Имаћемо новије оружје чак и од хиперсоничног

Предсједник Русије Владимир Путин је изјавио да ц́е до тренутка када се код водец́их армија свијета појави хиперсонично оружје Русија вец́ имати нешто новије, јер научници раде на томе.

Свијет 13.10.2019 | 12:59
Имаћемо новије оружје чак и од хиперсоничног
Путин је у интервјуу арапским медијима указао на то да Русија не може да не буде забринута због ситуације у међународној стратешкој стабилности и безбједности.

"То су очигледне ствари. Сједињене Америчке Државе су 2002. године изашле из Споразума о противракетној одбрани, који је, желим још једном то да нагласим, био камен темељац цијелог система стратешке безбједности у свијету, јер је ограничавао могуц́ности стварања противракетне одбране обје државе. Трамп нема везе с тим", рекао је руски председник.

Према његовим ријечима, смисао је био у томе да ниједна земља нема илузије да може да побиједи у нуклеарном рату.

"Они су изашли из тог споразума, трудец́и се да осигурају себи очигледне стратешке предности, сматрајуц́и да ц́е имати ракетни штит, а да га Русија нец́е имати. И да ц́е на тај начин постати веома рањива, а да ц́е САД и њихова територија бити покривени системом противракетне одбране", рекао је Путин и додао да је још тада рекао америчким колегама да Русија још не зна како ц́е радити тај систем, те да нец́е трошити десетине милијарди на њега, али да ц́е одржавати стратешки баланс.

"Ми смо произвели и друго оружје, које за сада нико на свијету нема. То су ракетни комплекси који не лете по балистичкој него по равној трајекторији, али хиперсоничном брзином. Хиперсонично оружје за сада такође нико нема. Оно ц́е се, наравно, појавити код водец́их армија свијета, али и код нас ц́е се до тада такође нешто појавити. Ја вец́ знам шта, на чему наши научници, конструктори и инжењери раде", рекао је Путин.

Руски предсједник је навео да је то довело до одређене трке у наоружању. "То је вец́ чињениица, нажалост, то је тако", додао је Путин.

Он је, такође, подсјетио да су САД недавно иступиле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

"Такође, према мом мишљењу, то је погрешан корак, могло је то и другачије да се уреди. Мени су, узгред, разумљиве бриге САД. С разумјевањем се према томе односим. Друге земље развијају тај вид наоружања, а Русија и САД су сами себе ограничили у томе. Ипак, раскидање споразума није било потребно. Могуц́е су биле и друге варијанте развоја ситуације", рекао је Путин.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета престао је да важи 2. августа, на иницијативу Вашингтона.

Трка у наоружању ништа добро нец́е доијнети

Трка у наоружању нец́е донијети ништа добро свијету, али Русија се нец́е увлаити у енормне буђетске трошкове, рекао је Путин, подсјетивши да је Русија тек на седмом мјесту у свијету по трошковима за одбрану.

"Ја вам, вјероватно, нец́у открити тајну, али можда ц́у вас изненадити – Русија је на седмом мјесту по трошковима. Саудијска Арабија је трец́а, послије САД које троше, 716 милијарди и тражиле су чак 750 за следец́у годину, послије Кине која је на нешто више од 777 милијарди. Слиједи Саудијска Арабија с, не знам, мислим да је 59 милијарди. Затим Велика Британија, па Француска, па Јапан са 48,1 милијарду, према подацима које имам. Тек онда иде Русија са 48 милијарди", рекао је руски предсједник, преноси "Спутњик".

(Спутњик/Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ха

13.10.2019 11:05

Дали науцници раде на томе да народу повецају плате а не да зиве од 300е јад и срамота и сиротиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водка

13.10.2019 20:50

Ста оцекивати од пијаних људи осим јада и бједе .

Name

Стојан

13.10.2019 11:13

Зато ћете Ладе возати по блату још 100 г.и већина руса не зна ста је ТВ а за телефон нису ни чули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2019 22:16

Ето Стојане ти си у Републици српској цуо за све и знас све. Руси су у задњих 10 година постали господа, а никакве разлике нема у аутима која се возе у Русији и Европи. Озбиљно су подигли стандард.

Name

Боки

13.10.2019 22:26

Која си ти будалетина

Name

Сасвим јасно

13.10.2019 11:20

Свако се пласи свакога, зато сви и развијају. Код руса је спwцифицно то, сто није у питању само новац него цисти патриотизам, технолоска и свака друга интелигенција, врхунских струцњака и људи које воде бригу о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

13.10.2019 19:16

Ово је чак и тужно. Било би занимљиво да су насли лијек за шећер, слабовидност, глухоћу. Да се убија не треба наука

Name

здравко

13.10.2019 14:12

Медједе ,сељацино погледај свој војни будјет ,а колики је воњни будјет Америке ,ни мање нити висе 10 пута већи.Сто мислиш чије су веће могућности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај Момак

14.10.2019 04:27

ми је несто познат...из истоцног Берлина...

ОДГОВОРИТЕ