Милијардер из Америке открио рецепт за успјех

Нико нема још један живот на располагању, али размишљање о томе шта бисте учинили да имате нову прилику да кренете изнова може бити корисна вјежба.

Свијет 15.10.2019 | 22:57
Милијардер из Америке открио рецепт за успјех
Посебно ако је тај неко ко размишља особа која је већ из првог пута постигла огроман пословни успјех, вриједан 82 милијарде долара.

Ворен Бафет, данас пословни магнат и извршни директор компаније Беркшир хетавеј, био је предавач 1998. године на Универзитету Флорида и говорио је о свом пословном путу, а онда га је један студент питао:

"Шта бисте урадили како бисте имали срећнији живот, а када бисте имали прилику за још један?"

Одговор је гласио овако:

"Пут ка томе је да играте игру и да радите оно што волите цијелог свог живота и да будете повезани с људима попут вас. Ја радим само с људима које волим".

А онда је ту своју теорију додатно развио:

"Када бих имао прилику да зарадим 100 милиона долара с ликом од којег ми се грчи стомак, рекао бих 'не'. То би било слично вјенчању с новцем – што вјероватно није баш добра идеја у било којим околностима, а посебно ако си већ богат – то је лудо!"

Иако се надамо да нисте већ вјенчани с новцем, постоји велика шанса да сте слично урадили с послом и односима с колегама. Без обзира на то да ли се ради о клијенту који вам се не свиђа или радите за шефа који је гадно људско биће, људи имају тенденцију да замишљају да немају другог избора осим да се предају лошем друштву које никада не би сами изабрали.

Ништа не може бити даље од истине као такав став – у ствари, боравак око лоших људи ће вас обуздавати, вас и ваше амбиције и потенцијале.

У разговору с Билом Гејтсом, на Универзитету Колумбија 2017. године, Бафет је објаснио да ћете се "кретати у смјеру људи с којима се дружите".

"Стога је важно дружити се с људима који су бољи од вас самих", став је Бафета.

Сви смо чули за изреку да ми чинимо просек пет људи с којима проводимо највише времена а додатна истраживања су додатно потврдила везу између наших односа са другима и нашег здравља. Једна харвардска студија посебно истиче да недостатак добрих односа с пријатељима има исти учинак по ваше здравље као пушење.

Јасно је да, ако још пристајете на људе које волите само због плате, вријеме је да направите промјену.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коментар

15.10.2019 21:57

Другим ријечима ...намлатио паре дружећи се са политичарима. Исто тако је и овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

15.10.2019 22:54

Каква год мудрословија просипао, његови дани су одбројани. Да му се мало погледа ко му је био ћаћа, па ђед, па прађед, било би јасно како се уз пар пријатеља постаје милијардер. На врх главе су ми те приче како треба имати вољу, циљ и радити 25 сати на дан, да би се постао богат! Као да у јадној Африци нема ни један који има и више од тих особина, па не може, јер у Америци се богатство стиче газећи преко мртвих, а не никаквим радом и вољом! Разбојништва, пљачке, разни лоповлуци, намјештаљке и онда овако држе предавања наивнима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.10.2019 06:50

Па и код нас се богате газеци преко лесева.Деведесетих док је народ гинуо неки се обогатили а у миру се поново богате преко тих лесева дрзеци разне комеморације по стратистима наравно уз подрску масе обесправљених градјана.Послије тога иду пар појединаца у Дзиповима уз софера и обезбједјење на богату гозбу а обесправљена маса гладна иде куци.

Name

ДОКТОР

16.10.2019 04:58

Лако је сада причати када си “згрнуо” паре на ко зна какав начин, а сада просипаш “памет” обичним људима. Дувај га дебели тати своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посланик

16.10.2019 05:26

Ми ћемо бити богатији само треба подигнути ПДВ напримјер на 25%.

ОДГОВОРИТЕ