Баждаревић: Грци нам не леже, јер имају квалитет!

"Сигурно је да је лакше играти када имамо један циљ, а то је побједа. Једноставно, растерећенији си, јер нема простора за тактизирање, не мораш чувати бод или нешто слично", рекао је Баждаревић.

Фудбал 15.10.2019 | 17:30
Баждаревић: Грци нам не леже, јер имају квалитет!
Пред фудбалском репрезентацијом Босне и Херцеговине вечерас је јако важна утакмица квалификација за Европско првенство 2020. године.

У Атини изабраници Роберта Просинечког тражиће побједу против отписане Грчке, како би остали у игри за освајање другог мјеста у групи Ј, које води на завршни турнир ЕУРО 2020.

Италија је још у прошлом колу осигурала позицију број један.

Оно што може забрињавати Просинечког уочи новог дуела с Грцима је лоша традиција коју бх. тим има у дуелима с њима.

У досадашњих десет утакмица БиХ је остварила само једну побједу (3:1), и то под водством Сафета Сушића у походу на историјски пласман на Свјетско првенство 2014. године у Бразилу. Грчка има четири побједе, док је пет дуела завршено без побједника.

Мехмед Баждаревић, један је од селектора БиХ који је имао прилику играти против Грчке.

Било је то у квалификацијама за Мундијал 2018. године, а оба сусрета завршена су без побједника, 1:1 у Атини и 0:0 у Зеници.

Сусрет из новембра 2016. године најбоље илуструје чињеницу колико “Хелени“ не одговарају бх. тиму. У тој утакмици били су потпуно надиграни од Баждаревићевих изабраника, који су чак и водили голом Миралема Пјанића из 32. минуте, али је на крају завршило 1:1, након што је Грчка изједначила у петој минути судијске надокнаде.

“Можда их нико никада није надиграо као ми тада. Нажалост, нисмо дали голове из шанси које смо створили. То је екипа против које никада не можеш бити миран. Поготово што је тај сусрет игран у околностима 'или они или ми'. Имали смо велику мотивацију, али упркос нашој игри која је била једна од најбољих задњих година, нажалост нисмо утакмицу ријешили на вријеме. Увукли су нас у провокације на шта нисмо били спремни. Јако су незгодни поготово када имају за шта да играју, пуно су слабији када немају мотива“, рекао је Баждаревић и додао:

“Мислим да у припреми утакмице треба на све обратити пажњу. Можда тај дио мотивације, иако ће они учинити све да нас спријече да побиједимо, може бити наша предност. Сигурно ће нас провоцирати кроз игру, прије свега прекиде. Нису они нас ни прије три године провоцирали вербално, али су правили пуно фаулова на нашим најбољим играчима и успјели су да нас поремете. Увијек сам говорио да треба сачувати мирноћу и да мислимо на нашу игру, на оно што смо спремили.“

Баждревић сматра да Грчка не одговара БиХ из потпуно једноставног и фудбалског разлога, а то је квалитет који посједују.

“Увијек имају добру екипу. Иако сада можда имају лошију него прије можда пет година. Они праве проблеме свима, не само нама. Да ли тај начин њихове игре нама не лежи или је нешто друго у питању? Но, ако направимо дубљу анализу схватићемо да они свима стварају проблеме када су мотивисани. Освојили су Европско првенство и остала је та култура. Незгодни су за играње поготово када имају за шта да играју. Надати се да немају неке велике амбиције, јер су већ испали из игре за Европско првенство“, сматра Баждаревић.

Бивши селектор бх. репрезентације мисли да је добро и што БиХ у дуелу у Атини има само један циљ, а то је побједа.

“Сигурно је да је лакше играти када имамо један циљ, а то је побједа. Једноставно, растерећенији си, јер нема простора за тактизирање, не мораш чувати бод или нешто слично. Наравно, не треба ићи 'грлом у јагоде', мора постојати стратегија, али је лакше јер смо готово отписани и знамо шта нам треба за повратак у живот. Најбољи начин је покушати играти без притиска у глави, иако ће он бити присутан. Све су то сада детаљи како ћемо се спремити, али сигурно је да ће стручни штаб учинити све што је у његовој моћи да играчи буду спремни за оно што их чека. Имамо доста младих играча, који практично не знају шта значи играти под огромним притиском и нису доживљавали такав притисак, тако да могу играти растерећеније“, појаснио је Баждаревић.

Некада сјајни везни фудбалер сарајевског Жељезничара и репрезентативац СФР Југославије и БиХ тренутно је тренер француског друголигаша Париза. Након прошле сезоне у којој је Париз приредио сензацију и ушао у плаy-офф за пласма у Лигуе 1, ове ствари не иду у најбољем правцу. Након десет одиграних кола Баждаревићев клуб је посљедњи на табели с пет бодова, два мање од зоне спаса.

“Још увијек нисмо спремни за старт сезоне, а одиграно је десет кола. Иако сам продужио уговор осјећам се превареним. Сада чинимо све да стабилизујемо ситуацију. Када вам оде 14 играча, од којих је шест или седам стандардних првотимаца, а не доведете никога, онда је јако тешко нешто направити. Прошле сезоне смо направили огроман успјех и управа је распродала све што је могла, а новац су уложили у терене и клупску инфраструктуру. Нисмо имали такав договор, али шта да се ради. Тек сада смо почели доводити нека појачања, па је тако недавно стигао Јеремy Менез. Но, он није дуго играо због тешке повреде и операције, па ће му требати времена да се физички припреми. Довешћемо још неке играче, али ће и њима требати времена да се уклопе. У сваком случају до краја нас чека грчевита борба за опстанак“, закључио је Баждаревић.

Искусни 61-годишњи тренер током каријере је осим БиХ и Париза сједио на клупи Истреса, Гренобла, Етоил ду Сахела, Ал-Вакрахе, Сошоа и Алжира. Током играчке каријере наступао је за Жељезничар, Сошо, Ним и Етоиле Кураж. У дресу репрезентације СФР Југославије одигао је 54, а БиХ двије утакмице.

У осмом колу групе “Ј“ квалификација за ЕУРО 2020 вечерас се састају: Финска - Јерменија (18 сати), Грчка - БиХ (20.45) и Лихтенштајн - Италија (20.45).

ТАБЕЛА: Италија 21 бод, Финска, 12, Јерменија 10, БиХ 10, Грчка 5, Лихтенштајн 0.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар