ЕП: Бејл зауставио Хрвате, Нијемци могу и са 10, Пољска оде!

Жестоку утакмицу одиграли су Велс и Хрватска, после које је ситуација у групи само компликованија.  

Фудбал 13.10.2019 | 23:25
ЕП: Бејл зауставио Хрвате, Нијемци могу и са 10, Пољска оде!
Хрвати стрепе због контроверзног Бејловог гола, без штоперског тандема у борбу за Еуро! У Кардифу 1:1, кључан меч против Словачке...

Имала је Хрватска све у својим ногама, али Велс је имао Герета Бејла. И судију Бјорна Кујперса да зажмури на једно око и одлуку о томе ко ће из Групе Е на Европско првенство одложи до новембарских мечева. У Кардифу 1:1 што је резултат који значи да Велс сигурно неће моћи до првог места на табели, док ће Хрвати о својој судбини одлучивати у судару са Словачком у Ријеци.

С обзиром да су истог ривала у Трнави декласирали са 4:0 рекло би се да су Велшани само одложили неминовно, посебно имајући у виду да Коцкастима игра и бод из тог меча. Међутим, има ту и једна зачкољица: у Ријеци ће екипа Златка Далића бити ослабљена за Домагоја Виду и Дејана Ловрена, који су вечерас добили парне картоне, а шта год ко мислио о њима и колико год да ниподоштавали њихове фудбалске квалитете неспорно је да су њих двојица последњих сезона радили феноменалан посао у дресу репрезентације и много ће недостајати екипи. Под условом да Словаци успеју да узму лопту поред свих мајстора у вези хрватског тима.

Колико ту квалитета има најбоље се видело већ у деветом минуту, Матео Ковачић је у пар корака покренуо конту, коју је фантастично изнео Волфзбургов Јосип Брекало. Лопта потом иде у ноге Бруна Петковића, па одмах до Николе Влашића који савршену акцију хладнокрвно претвара у еврогол за вођство од 1:0.

Како је Хрватска играла на почетку утакмице чинило се да ће убрзо још нека лопта завршити иза леђа Вејна Хенесија. Само да би онда и гости изгубили ритам, па се ушло у период меча у коме нисмо гледали превише добар фудбал. Међутим, и тако је Далићева чета држала ривала далеко од свог гола што јој је и било најбитније. И баш кад су помислили да су завршили посао за прво полувреме, играо се трећи минут судијске надокнаде, Бен Дејвис креће у акцију, губи лопту и одмах је узима, додаје до Герета Бејла, који је уз све проблеме у Реалу ипак класа од играча. Снашао се најбољи играч Велшана на малом простору, матирао Доминика Ливаковића и оживео наде полуфиналиста са претходног Европског првенства.

Споран је био који тренутак раније. Када Дејвис узима лопту Ковачићу. Хрвати сматрају уз очигледан фаул. А и острвљани признају да ситуација није баш најчистија. Ипак, Кујперсова пиштаљка није се чула и то је било то за прво полувреме.

Авај, кад се очекивало да Велшани у наставку крену свим силама у напред, јер њима баш гори под ногама, само један покушај Данијела Џејмса који кроти Ливаковић. И то је било до од домаћина. Неколико пута је Бејл пробао да на индивидуални квалитет направи разлику, али Хрватска је ипак преозбиљна екипа да би тако нешто дозволила.

Сад јој остаје само да сачека новембар и реши Словачку. Боља је. Много је боља Хрватска. Мада дуваће позади. Далић једноставно нема штопере на нивоу Виде и Ловрена. Приде, у надокнади меча повредио се и Лука Модрић, наравно да се и вечерас све вртело око њега, није то изгледало превише опасно, али ако се испостави да јесте... То би већ био озбиљан хендикеп.

Немци не паниче са играчем мање, Немци гурају лопту напред: Гундоган спаковао Естонце за шест минута! Елфу остало још да овери пласман на ЕУРО 2020 – 3:0.

Моћном Елфу Јоакима Лева недостаје овера, али су суштински на Првенству Европе. Баш као и њихови ривали из Холандије. Морала је кроз мало драму да прође репрезентација Немачке на гостовању Естонији. Међутим, и када није ишло, и када је због неппрезног старта Емре Џан добио црвени картон, Немци нису паничили. Гурали су лопту напред, нападали недораслог ривала и са играчем мање, и на крају славили 3:0.

Елф се на тај начин изједначио са Холандијом на првом месту, и остаје му да код куће против Белорусије и Северне Ирске овери пласман на смотру најбољих европских селекција. Мирисало је у Талину на изненађење, можда и сензацију. Тада је Емре Џан зауставио Васиљева као последњи играч одбране и добио директан црвени картнон.

Играч више није охбрабрио домаћина. Селектор Немачке Јоаким Лев је Естонији супротставио врло јак тим. Ројс, Хаверц, Бранд, Химик... Како је време одмицало поменути играчи су само појачавали ритам и чекали.

Било је разлога за нервозу, али не и за панику. Немце је психолошког притиска ослободио Илкај Гундоган у 51. минуту. Тада је Хаверц препознатљивим трком донео лопту на 20 метара од гола Естоније. Имали су у тим тренуцима гости срећу да се лопта одбије право на ногу Илкаја Гундогана који је спољном делом копачке погодио малу мрежу.

Од тог момента све је постало јасно. Асу Манчестер Ситија било је потребно шест минута да постигне два гола. Овога пута Марко Ројс му је остаио лопту петом, а Гундоган је ударцем са 16 метара поново погодио угао. Чиста демонстрација силе. До краја меча у листу стрелаца се уписао и Тимо Вернер.  

Словенија вечерас вришти од беса и немоћи, Северна Македонија плаче, Пољска и Аустрија славе! Пољаци се пласирали на ЕП, Аустријанци су близу!

Теорија још постоји, али словеначке и македонске наде о пласману на ЕУРО 2020. кроз квалификације, су вечерас умрле.

На ЕП се победом (2:0) над Северном Македонијом пласирала Пољска, док је Аустрија победом (1:0) у Словенији направила кључни корак ка истом циљу. До краја су остала још два кола, али Словенци или Македонци ће само уз помоћ невероватног расплета успети да прескоче Аустријанце који држе све у својим рукама и имају две меч лопте.

Пољска је у Варшави уз много муке ипак успела да оправда улогу фаворита и сломије отпор незгодних Македонаца који су сањали изненађење и победа са којом би се потпуно равноправно укључили у борбу за једно од прва два места.  

Издржали су Македонци ударни налет Пољака у уводних 20 минута игре када је Зјелински погодио стативу и до краја полувремена се одлично бранили. Левандовски је био потпуно неутралисан. Али Македонци нису успевали да припрете противнику осим шута Алиоског који је зауставио Шченсни и било је само питање када ће голман Димитриевски капитулирати.

Пољаци су додали гас у другом полувремену, селектор је убацио адуте са клупе и увео Милика и Франковског уместо Шиманског и Гросицког што му се брзо исплатило. Чикагов везиста Франковски се сјајно убацио пред гол Северне Македоније у 74. минуту, скинуо шут са ноге Левандовском и постигао први гол у дресу националног тима! Није могао да изабере бољи моменат...

Грогирани Македонци нису успели да се опораве и да узврате. Убрзо су примили и други гол. Милик је у 80, минуту постигао феноменалан гол ударцем са 20 метара и решио све дилеме. Пољска је изборила пласман на Европско првенство.

Северној Македонији остаје теоретска шанса. Морају у следећем колу да победе у Аустрији са више од три гола разлике, потом у последњем да савладају Израел, а да Аустрија изгуби у Летонији. Неће се десити...

