Дан који је 2004. промијенио фудбал...

Када је Барселона дочекала чудо! За многе највећи играч у историји на данашњи дан је одиграо први првенствени меч за Барселону.  Месијев дан - прошло је 15 година! Тог 16. октобра у завршници меча против Еспањола ушао је дечко са бројем 30 на леђима. Остало је историја. . .

Фудбал 16.10.2019 | 23:00
Дан који је 2004. промијенио фудбал...
Док време буде одмицало, са све већом сетом памтићемо време у којем смо имали привилегију да уживамо у ери Лионела Месија (32). Бар они који су имали срећу да испрате његову каријеру и да памте и њене почетке.

А данашњи датум, 16. октобар, један је од битнијих дана у Месијевом животу!

На данашњи дан пре тачно 15 година, Аргентинац из Розарија одиграо је прву утакмицу у Примери, у градском дербију Барселоне против Еспањола. Ушао је у игру против Дека и учинио да овај датум постане празник за све који воде "Блауграну" и фудбал уопште.

Са бројем "30" на леђима, најбољи изданак чувене Барсине школе "Ла Масија" истрчао је на терен и означио почетак нове ере, након које ни тај клуб, ни та лига, а ни фудбал уопште нису били исти.

Овако је то изгледало.



До данашњег дана, спектакуларни нападач одиграо је 455 утакмица у Примери, постигао 420 голова, наместио 163 и освојио округло 10 титула.

Поред тога што га многи сматрају највећим играчем који је играо у том првенству (и не само у том), Месијева легенда живеће заувек јер је и актуелни рекордер шпанске лиге и у броју погодака и асистенција.

У том такмичењу блиста и данас, док предводи Каталонце у својој 16. сезони у Примери. На радост свих који искрено воле фудбал!



Месијев дан!

Био је то 16. октобар 2004. године, Лео Меси је званично дебитовао за Барселону. Играо се 84. минут утакмице када је Лео ускочио са бројем 30 на леђима заменивши Дека у утакмици против Еспањола. Имао је 17 година и 22 дана, постао је најмлађи дебитант у историји Барселоне, а сада га је "претекао" Ансу Фати, нови бисер Барсе.

Од тог дана до данас, Меси је имао константну еволуцију и као играч и као особа. Лео је освојио укупно 34 титуле са Барселоном - 10 титула Примере, четири Лиге шампиона, пет Купова краља, три УЕФА Суперкупа, три ФИФА Светска првенства, осам шпанских Суперкупова. Има пет Златних лопти, шест Златних копачки и недавно је освојио Тхе бест награду. Меси се на лето 2017. оженио са дугогодишњом девојком Антонелом са којом има троје деце.

Иако је освојио апсолутно све са Барселоном, иако има 32 године, Меси и даље има амбицију да осваја титуле. Како би прославио 15 година у дресу Барсе, Адидас, његов спонзор, дизајнирао је посебне копачке које ће Лео носити у суботу против Еибара на Ипуруи, као и против Славије из Прага наредне седмице у Лиги шампиона.

"Још није готово", поручује Меси пре изласка нових копачки.

Меси је до сада одиграо 692 утакмице, постигао је 604 гола и освојио је 34 титуле. Својим играма је померио границе фудбала и уписао своје име међу најбоље у историји уз Марадону, Пелеа, Кројфа, Роналда, другог Роналда, Ди Стефана, Зидана и осталих великана да неког не изоставимо. Још му недостаје велики трофеј са репрезентацијом Аргентине па да каријера буде комплетна.

Видећемо да ли ће и то успети...

Шта год рекли или написали о Месију - мало је. Можемо само да констатујемо - нека игра што дуже! Мало је било тако добрих фудбалера у историји фудбала…

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар