Нови састанак о преговорима за ЕУ, без БиХ

Након вишемјесечног одлагања због противљења Француске и Њемачке, Савјет за опште послове Европске уније ће у уторак на састанку у Луксембургу поново разматрати питање отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом потврђено је за Н1 у Европској комисији.

Босна и Херцеговина 13.10.2019 | 21:44
Нови састанак о преговорима за ЕУ, без БиХ
Ово долази само неколико дана након што су лидери Европске уније укључујући садашњег предсједника Европске комисије Жан клод Јункера, тренутног предсједника Европског савјета Доналда Туска и будућу предсједницу Европске комисије Урсуле вон дер Лејен позвали лидере Европске уније да донесу одлуку по овом питању.

Уколико одлука буде потврђена датум почетка преговора би се могао знати крајем седмице када се у Бриселу састане Европски савјет на нивоу шефова држава и влада Европске уније.

Босна и Херцеговина се неће наћи на дневном реду састанка у уторак нити на оном крајем седмице. Извори Н1 у Европској комисији поручују да нема конкретних помака када је у питању Босна и Херцеговина.

„Не можемо у овом тренутку спекулисати о томе када ће бити направљени нови кораци по питању Босне и Херцеговине. Оно што се зна је да се у понедјељак очекују закључци Савјета за спољне послове по питању мисије Алтхеа“, речено је у Европској комисији.

Питање додјеле кандидатског статуса Босни и Херцеговини тако остаје нејасно. Подсјетимо да је Савјет за опште послове ЕУ у јуну на састанку када је донесена одлука о одгађању одлуке за Сјеверну Македонију и Албанију, за БиХ донијела кратак закључак:

"Савјет прима на знање Мишљење Европске комисије о апликацији Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Савјет ће наставити проучавати овај документ детаљно и вратит ће му се касније ове године. Савјет охрабрује Босну и Херцеговину да настави с формирањем власти без даљњих одгађања, у циљу наставка неопходних реформи. Партијске политике и мањак жеље за компромисима не би требали блокирати легитимне аспирације грађана Босне и Херцеговине за напредовање према Европској унији."

Власти БиХ су у више наврата током прве половине ове године од Брисела тражиле додјелу кандидатског статуса, али се то није десило. Савјет за опште послове у чијим рукама се налази ова одлука до ће краја године одржати још два самита, а Европски савјет још један у децембру, тако да за Босну и Херцеговину остају лимитиране шансе да ипак добије кандидатски статус дотада.

(Н1)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Редзо

13.10.2019 13:02

И ста казе Комсиц нато пут је коцница формирању власти у бих он је нај веце зло у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

13.10.2019 13:18

ПОТПУНО ЈАСНА ПОРУКА.... ЗА БИХ НЕМА ЕВРОПСКОГ, БЕЗ НАТО ПУТА И ТАЧКА... МИЛОРАДЕ РЕЦИ НАРОДУ ИСТИНУ, ШТА ТО РАДИШ - УБИЋЕШ СРПСКУ И СРПСКИ НАРОД СА ОВЕ СТРАНЕ ДРИНЕ, И ТО БЕЗ ИСПАЉЕНОГ МЕТКА... ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА КОНАЧНО ОДЕШ НА КИПАР И ДА СЕ ВИШЕ НИКАД НЕ ВРАТИШ!!!

Name

Ратко

13.10.2019 13:33

Ради Милета твог , ми цекамо пред Амбасадама, умјесто да смо у ЕУ

Name

Гангаго

13.10.2019 16:01

Нека Комсиц написе прво залбу комитету за додјелу Нобелове награде, ха, ха.. Проје тога би било би добро када би Комсиц бар процитао и коју књигу!

Name

Ре торо

13.10.2019 16:09

Е нецемо у нато па цркни

Name

Саво

13.10.2019 16:17

Зивјела анти фасистицка дрзава РС мала ал поносна

Name

Ре

13.10.2019 17:03

Цекацес Јо'с дуго док ти бакир И комсиц воде дрзаву па знају они ко је бакир а И комсиц представља хрвате а несмије ни у једну хрватски опстину отиц

Name

Гавро

13.10.2019 13:09

И сад це наравно бити крив Милорад Додик јер неце у нато а бакирову декларација И комсицев услов су небитни знају у еу добро ста знаци исламска декларација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гавро

13.10.2019 17:02

Не Милорад него ви припадници црвенр секте

Name

Рале

13.10.2019 13:23

Па ста це нам европа кад народ оде у европу,као и покрадене народне паре које лопови улазу у инострансву а не у своју дрзаву или ентитет, а ова бједа отјерана у европу цува националне интересе тако сто муком зарадјене паре улазу у сиротињу која је остала. Знаци све насе је у европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

13.10.2019 13:35

Неце ваљда Албанци Македонци прије нас ,у ЕУ. Хахаахааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2019 15:14

Па хоће !!! Очигледно су паметнији ..

Name

Директ

14.10.2019 22:30

Албанија усла у НАТО јос прије 10 и кусур година и има вецу најнизу плату од нас. Ми смо сад као некада албанска индустрија. Времена се мијењају,,само БиХ је давно запела у времену и простору.

Name

Докле год

13.10.2019 15:39

Докле год овај глупи народ подржава Додика , Човића и Изетбеговића , зивјеће у тору као стока , умјесто да се отјерају у затворе и одузме све што су покрали и изаберу нови поштени и паметни људи овај глупи народ ће живјети у тору као стока са 500 марака Плате у биједи и сиромаштву , али шта ћете људи из села и са брда дошли у градове и ово је за њих Америка , утакмице држе ове набројане на власти , нажалост а имало паметнији и школованије одлазе из ове затроване мржњом и криминалом државе ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2019 17:38

И докле год неки буду престављали народ од кога није добијо ни један глас нема нам даље

Name

Политика и олос

14.10.2019 09:03

Док год се намеце несто било ком народу у БиХ то нема среце.....Свак свој интерес гања а стету другог. И тако у круг.....Муслимани изаберу Хрватима цлана председниства...Срби наравно неце у НАТО који их је убијао Муслимани хоце унитарну Босну..... Свак на своју страну вуце... Дрзава која не функционисе. Полотицке игре подвале преваре....Зацарани круг из кога је једини излаз..побјеци негдје да ти зивот узалуд не пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре политика и олос

14.10.2019 10:42

Па бјежи...