Винари и пивари из БиХ освајају далеку Кину

- Домаћи винари и пивари имају разлога да задовољно трљају руке, бар кад је у питању сарадња са Кином, једном од највећих економских сила на свијету.

Босна и Херцеговина 14.10.2019 | 07:31
Винари и пивари из БиХ освајају далеку Кину
Наиме, извоз ових производа из БиХ у ту далеку земљу посљедњих година биљежи значајне резултате, а што је посебно важно јер је, како кажу из винарија "Вукоје" и "Читлук", као и из "Сарајевске пиваре", у питању велико тржиште.

Жељко Накић, власник винарије "Читлук" и предсједник Групације винара из ФБиХ, каже да је винарија "Читлук" већ одавно присутна у Кини и да тамо има пет-шест мањих дистрибутера.

Истиче да су Кинези посебно заинтересовани за куповину ексклузивних вина, прије свега оних која су доста одлежала.

"Они не питају за цијену",  каже Накић.

Винарија "Вукоје" из Требиња, према ријечима Радована Вукоја, власника ове винарије,  на кинеском тржишту присутна је скоро 10 година.

"У питању је најбрже растуће свјетско тржиште и веома је занимљиво за све у регији. Они су специфични по томе што су конзумацију црвених вина препознали као здравствени аспект, тако да 98 одсто извоза према тој земљи чини црвени асортиман", казао је Вукоје за "Независне".

Винари истичу да у послу са Кином очекују већу подршку ресорних министарстава и институција на државном и ентитетским нивоима, посебно када је у питању промоција домаћих произвођача, а што би добро дошло и "Сарајевској пивари", која такође производе извози у ову земљу.

Иако је извоз вина, пива и алкохолних пића из БиХ у друге земље свијета повећан у протеклој години, разлика између увоза и извоза, још је велика, нарочито када је пиво у питању.

Из Вањскотрговинске коморе БиХ кажу да доста сарађују са винарима и пиварима и да је то извозни сектор који има велики потенцијал.

Међутим, винари и пивари су мишљења да би ситуација била много боља када би БиХ добила кандидатски статус за ЕУ, јер би се тада отворила врата многобројних фондова који би омогућили још боље пласмане на иностраним тржиштима.

Жељко Накић каже да винарија "Читлук" 75 одсто својих вина извози у земље ЕУ, те да су њихова вина присутна на четири континента.

"Извозимо четири врсте вина, камену жилавку, то је посебна врста, вранац,  врхунску жилавку и  блатину", истиче Накић, те додаје да су већ дуго присутни и у Америци.

Накић каже да би било добро да се покушају заштити херцеговачке аутохтоне врсте грожђа, те да треба радити на враћању оних врста које су специфичне, као што је сорта грожђа трњак.

Радован Вукоје сматра да БиХ много више као држава мора да учини на промоцији самих винских региона.

"Херцеговина је један од ријетких региона у Европи који у свом имену садржи име вино и на основу тога могли бисмо направити изузетан маркетинг, не само за вино,  него и за све остале производе које имамо  у нашем крају. Јер, управо вино за себе везује и гастро-туризам и чини један велики ланац тих аутентичних производа", каже Вукоје.

Он истиче да винарије у БиХ, међу којима и винарија "Вукоје", извозе искључиво захваљујући квалитету својих производа.

"Треба се бавити што више аутохтохним сортама и њих брендирати, а ту је помоћ државе веома битна", поручује Вукоје.

Истиче да су у региону улагања у експорт и маркетинг огромана и да  ресорни министри у држави морају схватити да се мора улагати, јер без тога нема масовног извоза.

Мелиса Сефер, портпарол "Сарајевске пиваре", каже да се извоз  пива  из "Сарајевске пиваре" повећава из године у годину, а да највише извозе у Хрватску. Сарајевско пиво присутно је и на тржиштима Сјеверне Македоније, Словеније, Аустрије, Њемачке, Албаније, САД и Шведске.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар