Нема резултата у привреди без подршке власти

Привреда у БиХ тешко ће доћи до добрих резултата не буде ли формирана власт на државном нивоу и не буде ли парламент БиХ радио оно за што су га грађани изабрали.

Босна и Херцеговина 15.10.2019 | 20:35
Нема резултата у привреди без подршке власти
Поручено је ово на састанку представника привреде из оба ентитета, те Вањскотрговинске коморе и Регионалног удружења "Бизнис плус" са Мирком Шаровићем, министром вањске трговине и економских односа БиХ.

Привредници су истакли да велики број споразума чека на ратификацију, а међу њима и онај који је веома битан за месну индустрију, а ријеч је о споразуму са Турском, који ће омогућити већи извоз меса, посебно неких његових категорија.

Шаровић је рекао да с  привредницима разговара  о проблемима с којима се сусрећу и начинима њиховог рјешавања. Он је истакао да се нешто дуже од годину дана примјењује Правилник о ослобађању од царине опреме коју пољопривредници увозе, а не производи се у БиХ.

Додаје да је до сада увезено опреме у вриједности од 81 милион КМ,  те да су пољопривредници добро користили ову прилику.

Споменуо је и проблеме с којима су се сусретали и сусрећу винари када је у питању однос са сусједном Хрватском, а тичу се извоза вина у ЕУ.

"Коначно смо постигли договор са Хрватском у оном дијелу који се односи на означавање географског поријекла и квалитета нашег вина. ЕУ нам је дала рок од пет година да ускладимо своје законодавство. У овом року можемо без препрека да извозимо наше вино на тржиште Хрватске, али и других земаља", казао је Шаровић.

Најавио је да ће о иницијативи за формирање "малог Шенгена" разговарати с привредницима.

"Упознаћу их о ономе што би могла да донесе ова иницијатива о којој се разговара посљедње двије године. Поред унапређења слободне трговине она значи и растерећење граничних прелаза или пролазак без заустављања", рекао је Шаровић, додајући да "мали Шенген" значи и слободно кретање не само робе, него и радне снаге и признавање професионалних квалификација и универзитетских диплома.

Истиче да је у оквиру Министарства било још помака, те да је спремна одлука о суспензији царинских стопа за репроматеријал који користе пољопривредници.

"Покренућемо иницијативу да суспензије буду трајне уколико се с тим сложе Савјет министара и парламент БиХ", казао је Шаровић.

Подсјетио је да су у 2019. години достигнути стандарди ЕУ за извоз пилећег меса и јаја те да је значајан напредак и у стварању услова за извоз црвеног меса у ЕУ.

Немања Васић, предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ и власник индустрије "Тривас" из Прњавора, оцијенио је да је овај састанак био прилика да привредници упозоре на проблеме с којима се суочавају, међу којима су и проблеми са извозом меса у Турску, те увоза меса у БиХ, а све у циљу заштите становништва и домаће привреде.

Светлана Ценић из Регионалног удружења "Бизнис плус" закључила је да је у протеклим мјесецима било  и сувише политике, те да нико не прича о економији.

"Помињу се реформе, агенде, а нико у све то не укључује привреднике. Ријетко је да се привредници питају шта мисле о томе, да дају конструктивне приједлоге и да парламент почне да ради свој посао, јер толико споразума чека да буде усвојено и да се се привредницима олакша рад", каже Ценићева.

Един Јабанџић из индустрије "Мади" Тешањ  истакао је да је добро што је коначно организован овакав састанак.

"Привреда и привредници уморни су од политичких превирања и ово је посљедњи тренутак да се почне с радом. Уколико то не учине, наши политичари треба да знају да неће имати ко да ради, а ни да гласа за њих јер све више грађана мијења адресу становања", поручио је Јабанџић.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лицемјери

16.10.2019 06:45

Овакво понашање комплетне власти на нивоу БиХ је чисто лицемјерје према народу, поготово према одговорности у односу на своје обавезе. Ови видови "препуцавања" иду преко леђа народа, док њима лијече бахатост и лажне сујете. Да има било каквих санкција, као одузимање плата за апсолутни нерад, укидање свих видова бенефиција,... они би се другачије понашали. Овако, чекајући да прораде њихове личне савијести, бићемо и даље у мјесту, чак са помаком уназад, јер све више радно спосибних, поготово младих људи, одлазе из овог зла.

ОДГОВОРИТЕ