Мамић "нањушио" добар бизнис у општини Равно

Здравко Мамић ће градити спортски центар у Равном. Од пштине је већ купио земљиште и само је питање времена када ће своје пословно царство проширити на југоисток Херцеговине, тек којих десетак километара даље од Дубровника.

Босна и Херцеговина 15.10.2019 | 12:57
Мамић "нањушио" добар бизнис у општини Равно
Након што је суд у БиХ одлучио да Здравко Мамић, који се од јуна 2018. године налаз у Међугорју не може бити изручен Хрватској, која га тражи због вишемилионске преваре, некадашњи први човјек Динама дефинитивно остаје у БИХ. С обзиром на његов немиран дух, тешко је повјеровати да ће Здравко Мамић доконо шетати по Херцеговини, пише Слободна Далмација.

Напротив, за очекивати је неки његов "бомбастични“ пословни потез, а први корак је већ учинио куповином земљишта у Равном. За сада је ријеч о спортском центру, а можда све пређе у пројект каквог туристичког насеља или пак урбаних вила какве посљедњих година ничу у општоно Равно, тачније у насељу Иваница, с које пуца поглед на Жупу дубровачку.

Земља близу туристичке меке - Дубровника

Тамо је већ дјеломично изграђено туристичко насеље названо "Дубровачки висови" због чега су негодовали Дубровчани тражећи више пута забрану кориштења придјева Дубровачки са друге стране границе у Херцеговини. На тај су проблем упозоравали надлежне хрватске институције али ништа се није промијенило па се туристичко насеље на Иваници и даље зове Дубровачки висови.

И сама општина Равно у своје стратешке планове уврстила је туризам као главну привредну грану па не зачуђује интерес Здравка Мамића за инвестирање у тај дио југоисточне Херцеговине.

Становници и општинске власти ове хрватске општине у БиХ, гдје је одувијек на власти ХДЗ, одушевљени су идејом изградње спортског центра. Надају се како ће Здравко Мамић дословно препородити општину Равно. Када је тамошња политичарка Стана Бурић на свом Фацебоок профилу још прије неког времена објавила информацију да је Здравко Мамић купио земљиште на којем ће градити спортски центар, кренуле су салве одушевљења и коментари подршке Мамићу и његовој идеји инвестирања у Равном.

Међутим, испод радара је прошла чињеница да је у Равном на власти ХДЗ БИХ, сестринска странка ХДЗ-а у Хрватској, за који Мамић тврди да га политички прогоне и да ће радије бити у босанском затвору неголи се вратити у Хрватску док је ХДЗ на власти.

Иако је од склапања посла између општине Равно и Здравка Мамића, који је прослављен и заједничком веселицом у једном тамошњем ресторану, прошло више од четири мјесеца, на терену се још увијек ништа конкретно не догађа.

Потврдила је то и сама Стана Бурић, истакнута чланица ХДЗ-а БиХ и актуелна  посланица те странке у Кантоналној скупштини Херцеговачко-неретванске жупаније у Мостару, која је и довела Здравка Мамића у Равно.

Тек је казала да ће јавност о свему бити обавијештена када за то дође вријеме, но није прецизирала када ће се закопати прва лопата за Мамићев спортски центар у Равном.

"Нисмо још почели радити", кратко је одговорила Стана Бурић.

О конкретном пројекту спортског центра није жељела ништа открити као нити о цијени по којој је Мамић купио општинске квадрате. Међутим, на службеним страницама општине Равно истакнуто је неколико јавних позива-лицитација за продају општинског земљишта током ове календарске године са почетном цијеном од четири конвертибилне марке за квадрат.

Хиљаду квадрата земље за 4.000 КМ

Хиљаду квадрата таквог земљишта продаје се за нешто више од 4.000 КМ па је за претпоставити да је Здравко Мамић управо у тако повољној цијени видио прилику која се не пропушта, јер се јефтино може добити грађевинско земљиште надомак Дубровника.

Сличне пословне потхвате имао је своједобно и хрватски генерал Иван Чермак, чија је фирма у општини Равно на простору насеља Иваница купила општинско земљиште што су касније безуспјешно истраживале бх. институције.

Здравко Мамић несумњиво је намирисао добру шансу за зараду и одлучио се за куповину земљишта у Равном, посебно након што је суд БиХ донио правоснажно рјешење да нема услова за његово изручење Хрватској. Тако је ова тракавица окончана, јер не постоји друга правна могућност по овој оптужници за повратак Мамића у Хрватску, који ће се очито сада, кад се стиша правосудна халабука, планира посветити улагањима у Херцеговини.

Подсјетимо, Мамић је у БиХ дошао уочи изрицања првостепене пресуде којом је осуђен на 6,5 година затвора. У више наврата је истицао како не вјерује правосуђу Хрватске, а од изручења га штити држављанство БиХ.

Нова оптужница терети Мамића и још шест особа да су, у склопу злочиначког удружења, оштетили Динамо за око 200 милиона куна. Но, како такво кривично дјело није прописано у казненом закону БИХ, Мамић неће бити изручен Хрватској. Евентуално му се може судити пред правосуђем БиХ.

Међутим, судски поступак не ограничава Мамићеве пословне активности по БИХ, у овом случају на истоку Херцеговине, гдје ће надомак туристичке меке Дубровника градити спортски центар. Засигурно рачуна на долазак елите из Дубровника, гдје је пропао дуго најављивани пројект голфа на Срђу, који је подразумијевао спортско-рекреацијски центар, виле и апартмане па би богати странци умјесто на Срђ одлазили преко границе у Равно.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

патриота

15.10.2019 11:43

Па у чему је страх Вукан је главни у целој херцеговини има он да то све среди.Господин Мамић није ни до кољена господину Вукану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

15.10.2019 12:36

МОЗДА ЈЕ ГЛАВНИ...АЛИ НЕ У ЗАПАДНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ

Name

Пендула

15.10.2019 16:19

Послати сву располозиву СИПУ , инспекторе и тузиоце у ХНК да похапсе лопове ,доле је Сицилија БиХ .

Name

Хаха

15.10.2019 11:53

Човиц га држи то свако зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

15.10.2019 14:28

он је гост Цовицевог хотела у Госпинселу цији је "газда"цапљинац-познати кокуз.