Влада РС признала незаконитости са платама директора

Представници синдиката позвани су данас на разговор са министрима у Влади Српске, након што су указали да Влада дозвољава да поједини директори јавних служби примају плату мимо закона, о чему је портал ЦАПИТАЛ јуче писао. Како би се то исправило, биће измјењен Закон о платама запослених у јавним службама, закључено је на састанку.

Република Српска 15.10.2019 | 19:34
Влада РС признала незаконитости са платама директора
Наиме, Законом о платама запослених у јавним службама Републике Српске није дефинисан коефицијент који треба да се примјењује за обрачун плате директора установе која има мање од 100 запослених.

У Синдикату управе РС тврде да због тога нема правног основа да се исплаћује плата директорима Јавног фонда за дјечију заштиту РС и Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида. Поред поменута два фонда, незаконита је и исплата плата у домовима пензионера чији је оснивач Влада, а који имају мање од 100 запослених.

Због овог проблема данас су у Владу позвани представници Синдиката управе РС и Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић рекао је послије састанка са министрима да је тражио да се утврди одговорност директора и чланова управних одбора који су мимо Закона дозволили исплате плата.

„То је скандал и неприхватљиво, а на то је указала и Главна служба за ревизију јавног сектора. У Влади су рекли да ће то исправити кроз измјене Закона, али и на састанку с премијером имаћу исте захтјеве, да се утврди одговорност. Министри су дужни да до сутра припреме информацију за сједницу Владе, која је у четвртак, и онда ће се ићи у измјене Закона“, рекао је Марић.

Влада у четвртак одлучује о повећању плата
Марић каже да су представници синдиката на састанку с министрима разговарали и о повећању плата, што ће бити на дневном реду сједнице Владе у четвртак.

„Наши захтјеви су јасни, да се Закон о платама усклади са Законом о раду и да се јасно утврди шта је плата, шта је топли оброк, а шта регрес. Што се тиче повећања плата, нелогично је да причамо о процентима јер нису у номиналном износу исказани, а ми тражимо да буду номинално исказани и да се на постојеће коефицијенте дода накнада за топли оброк и регрес јер је исти прописан Законом о раду“, казао је Марић.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сврни наврни

16.10.2019 08:13

Ко призна пола му се прашта, каже стара народна умотворина.

ОДГОВОРИТЕ