АБА: Будућност срушила Звезду у Београду!

Кошаркаши Будућности савладали су на гостовању Црвену звезду са 89:81, у мечу другог кола АБА лиге.  Подгоричани су постигли чак 12 тројки и искористили пад у игри Црвене звезде коју је у игри одржавао једини расположени Џејмс Гист, стрелац 27 поена, а када се он уморио - није имао ко да га замени.  

Кошарка 13.10.2019 | 22:35
АБА: Будућност срушила Звезду у Београду!
ОСВЕТА! Распуцана Будућност охладила мамурну Звезду! Екипа Слободана Суботића шутерском клиником искористила тренутак непажње и заслужено савладала црвено-беле.

Црвена звезда је у финалној серији плеј-офа АБА Лиге за 2018/19 бриљирала на свом паркету против Будућности, али овога пута, без помоћи навијача, гости су успели да им нанесу први пораз захваљујући одличном другом полувремену.

Будућност је изузетно шутирала за три поена (12/20), док у редовима Црвене звезде није било расположеног играча осим Џејмса Гиста (27 поена).

Искусни Американац је почетком последње деонице остао без енергије, ниједан од његових саиграча није успео да га одмени на прави начин, док су гости одлично користили Хасана Мартина и Џастина Кобса, који су завршили оно што су почели Никола Ивановић и Данило Николић.

Сигурно ће Милан Томић имати много замерки на игре своје екипе, посебно на 16 изгубљених лопти - које су уз одличне проценте Подгоричана били кључни фактор пораза.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - БУДУЋНОСТ 81:89 (20:26, 22:18, 21:22. 18:23)

Будућност је почела боље меч у "Пиониру" и захваљући расположеном Хасану Мартину, стрелцу осам од првих десет поена, односно добром шуту за три поена, брзо је стигла до прве осетније предности на мечу и натерала Црвену звезду да их неко време јури.

На тројке Суада Шеховића, као и Николића и Бамфорта, одговорио је прво Огњен Добрић "куцањима", односно Чарлс Џенкинс тројкама, да би потом сјајно заиграо тандем Филип Човић - Џејмс Гист, после чијих неколико узастопних напада је дошло до преокрета, али се Подгоричани нису предавали и наставили су да користе то што их "шут споља" одлично служи.

Енергија играча шампиона АБА Лиге постајала је све снажнија након сваког новог доброг потеза Џејмса Гиста, па је на половини треће четвртине већ био на 27 поена.

КАЗНА

За разлику од прошлих дуела, вечерас у хали "Пионир" није било гледалаца, зато што је Звезда кажњена због улетања и насртања навијача на терену против Будућности. "Дисциплинци" АБА лиге забранили су црвено-белима да отворе трибине своје дворане у прве две утакмице сезоне и регионални шампион одрадиће ту казну ове вечери до краја. На трибинама је било око 200 навијача у партеру.

Ту је Црвена звезда направила највећу предност у дотадашњем делу меча (58:52), уз укључење и Лоренца Брауна у утакмицу, као и Мухамеда Фајеа који је дао добар допринос у одбрани.

Будућност се уз помоћ Мартина, Ивановића и Кобса поново вратила у меч, а тројком Данила Николића, деветом за Подгоричане, повела пред последњу деоницу.

Гости су сјајно шутирали и почетком финалног квартала (Николић, Ивановић и Бамфорд), на другој страни "укључили" су се Били Берон који је постигао две тројке, као и Дејан Давидовац који је заиграо и на позицији "пет", међутим доста проблема црвено-бели имали су у одбрани против Хасана Мартина, односно Џастина Кобса који је брзином "секао" одбрану Црвене звезде.

Уз такву игру Подгоричана било је касно за преокрет.

Најефикаснији у редовима Подгоричана био је Мартин са 17 поена, 16 је додао Кобс, 15 Шеховић, по 14 Ивановић и Николић, док су се још Бамфорд (8), Николић (4) и Божић (1) уписали у стрелце.

Осим поменутог Гиста, са чак 27 поена, само су још Били Берон (11) и Џенкинс (10) били двоцифрени. Прелазну оцену заслужио је и Филип Човић (6 поена, 4 скока и 7 асистенција), док су остали, пре свих Лоренцо Браун и Дерик Браун, били без ритма.

У наредом колу Звезда гостује Крки, док Будућност дочекује Приморску.

Бљештава светла Штарк Арене, подсећање на гламур европске кошарке и журка са 17.000 гостију у којој је побеђен Фенербахче оставио је трагове на играчима Црвене звезде! Својеврсни мамурлук после уводног тријумфа у Евролиги довео је браниоца титуле у нимало пријатну ситуацију, што се јасно видело у недељном дербију Јадранске лиге, уједно и репризи прошлосезонског финала против Будућности. На крају је Будућност додатно охладила опијену екипу Милана Томића и апсолутно заслужено славила на месту где је пре само шест месеци предала место на јадранском трону - 89:81 (26:20, 18:22, 22:21, 23:18).

Будућност је упркос свему заслужила много веће поштовање кошаркаше јавности од оног које је добила у досадашњем току сезоне. После великих промена у ростеру и стручном штабу, тренер Слободан Суботић скројио је тим који ће сигурно имати шта да каже до краја сезоне. Истина, Плави су Звезду мучили и бацали у очај највише захваљујући одличним процентима шута, поготово за три поена (12/21). Будућност је, једноставно, имала много више расположених шутерских опција на паркету, што је на крају и однело превагу у корист гостију. Чак петорица играча Будућности имали су двоцифрени учинак, а можда највећи утицај у преломним минутима сусрета имали су Данило Николић, Скот Бамфорт и Џастин Кобс. Не треба заборавити ни агилног Хасана Мартина, који је упркос страховитој борби с Џејмсом Гистом у рекету на крају био најефикаснији играч Ђетића са 17 поена, уз још четири скока, три асистенције и две блокаде, односно опорављеног Николу Ивановића, који је кош Звезде затрпавао из другог плана. 

Николић је поново био у препознатљивој шутерској форми, па је својим стрелицама на уласку у последњу четвртину утерао страх у кости свих у црвено-белом, што је домаћина натерало да извуче и више од максимума како би се домогли тријумфа. Исти је на крају изостао, пошто је Будућност рутински привела сусрет крају у своју корист...

Учинило се на тренутак да би тројка и даље успаваног Билија Берона на тачно шест минута пре истека времена могла психички да преоптерети госте из Подгорице, али је управо Бамфорт већ у наредној акцији показао колико је таква процена била погрешна! Будућност је у последњих пет минута ушла с капиталним вођством од седам поена (79:72)! Вицешампион Јадранске лиге деловао је потпуно смирено, што је и психички ослободило екипу која је лакшим путем стигла до победе. А њу је до великог брејка одвео Кобс с неколико врсних, хладнокрвних потеза у завршним минутима. Победа је била сигурна, још и слађа после свега што се дешавало на истом месту крајем априла... Кобс је меч завршио с 16 поена и четири асистенције, поен мање убацио је Суад Шеховић, док су Николић и Ивановић имали по 14 поена.

Звезда се налази у све озбиљнијем нападачком проблему. Иако су се сви изузев Борише Симанића - није играо - уписали у листу стрелаца, само је Џејмс Гист заиста био спреман да одговори задатку. У нешто већој минутажи Гист је убележио 27 поена (10/14 из игре) и по шест скокова и асистенција, уз две блокаде, за индекс корисности 31! 

Остали су били превише пасивни и мало ко је заиста желео да преузме одговорност када је Будућност хватала залет за брејк. Берон је проиграо тек на крају и убацио 11 поена, један мање постигао је Чарлс Џенкинс, док су остали били испод двоцифрене границе. Повремено је Огњен Добрић показивао знаке да би могао да буде тај „X фактор“ утакмице, али су га честе измене испресецале у тој намери. На крају је убацио осам поена.

Овој Звезди дефинитивно не одговара да игра на поен више, а добра одбрана је вечерас изостала. Имаће Милан Томић још доста материјала за анализу и дуг пут да ову екипу припреми за највише циљеве. Тачније, да првенствено елиминише „мамурлук“ фактор и уведе је у добар континуитет игара...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БУДУЋНОСТ 81:89 (20:26, 22:18, 21:22, 18:23)

Дворана: Александар Николић

Гледалаца: 300

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Д. Браун 3, Човић 6, Л. Браун 5, Давидовац 4, Лазић 2, Фаје 2, Берон 11, Добрић 8, Гист 27, Џенкинс 10, Симанић, Оџо 3.

БУДУЋНОСТ: Кобс 16, Ивановић 14, Бамфорт 8, Шеховић 15, Старовлах, Мартин 17, Илић, Николић 4, Божић 1, Поповић, Мејрс, Николић 14.  

РЕЗУЛТАТИ 2. КОЛА:

Цедевита Олимпија - Цибона 79:70
Црвена звезда - Будућност 81:89

у понедељак

Задар - Крка 18.00

одиграно у суботу:

Приморска - Партизан 68:56
Морнар - Игокеа 92:78

одиграно у петак:

ФМП - Мега 98:79

ТАБЕЛА: Будућност 2-0, ФМП 2-0, Морнар 2-0, Цедевита Олимпија 2-0, Звезда 1-1, Приморска 1-1, Партизан 1-1, Крка 0-1, Задар 0-1, Игокеа 0-2, Цибона 0-2, Мега 0-2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар