Битка двије Кореје: Фудбалски рат, за народни мир!

Сутра ујутру у Пјонгјангу на стадиону који носи име оснивача Северне Кореје, Ким Ил Сунга домаћи тим дочекује рођаке са југа у обрачуну који је увек више од обичне утакмице.

Фудбал 14.10.2019 | 20:02
Битка двије Кореје: Фудбалски рат, за народни мир!
Спорт, барем овај модерни, преставља ништа друго до рата пренетог у оквире цивилизованог. И у оквире такмичења. Као такав он служи да негативну енергију фокусира на себе, да се људи у тих 90 минута добрио извређају "на пасје име", па да потом, тако истрошени сутрадан поново и наново устају и иду покорни на посао слепи на битне животне ствари.

Мисија је, свесни смо и сами потпуно успела, јер "бубамара" влада светом и, ако већ треба нешто позитивно издвојити, мири народе широм света. Тако је овде, у овом нашем "бурету барута", али и на осталим "врелим меридијанима". Свакако најважнији, али и најтежи посао фудбал има данас на корејском полуострву, где чак нису у питању два нареда, већ две државе и два потпуно различита система.  И оба су веома ригидна, на свој начин.

Као што је познато, на Северу влада њихова, посебна врста социјализма, то јест комунизма на чијем челу се мењају мушки чланови свемоћне породице Ким. Тренутно је на власти унук творца ове државе, Ким Ил Сунга, Ким Џонг Ун који игра своју игру, то јест мало се мири са Западом, мало им тестира стрпљење и живце као и почетком октобра кад су тестирали још седам балистичких појектила.

Иако њихови сународници на југу живе далеко финансијски боље и комотније, ситуација је такође помало сурова и "доле". Јер док је у Северној Кореји радни дан осам часова, а бесплатно је буквално све осим робе широке потрошње (које, руку на срце често нема у продавницама), у Јужној је ситуација далеко драматичнија. Ем су већ престигли Јапанаце по броју радних сати (10+ дневно), ем се одавно зна да је њихова демократија веома подложна утицају који долази од суперсиле са супротне обале Пацифика, ем су има права радника (што се већ по суманутом радном времену може закључити) законски практично суспендована. Многи јужњаци кажу да су робови у својој држави. Принцип је сличан и изнад и испод чувене 38. паралеле која их дели - ћути и ради. Са мањим разликама.

Рат између једног народа са два државна система завршен је још 1953, али и даље скоро ништа није решено између њих. Али, на пољу спорта ствари делују далеко боље - често такмичари из две Кореје заједно наступају на Олимпијским играма и многим такмичењима, тако да је ту тензија у ствари најмања, ако је већ тражимо за овај сусрет. Заправо, ако се пита обичан народ, њима је доста свега, жеља им је да их сви пусте на миру, а нарочито велике силе чији су кусур у поткусуривању већ више од седам деценија и да се тако, на миру помире са рођацима са друге стране горепоменуте паралеле.

Домаћини сутрашњег меча који се игра у оквиру азијских квалификација за Светско првенство овај пут су северњаци, а игра се у Пјонгјангу на стадиону који носи име првог лидера из династије Ким, Ил Сунга, чији улаз красе слике Ил Сунга и сина му Ким Џонг Ила, а подсећа доста на римски Олимпико. Трибине, које ће бити дупке пуне, примају 50.000 навијача који ће, верујте, навијати као на слету. Укомпоновано и под будним оком безбедњака. А част Северне Кореје браниће фанатично момци на терену који има вештачку подлогу.

Тај фанатизам је и једино на чему би јужњаци, иначе квалитетом далеко испред комшија, могли да им позавиде. Генерална одлика њихових одмеравања била је тврда и неповезана игра са мало шанси и голова јер се техничко-тактичка надмоћ јужњака потирала са фанатичном борбеношћу и упорношћу фудбалски лимитиранијих комшија.

Ипак, квалитет Тегук ратника повремено је односио превагу, отуд и само један тријумф Чолиме у 17 одмеравања, уз по осам пораза и ремија. Међутим, један од најбољих азијских државних тимова увек је морао да пролије хектолитре зноја како би ривала положио на плећа, о чему најбоље говори податак да су сва четири гола, колико их је пало на претходних шест међусобних сусрета, постигнута у другим полувременима.

И садашња генерација гостујућих репрезентативаца, којима командује искусни португалски стручњак Пауло Бенто драстично одскаче од противничке, а предводе је двојица нападача светске класе, капитен Хјон Мин Сон (Тотенхем) и Хонг Хичан (Салцбург). Због срчаности домаће селекције очекујемо да се испоштује традиција и предлажемо вам 0-2, ВГ 2 и X-2, без обзира на оних јужнокорејских 8:0 на утакмици са Шри Ланком прошлог четвртка.



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар