Трифуновић: Високи судски и тужилачки савјет БиХ треба да се сруши

- Такав ВСТС и треба да се сруши. Какав је то Високи судски и тужилачки савјет? Које амбасаде раде на рушењу? Има ли Јукићева било какав доказ за такве тврдње и одакле јој информације? Она треба да одговара за такве изјаве. Јукићева би, прије свега, требало да одговори за гомилу неријешених убистава, за некажњавање тешког привредног криминала. Зашто тужиоци не раде свој посао у случају Бобар банке, Павловић банке, у случају Рафинерије Брод? Зашто нико није одговарао за милионске пљачке буџета и народног новца - пита Трифуновић.

Република Српска 16.10.2019 | 12:37
Трифуновић: Високи судски и тужилачки савјет БиХ треба да се сруши
Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић тврди да Европска унија неће заборавити случај убиства бањалучког студента Давида Драгичевића, те да ће се и кроз извештај њемачког правног стручњака Рајнхарда Прибеа указати не неминовност драстичних промјена у правосудном систему БиХ.

- Случај некажњеног убиства Давида Драгичевића мораће да се ријеши, а убице и одговорни за тај злочин морају да одговарају. То је, између осталог, недавно поручио и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан. Убиство не застарјева, а Европа сигурно неће заборавити ни опростити тај случај - каже Трифуновић за Инсајдер.

Коментаришући тврдње потпредсједнице Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Ружице Јукић како има сазнања да поједине стране амбасаде, укључујући америчку, наводно раде на рушењу ВСТС-а, Трифуновић каже да би Јукићева због таквих изјава у свакој нормалној држави морала да одговара.

- Такав ВСТС и треба да се сруши. Какав је то Високи судски и тужилачки савјет? Које амбасаде раде на рушењу? Има ли Јукићева било какав доказ за такве тврдње и одакле јој информације? Она треба да одговара за такве изјаве. Јукићева би, прије свега, требало да одговори за гомилу неријешених убистава, за некажњавање тешког привредног криминала. Зашто тужиоци не раде свој посао у случају Бобар банке, Павловић банке, у случају Рафинерије Брод? Зашто нико није одговарао за милионске пљачке буџета и народног новца - пита Трифуновић.

На питање шта очекује од предстојећег извјештаја Рајнхарда Прибеа о стању у правосуђу БиХ, Трифуновић одговара да тај извјештај сигурно неће бити добар по надлежне у правосудном и политичком систему.

- По том извјештају мораће да се равнају и многи други, јер се креира слика о изузетно лошој ситуацији у БиХ и Републици Српској. Биће посљедица, али то се неће догодити одмах. Наши људи су иначе несрпљиви и очекују да неко нешто одмах уради. Запад кад нешто ради то дуго ломи, а онда кад коначно преломи не постоји механизам да се врати назад. Такав је био случај са Гадафијем, као и са бројним другим - каже Трифуновић у изјави Инсајдеру.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Реалност

16.10.2019 10:40

ВСТС је највјероватније покровитељ криминалних и коруптивних деликата који су остали неказњени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

16.10.2019 11:11

Заштитници криминала и убица!!!

Name

ре

16.10.2019 12:07

Високи судски и тужилачки савјет БиХ је антиуставана нелегална институција која треба да сто пре да буде укинута уз суд и тузиластво БИХ јер нису предвидјени мировним уговором из Дејтона и уставом БИХ анексом 4 мировног уговора ,медјународни мировни уговор се мора постовати

Name

Горан

16.10.2019 12:08

Још један напад на Републику Српску и покушај да се утопи у некакву бих. Што мање са федерацијом, боље за Србе.

Name

Ре

16.10.2019 12:27

Незнам како људи одма потрце да коментарису изјаве људи који немају никакав знацај

Name

Гг

16.10.2019 12:28

Горане боте СНСД _ а :Твом председнику неодговарајуће никакав суд па макар у њему радили само Срби ако није под његовом контролом.Да је нормалан суд многи би завршили иза решетака и то доживотну робију би добили а имовина би му била сва одузета па и она која се формално води на чланове његове породице Не изигравај Србенду Горане а лоповлук ваших чланова кријете под изговором да браните српство

