БН: Насиље је највећи проблем Ромкиња

-Највећи проблем Ромкиња је насиље са којим се суочавају и зато кажу да су двоструко дискриминисане, прије свега кроз приступ здравственим и образовним услугама. Други је просјачење, које у тим круговима представља разгранат бизнис, речено је на прес конференцији.

Република Српска 15.10.2019 | 14:49
БН: Насиље је највећи проблем Ромкиња
У Бијељини је данас одржана прес конференција на којој је представљен регионални пројекат “За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану”. Бијељинско Удружење грађана Отахарин учествује кроз два пројекта-”Системска заштита од родно заснованог насиља за жене и дјевојчице Ромкиње” и “Оснажени млади, стварају боље друштво”. 

-Највећи проблем Ромкиња је насиље са којим се суочавају, и зато кажу да су двоструко дискриминисане, прије свега кроз приступ здравственим и образовним услугама. Други је просјачење, које у тим круговима представља разгранат бизнис, речено је на прес конференцији.

“Трећа ствар јесте неприхватање институција да се суоче са проблемима са којима се сусреће Ромска популација зато што се најчешће за проблеме, од ране удаје, питања насиља, небриге о здрављу, каже да је то у традицији ове популације и да је то њихов обичај и традиција, што није истина”, каже Јадранка Миличевић, из организације ЦАРЕ Интернатионал Балканс

-То је кршење основних људских и дјечијих права, истакли су учесници пројекта.

“Три случаја малољетничке удаје смо пријавили у прошлој години, с тим да је једна дјевојчица у току године удавана три пута. Сваки пут када смо дошли до одређених података скретали смо пажњу институцијама да се тако нешто дешава и да су дјеца у опасности. Није било адекватног одговора институција да би се ти бракови спријечили. Све три дјевојчице су биле удате, једна је још два пута после тога била принуђена од стране родитеља да ступи у брак. Ради се о дјевојчицама од 14,15 година. Тек ове године смо имали случај да институције поступе на прави начин и да дјевојчицу изведу из средине која је угрожава. Тај поступак је још у току и ми се надамо да ће њој пружена адекватна заштита,” појашњава Бојана Јовановић, програмска директорица УГ Отахарин.

Двије Ромкиње медијаторке из Бијељине И Прњавора које представљају спрегу су укључене у пројекат “Системска заштита од родно заснованог насиља за жене и дјевојчице Ромкиње”.

“Сто педесет жена и дјевојчица су нам циљна група за наредне три године, како би добиле заштиту од родно заснованог насиља. Такође, институције су нам изузетно важне у овом пројекту, јер механизми и системи који би требали да се баве заштитом жена и дјевојчица Ромкиња од родно заснованог насиља не функционишу у мјери у којој би требали,” изјавила је Ивана Крунић, менаџер пројекта “Системска заштита од родно заснованог насиља за жене и дјевојчице Ромкиње”, УГ Отахарин.

У току је и пројекат “Оснажени млади стварају боље друштво”.

“Ми имамо за циљ да едукујемо 30 младих. Први дио пројекта је већ завршен и едуковали смо у Бијељини 19 младих, а у Високом 15. Ми ћемо у Бијељини радити у двије школе, Економској и Техничкој, ове седмице се потписујуи Меморандуми о сарадњи са овим школама, а требали би ових дана овај меморадмум потписати и у Струковној школи у Високом. Радимо на 12 тема, о којима ће на крају бити поднијет и извјештај о резултатима рада,” рекао је Младен Ђурић, менаџер пројекта “Оснажени млади стварају боље друштво”, УГ Отахарин.

Регионални пројекат “За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану” који проводи ЦАРЕ Интернатионал Балканс, финансира Аустријска развојна кооперација.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ниста Њима Не Фали,

15.10.2019 13:46

све имају, све држава да погледате ин ауто парк.

ОДГОВОРИТЕ