У пакленој атмосфери у Стожицама каква дуго није виђена на утакмицама словеначке репрезентације, комшије из Аустрије су сервирале домаћима хладан туш и минималном победом у директном дуелу закорачиле ка пласману на Европско првенство.

Словенија је могла да победом прескочи Аустрију на другом месту и да све држи у својим рукама пред последња два кола. Али није успела... Сада јој као и Северној Макеоднији игра само теорија. Морају да победе Летонију кући и Пољску у гостима, а да Аустрија изгуби од Македонаца и Летонаца. Ни то нешто што ће се десити...

Аустријанцима је победу у Љубљани донео млади Хофенхајмов дефанзивац  Штефан Пох голом у 22. минуту. После корнера Интеровог појачања Валентина Лазара, Пох је био највиши у скоку и главом послао лопту у мрежу. Неколико минута пре тога је Облак сјајно зауставио ударац Грегорича и видело се да су Аустријанци дошли по победу.  

Словенци су слабо играли, нису успевали да створе шансу, али су и дебело отшећени. У два наврата су тражили пенал због играња руком Аустријанаца у свом шесанестерцу, а чини се да је један био сигуран пенал. Међутим, у квалификацијама нема ВАР технологије, а судија Чакир је погрешио. 

Такође, Словенци су оштећени и у 36. минуту када је гостујући бек Улмер због дивљачког старта над Безјаком требало да добије црвени картон, али му је Чакир показао само жути.

Очекивало се да Словенци крену на све или ништа у другом полувремену и да нападну, али нису успели. Хтели су, али нису знали како. Аустрија је сјасно контролисала ситуација и успела да задржи минималну предност која је довела на корак од пласмана на ЕП.

Резултати:

Група Ц

Белорусија - Холандија 1:2 (0:2)
/Драгун 54 - Вајналдум 32, 41/

Естонија - Немачка 0:3 (0:0)
/Гиндоган 52, 58, 71/

Табела: Холандија 15, Немачка 15, Северна Ирска 12, Белорусија (+1) 4, Естонија (+1) 1.

У новембру: Северна Ирска - Холандија, Немачка - Белорусија (16.11), Холандија - Естонија, Немачка - Северна Ирска (19.11).

Група Е

Мађарска - Азербејџан 1:0 (1:0)
/Корхут 10/

Велс - Хрватска 1:1 (0:1)
/Бејл 40+3 - Влашић 9/

Табела: Хрватска (+1) 14, Мађарска (+1) 12, Словачка 10, Велс 8, Азербејџан 1.

У новембру: Азербејџан - Велс, Хрватска - Словачка (16.11), Велс - Мађарска, Словачка - Азербејџан (19.11).

Група Г

Словенија - Аустрија 0:1 (0:1)
/Пош 21/

Пољска - Северна Македонија 2:0 (0:0)
/Франковски 74, Милик 80/

Израел - Летонија (уторак, 20.45)

Табела: Пољска 19, Аустрија 16, Северна Македонија 11, Словенија 11, Израел (-1) 8, Летонија (-1) 0.

У новембру: Словенија - Летонија, Израел - Пољска, Аустрија - С. Македонија (16.11), Пољска - Словенија, Летонија - Аустрија, С. Македонија - Израел (19.11).

Група И

Казахстан - Белгија 0:2 (0:1)
/Батшуаи 21, Муние 53/

Шкотска - Сан Марино 6:0 (3:0)
/Мекгин 12, 27, 45+1, Шанкланд 65, Финдлеј 67, Армстронг 87/

Кипар - Русија 0:5 (0:2)
/Черишев 9, 90+2, Оздоев 23, Дзјуба 79, Головин 89/

Табела: Белгија 24, Русија 21, Кипар 10, Шкотска 9, Казахстан 7, Сан Марино 0.

У новембру: Кипар - Шкотска, Сан Марино - Казахстан, Русија - Белгија (16.11), Белгија - Кипар, Сан Марино - Русија, Шкотска - Казахстан (19.11).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар