Прича: Да ли због Томаса ил´ ко зна шта ли је...?!

Партизан није личио на себе против Приморске, а разлога за то је неколико. . .

Кошарка 13.10.2019 | 22:45
Прича: Да ли због Томаса ил´ ко зна шта ли је...?!
Партизан није личио на себе на гостовању Приморској, није био Партизан. Зашто? Е, за то има неколико разлога. Квалитет није у питању, потцењивање није у питању, а Тринкијеријеве речи после меча то можда најбоље описују: “играчи нису дошли на утакмицу, били смо неспремни, можда су могли да оду на море да лове рибу”.

Први је пораз у сезони, не треба ломити преко колена и доносити неке претеране закључке, али морамо да се осврнемо на ствари које нису биле добре, а таквих је било неколико.

Један од разлога пораза можемо пронаћи и у чињеници да Рашон Томас није играо због повреде квадрицепса. Ради се о момку који је највише показао од свих у досадашњем току сезоне. Али, било би одлично по Партизан да је Томас једини ´проблем´, те да би са његовим повратком процвале руже у црно-белом табору. Не иде то обично тако. Вратићемо се мало касније на Томаса.

Прво о екипи…

Јасно је да је Партизан потпуно зарибао као тим. Довољно је само погледати статистичке параметре из Копра и доста тога ће бити јасно. Била је ово једна од утакмица за заборав код Партизанове публике. Цео Партизан је имао само седам  асистенција за 40 минута, од тога Волден и Јарамаз ниједну. То је апсолутно премало.

Партизан је шутирао слободна бацања само 59,1%! Имао је 11 скокова мање од противника, Приморска је ухватила укупно 38 лопти. Партизан је шутирао за три поена 5/20 што је 25%, имао је на поменутих седам асистенција чак 15 изгубљених лопти и мање украдених од Приморске (4:7).

Укупан индекс корисности Партизана био је само  40. Само је један кошаркаш био двоцифрен и у питању је Раде Загорац са 10 поена, што се не памти. Немања Гордић се зауставио на поену мање. Остали - испод. Да црно-бели нису мало одиграли боље последњу деоницу били су у опасности да не пребаце 50 датих поена за цео меч, мада и са ових 56 морају добро да се запитају шта и како даље.

Тринкијери је после меча истицао кључну реч - “концентрација”.

“Баш нисмо били спремни да играмо, то је још горе од онога ´потценити противника´. Играчи нису били концентрисани да играју кошарку. Нисмо дошли, било је јако лоше. Приморска је добра екипа", прокоментарисао је Тринкијери после утакмице.

Партизан је деловао тотално анемично, као да се први пут састао на паркету, и ово је била једна од најлошијих утакмица црно-белих откако је Андреа Тринкијери на клупи. Ове сезоне је Партизан до сада везао све победе, деловао је добро, али овај меч из Копра црно-бели морају да схвате као озбиљну опомену.

Наравно, помињати умор овако на самом старту сезоне није баш најпаметније, али и тај фактор је у данашњој кошарци врло брзо приметан, посебно у Партизановом случају где црно-бели практично константно иду по гостовањимаи до сада су само против Тофаша играли код куће, а гостовања ће тек бити.

Следи Ритас у Литванији већ у уторак, потом и два изузетно битна меча, такође на страни, против Морнара и Цедевите који би, иако је рани део сезоне, могли доста да утичу на каснији развој ситуације у сезони када је АБА лига у питању.

Ако желе да та три незгодна гостовања прођу што мање огребани, црно-бели ће морати да заиграју далеко боље, посебно у нападу у односу на Приморску, али и у одбрани у односу на претходне утакмице.

“Треба прво да погледамо где смо грешили. Свакако да је Ритас гледао ову утакмицу и да ће се спррмати за нас. На нама је да дигнемо главу и да се спремимо за важну утакмицу против Ритаса", рекао је Гордић после меча, а капитен Новица Величковић је додао да “оваква утакмица не сме поново да се деси”.

Вратимо се на Томаса…

Партизан је направио тим тако да не зависи од једног играча, мада се чини да је Рашон својим стварно добрим играма донео себи титулу предовдника тима, иако је узор утакмица не баш превелики. Томас је био тај код кога је ишла лопта, он је био тај који је затварао рекет и играо снажну одбрану, он је био тај који је креирао са позиције четири, доносио енергију, па и поене.

Меч Партизана и Приморске је резултатски био ту негде, био је и сличан неким ранијим утакмицама, само што је Партизан тада излазио као победник. Додуше, имао је тада Томаса, као рецимо у Венецији где је Рашон имао 11 поена и 12 скокова, или на АБА Суперкупу где је имао скоро на свакој утакмици најбоље бројке.

Недостаје његова енергија, то је евидентно, исто је важило и на мечевима Партизана против Игокее и Тофаша, али су црно-бели то успели да надокнаде. Против Приморске нису успели. И тачно је недостајао један и играч, али - јако важно и карактер - попут Томаса, да мало размрда тим и енергетски и поентерски.

Партизан на све поменуто чека и једно појачање на позицији два на три, па би уз додатну уиграност, те повратак Томаса на паркет, то требало да изгледа све боље у наставку сезоне, као и пре Приморске, наравно и још боље ако Партизан жели борбу за трофеје, а то се подразумева.

Оно у Копру синоћ стварно није било добро…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар