Интервју Ђиђија Буфона...

Браним и када спавам, пензионисао бих се да није било ПСЖ-а! “После оних маказица које је дао против нас у дресу Реала питао сам га колико има година. Насмејао се и рекао ´Имам 33, није лоше, зар не?"

Фудбал 14.10.2019 | 22:30
Интервју Ђиђија Буфона...
Вероватно би свако од нас када би имао шансу да разговара са Ђанлуиђијем Буфоном покушао да се дотакне што је могуће више тема, да га пита за све што му падне на памет.

Такву привилегију су имали новинари на Фестивалу спорта у Тренту где су га питали о тренерима, Кристијану Роналду, пензији, Златној лопти, Лиги шампиона.

Да не дужимо…

Колико је позив голмана важан за Буфона?

"Заправо, правим параде у току сна. Можда су то оне које нисам успео да направим током каријере", насмејао се Буфон на почетку разговора.

Постоји та нека сила која га и даље држи активним играчем, односно голманом, иако Буфон има 41 годину.

"Веома сам компетитиван и то што и даље играм постоји разлог за то. Волим ривалитет, али мржња је понижавајућа за сваког човека".

Интересовало је новинаре како Буфон гледа на одлуку Антонија Контеа да преузме Интер.

"Волим Контеа, био ми је први саиграч, капитен, мој тренер у Јувентусу и у репрезентацији. Знам га и као човека и као професионалца, тако да не могу ни за шта да га оптужујем. Увек је био јако фер у односу према екипи, способан да заиста учи фудбалу".

О Контеовој посвећености…

"Конте није могао да спава ноћу ако његов тим не игра на начин на који он жели. Разумем навијаче Јувентуса, али морају да крену од идеје да је Антонио неко ко мора да буде поштован јер је дао све од себе у Јувентусу и дошао до великих резултата. О његовим изборима може да се дебатује, али оно што је дао и добио од Јувентуса је посебно".

Буфон је добио питања о тренерима који су га тренирали током каријере. Присетио се многих.

"Најтежи је сигурно био Конте. Најзанимљивији Ренцо Уливијери, али и Макс Алегри. Маурицио Сари је сигурно најзахтевнији тренер ког сам имао. Карло Анчелоти је неко коме највише дугујем. Ако је Невио Скала имао луду идеју да ми да шансу за деби у Парми, Карло је био још луђи јер сам му био први избор испрд Луке Бучија, мог доброг пријатеља".

Многима је помало чудна одлука била да оде у Пари Сен Жермен.

"Осетио сам потребу да имам то искуство, да одем из комфорне зоне. Није било гаранција да ће се завршити све како треба, али је чињеница да ме је то све начинило комплетнијом особом".

Да није било тога, вероватно би се пензионисао.

"Желео бих да се захвалим ПСЖ-у на шанси јер бих се без тога вероватно пензионисао прошле године. Разговарао сам са Андреом Ањелијем о томе и рекао ми је да би ми то било позитивно искуство"

Некако је било природно да се врати у Јувентус и ту заврши каријеру.

"Ипак, у једном моменту сам осетио позив куће и породице. То што сам долазио два викенда месечно није било довољно за мене. Одлучио сам да се вратим у Торино, али то није био једини разлог. Желео сам да затворим круг са животним саиграчима и да се уклопим у мање важну улогу него што сам имао раније".

Буфон никада није освојио Лигу шампиона, али верује да зато није касно.

"Долазим из спортске фамилије, научио сам рано о важности напредовања. Не осећам да сам дао свих 100 одсто, можда ми недостаје 15 одсто који су ми потребни за велико финале моје каријере".

Присетио се Буфон своје сарадње са чувеном тројком штопера које назива браћом и истиче да би са њима смео да оде у било какав рат. А причао је и о Кристијану Роналду, садашњем саиграчу.

"После оних маказица које је дао против нас у дресу Реала питао сам га колико има година. Насмејао се и рекао ´Имам 33, није лоше, зар не?", каже Буфон и наставља:

"Помислио сам ´Погледај ти ово ку... сина. Ако не можеш да их победиш, придружи им се. Морам да кажем, Кристијано је веома добар човек, проводимо доста времена у дискусијама и припремама неких ствари. Био је за мене пријатно изненађење".

На крају мало и о Златној лопти.

"Можда Роналдо освоји Златну лопту, а ја се надам да хоће, јер ће то значити да смо учинили нешто битно. Знам да ја нисам освојио ниједну до сада, али то је јако тешко за голмане, једни коме је то пошло за руком је био легендарни Лав Јашин. Увек је говорио да ако се не гризеш после грешке, онда не можеш да будеш велики голман. У том случају, могао би да будем добар голман", закључио је Буфон.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар