели а ја лучно за 8 сати зарадим преко 2000€