Факултет и вртић добро сарађују у Бијељини

У склопу обиљежавања Недјеље здравог живота у Дјечијем вртићу “Чика Јова Змај” у Бијељини потписан је уговор о сарадњи са Педагошким факултетом Универзитета Источно Сарајево, који подразумијева почетак са радом "Школице спорта" која ће трајати током читаве вртићке године.

Република Српска 14.10.2019 | 13:28
Факултет и вртић добро сарађују у Бијељини
Сарадња Вртића “Чика Јова Змај” са Педагошким факултетом траје већ дуги низ година а нови потписани уговор о сарадњи се реализује кроз школицу спорта која ће се организовати у овој Јавној установи.

“Сарадња ће се одвијати на начин да ће се овдје одвијати "Школица спорта". Професори са факултета ће заједно са студентима долазити и реализовати активности са дјецом предшколског узраста,” каже Славиша Вујановић, директор ЈУ Дјечији вртић “Чика Јова Змај”.

“Школица спорта је осмишљена тако да се први циклуси тренирања и бављења спортом односе на базичне спортове. Након што дјеца науче основне кретне структуре, гимнастику и атлетику, прелазимо на сложене активности: фудбал, кошарку, рукомет, одбојку...На тај начин обједињујемо квалитетна моторичка знања код дјеце, стварајући добру базу да би дјеца  од 10-те, 11-те године, када долази до моторичке диференцијације, имала квалитетно развијену моторику како би приступили тим специфичним активностима,” појашњава др Небојша Митровић, продекан за научно-истраживачки рад Педагошког факултета УИСА.

У склопу Недјеље здравог живота обиљежава се и Свјетски дан хране и Свјетски дан здравих руку, који ће такође, према ријечима директора вртића, на адекватан начин бити обиљежен. Осим тога малишанима ће и на друге начине бити скренута пажња на важност вођења здравог начина живота.

“Имаћемо и разне спортске активности, возићемо бицикл, а имаћемо и Радионицу са родитељима. Циљ је развијамо здраве навике живота, али и да дјеца усвојене здраве навике примјењују, како у вртићу, тако и код куће,” рекао је директор Дјечјег вртића “Чика Јова Змај”.

Процјене кажу да је на овдашњим просторима обухват дјеце предшколског узраста који су уписани у вртић око 22 одсто, док је тај проценат у Србији око 63, у Београду чак 83 одсто. Стога Вујановић каже да ће се и убудуће наставити са активностима с циљем што већег обухвата дјеце у вртићима, те да ће се наставити са проширењем капацитета и пружањем што квалитетнијих услуга.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар