Суд у Шпанији издао потјерницу за Пуџдемоном

Пабло Лларена, судија Врховног суда Шпаније, расписао је међународну потјерницу за бившим каталонским лидером Карлосом Пуџдемоном, након осуђујућих пресуда против 12 бивших каталонских политичара и активиста због њихове улоге у неуспјелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Свијет 14.10.2019 | 22:06
Суд у Шпанији издао потјерницу за Пуџдемоном
Лларена је издао потјерницу за Пуџдемоном због оптужби за бунт и злоупотребу јавних фондова, због којих је деветоро његових колега данас осуђено на затворске казне од девет до 13 година затвора. Троје су проглашени кривим само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши предсједник Каталоније у октобру 2017. године побјегао је у Белгију како би избјегао хапшење, а затим отишао у Њемачку гдје је у марту 2018. године ухапшен, а затим у априлу пуштен на слободу.

Врховни суд Шпаније је те године издао међународни налог за његово хапшење због оптужби за побуну и злоупотребу јавних средстава, али га је у јулу 2018. године поништио.

Парламент Каталоније је прогласио независност темељем референдума о независности од 1. октобра, иако је шпанска влада референдум прогласила неуставним.

Пуџемон је предводио неуспјели покушај отцјепљења најбогатије шпанске покрајине и њено осамостаљење.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Каталонија

15.10.2019 05:00

има веца права да се одцјепи него косово па могу да раде ста хоце да би то спријецили?????? Нова демократија!!!

ОДГОВОРИТЕ