Од новембра два нова лијека на рецепт у Српској

На Листу лијекова који се издају на рецепт од 1. новембра биће уврштена два потпуно нова лијека које до сада Фонд здравственог осигурања Републике Српске није финансирао.

Република Српска 13.10.2019 | 11:50
Од новембра два нова лијека на рецепт у Српској
Један од њих се користи у терапији умјереног до јаког бола као што је канцерогени бол, тешки неуропатски бол, болни поремећај оптичког нерва и друго.

Осим тога, од новембра на рецепт биће доступан још један нови лијек који спречава стварања тромба код пацијената са акутним коронарним синдромом, саопштено је из Фонда здравственог осигурања РС.

"Ријеч је о савременијим лијековима који су у досадашњој клиничкој пракси показали боље ефекте лијечења што је још један показатељ да Фонд интезивно прати свјетске терапијске смјернице како би у здравствени систем уводио лијекове новије генерације у складу са финансијским могућностима", саопштили су из ФЗО.

Како су навели, од 1. новембра ће на Листу А бити уврштен нови лијек у три дозна облика генеричког назива бупренорфин, у облику трансдермални фластер за лијечење умјереног до јаког бола и који би требао да значајно унаприједи квалитет живота обољелих.

"Осим тога, уврштавањем овог лијека на Листу А представља и значајну финансијску олакшицу за осигуранике којима буде препоручен јер су га раније сами куповали, а сада ће само платити партиципацију, уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе", кажу у ФЗО.

Примјера ради, за осигуранике који болују од малигних болести, овај лијек ће у потпуности бити доступан о трошку Фонда, јер је ријеч о категорији осигураних лица који су ослобођени плаћања партиципације за основну болест и њених комликација.

На Листу Б такође се уврштава лијек са два дозна облика генеричког назива "прасугрел у облику филм – таблета" који се користи против стварања тромба код пацијената са акутним коронарним синдромом за којег су досадашње клиничке студије доказале да дјелује знатно брже и има много јачи ефекат у лијечењу болести. Овај лијек је уврштен на Листу Б гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике – без изузетка.

"И са уврштавањем ова два нова лијека, Фонд наставља са праксом унапређење квалитета здравствене заштите посебно у смислу доступности савременијих лијекова који значајно утиче на бољи квалитет живота обољелих. Подсјећамо, да смо и у току ове године почели да финансирамо седам нових лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа,  дојке, мокраћног мјехура, те хепатитиса Ц", саопштили су из ФЗО.

(ФЗО/Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Изненадјен

13.10.2019 10:35

То је заиста лепа новост и добра ствар за пацијенте. Мало ме ипак цуди да се листа лекова на рецепт просирује, а да нпр фонд не мозе претходно да плати дуг ИКВБ Дедиње од 25 000 000€. Ти лекари годисње спасу висе стотина зивота из Републике Српске. Некако би ми логицно било прво вратити нпр тај дуг па онда просиривати листу са лековима које ми објектвно са овим нивоом економије себи не моземо приустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

13.10.2019 11:23

Јесте да је хумано да те лијекове могу доботи пацијенти којима су потребни. Међутим, у игри је вјероватно и добављач лијекова из увоза. Добављач (увозник) ће имати добру продају захваљујући љекарима који ће масовно прописивати такве лијекове и који имају дил са увозником. Интересантно би било знати која и чија кућа је увозник тих лијекова.

Name

Цера

13.10.2019 19:44

Бупренорфин налоксон се вец одавно користи као терапија одрзавања код лијецених наркомана и није никаква новост сто се " тек сад уводи" на А листу. И хвала богу да пистоје есенцијални љекови које људи могу добити дзаба. Без обзира на контроверзе у вези овог лијека и те специфицне "болести". Не знам сто људи толико критикују установе које им излазе у сусрет на сваки могуци нацин. А несто се мора и платити као и у сваком послу. Плацате и воду за пице на мјесецном нивоу, па нико нихе рекао да је лопов онај сто одврце вентил у неком сахту. :)

Name

ЗДРАВСТО РС

13.10.2019 11:46

ДИРЕКТОР ФОНДА И НАЈУЖА ЕКИПА ОКО ЊЕГА СУ ДИО МЕДИЦИНСКО ФАРМАЦЕУТСКЕ А САДА И ИНФОРМАТИЧКЕ МАФИЈЕ У РС... САМО СТРОГО ПО НАЛОГУ ГЛАВНОГ КУМА. РЕВОЛУЦИЈА ДО КРАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конопља

13.10.2019 11:53

Кљукаће народ црним ђаволом, али неће допустити да се народ лијечи конопљом, јер на томе немају зараду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цера

13.10.2019 18:51

Немају никакву зараду ни од лијекова који су на А листи. Осим по рецепту, сто је минималан износ. То сто нас народ на основу своје неупуцености мора наци кривце и "лопове" за све у зивоту је ментална дијагноза ретардираног Балкана. И на индивидуалном а и на колективном нивоу у вецини руралних слуцајева. Поз.

Name

прасугрел

13.10.2019 20:13

Лијек се даје млађим од 75 година јер посто је јефтин има своје нwгативности. Прва доза с којон се организам навикава и прилагођава је 60, мг то је једон. Питом једна таблета дневно од 10 мг. Крка сваста несто прои, води па су најефтинији. Доцим, има мноцо врли младих којим тај лијек млзе сöасити зивот. Није добар за предебеле особе. Не мислим сано на Лактасе. Људи се полакоме јер бе џаба. Сано wаран и контроле крви сваки мјесец.

ОДГОВОРИТЕ