БиХ тражи од САД изрућење бившег војног полицајца

– Адем Костјеревац (58), бивши војни полицајац у БиХ, који већ 17 година живи у Мисурију, суочен је с изручењем због оптужби за силовање трудне Српкиње, која је 1992. држана као заробљеник, пише дневни лист Стар Трибуне.

Босна и Херцеговина 15.10.2019 | 11:36
БиХ тражи од САД изрућење бившег војног полицајца
Како наводи лист, он ће у савезном суду у Сент Луизу бити саслушан, како би се одлучило о захтјеву за изручење бх. власти.

У захтјеву за изручење се наводи да је Костјеревац, који је служио у Првој муслиманскј бригади Армије РБиХ, силовао жену у освојеном селу након што су је бошњачке снаге ухапсиле 17. септембра 1992. године.

"Жена, која је била сусједа Костерјеревца, рекла је да ју је касније неколико пута силовао чувар на другој локацији. Вишеструки напади узроковали су побачај, а 5. фебруара 1993. пуштена је у размјени заробљеника", наведено је, уз напомену да је о овим догађајима свједочила пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију 2005. године.

Костјеревац је агентима ФБИ-ја рекао да је у притвору видио жену за коју је рекао да му је била комшиница и супруга бившег друга из разреда, али је негирао да ју је силовао, већ је тврдио да јој је дао храну и  пружио јој заштиту када су је други покушали убити.

"Костјеревац, који је у САД дошао са супругом и који има петеро одрасле дјеце, оптужен је у БиХ 2015. године. У судским документима се наводи да пати од посттрауматског ратног стреса, губитка памћења, дијабетеса, високог крвног притиска и да је имао срчани удар. Као разлог што се није се добровољно појавио на суду у БиХ је навео своје здравствене проблеме", пише лист.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

М

15.10.2019 11:58

Да, да сви су они помагали.Само незнам ко поубија онолике зене и дјецу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко.

15.10.2019 12:47

За ДОКАЗАНО СИЛОВАЊЕ,НА ЦИЈОЈ ГОД СТРАНИ ДА ЈЕ БИЛО,САМО ВЈЕСАЛА СУ РЕАЛНА САТИСФАКЦИЈА ЉУДСКОЈ РАСИ И ОНОМ КО ЈЕ СИЛОВАН.ТУ ДРУГА КАЗНА НЕБИ СМЈЕЛА БИТИ ИЗРЕЦЕНА.А,СИЛОВАЊА,ТЕСКА МУЦЕЊА И САКАЦЕЊА СУ НАЈВИСЕ РАДИЛИ ОНИ СТО СЕ У АЛАХА И У ИСУСА КУНУ.СВАКИ СРБИН,АКО ЈЕ СИЛОВАО И ТО СЕ ДОКАЗЕ,АЛИ РЕАЛНО,А НЕ ТРИ БАБЕ ЛАЗЉИВИЦЕ ОПТУЗЕ,ТРЕБА ДА БУДЕ ОБЈЕСЕН . ЈАВНО .

ОДГОВОРИТЕ