Name

Постено

16.10.2019 12:36

Проблем није у ВСТС-у. Закон којим је формиран је модеран Европски модел. Проблем је у избору људи у правосудју. Вецина тузилаца И судија се понаса као да им додјељена функција није обавеза вец могуцност. Тада улазе у дилове са политиком и организованим дрзавним криминалом како би осигурали својим породицама позиције и богатство. Правосудје је ефикасно колико је постен његов судија. Само се сјетите Мехдзиде Кресо. Из руководства СДА за главног судију суда БиХ. СДА И медјународна заједница су највеци кривци. Они су доводили послуснике на функције а брзо су се уклопили СДС И ПДП који су пристали на све то под условом да њихови људи буду на целу тузиластава. Додик је само у договору са Сарајевом у вец корумпиран систем угурао своје људе као сто су Тегелтија И Бајиц. Цаст цасним појединцима који свој посао раде цасно И постено. Њих је у правосудју око 10%. А сада медјународна заједница и Сарајево хоце у тај корумпирани систем да угурају своје људе. Господја Јукиц је у праву. Америцки се амбасадор не смије мјесати у рад правосудја. Ради се о остацима неолибералне дипломатије коју Трампова администрација уклања и онда их поставља по другоразредним земљама као сто је БиХ.

Name

16.10.2019 10:43

СВАКА ЧАСТ ПРОФЕСОРЕ! ОНИ СУ САМО ЗАШТИТНИЦИ КРИМИНАЛА И ЗА ДЕСНИХ УБИСТВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

16.10.2019 11:27

Много раније је требало покренути питање рада и функционалности ВСТС. Ми увјек касно реагујемо. Кад се нагомилају проблеми и наступе стетне посљедице онда реагујемо и то са коментарима јер се глас појединаца назалост не увазава и не цује. Ми зивимо у систему у којем када изнесес истину и указес на греске те обиљезе издајником и подаником. ВСТС је једна огромна лакрдија која је потросила огроман новац наравно да треба првенствено да оговарају и растјетат и забранити да раде тај посао. Професоре свака цаст на искрености и добронамјерености.

Name

Црни

16.10.2019 10:48

БРОЈЕ ЗАДЊЕ ДАНЕ И ДА ВРАТЕ ПАРЕ СТО СУ ПОКРАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Ђорђевић

16.10.2019 11:05

Браво професоре! Увек сте били на страни истине и правде. Мало је таквих у нас. Само наставите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мио

16.10.2019 11:32

Све је то лијепо рецено, само сто нема ко да то сруси! Кадија те тузи, кадија те суди.

Name

Готови су

16.10.2019 11:06

Распустити Високи судски и тузилацки савјет и разријесити све тузиоце и именовати нове људе. Све главне тузиоце као политицке послуснике удаљити заувијек из правосуђа. Донијети закон о савјету који це спријецити да се висе никад не понови тегелтизација правосуђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.10.2019 12:02

А ко је том Тегелтији шеф, и ко му даје велике паре народне да тако буде годинама у БиХ.

Name

О цему прица

16.10.2019 15:12

Овај цовјек долази из земље гдје су добили И издали све своје преседника И ко год је мислио добро србском народу овакви су их унистили

Name

Ре о цему приц

17.10.2019 07:52

Само ти цувај свога док ти козуне огули са оваквом багром коју стити и коју је инсталисао гдје им мјесто није.

Name

Бејха је пропао пројекат

16.10.2019 11:28

Не треба да се сруши него да буде укинут а да се правосуђе у потпуности врати у надлежност РС и ФБиХ гдје и припада.Како ће Српска и Федерација наравно свако за себе уредити питање правосуђа,ствар је институција Српске и Федерације али заједничке институције немају ништа са правосуђем јер тако нешто није ни договорено нити стоји у Анексу ИВ Дејтонског споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Встс

16.10.2019 12:29

није ни свјестан да це сви редом платити за затаскавања како су им наредјивали сефови криминалци и убице...зато сто убиства не застаријевају први це платити цијену послусности и корумпираности за сицу.

Name

Нострадамус

16.10.2019 12:08

Овај текст не требам да цитам довољан је наслов и подрзавам.Тако је Дарко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2019 15:19

Овај као да је подпарол САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

16.10.2019 19:48

БРАВО ПРОФЕСОРЕ! ПРАВДА ЗА СВА ЗАТАСКАНА УБИСТВА!

ОДГОВОРИТЕ