Протест мјештана билећких села због миграната

Мјештани билећких села са подручја са подручја Врањске, окупили су се на протесту у селу Симијови како би упозорили надлежне на све веће проблеме и угроженост од илегалних миграната на том подручју.

Република Српска 13.10.2019 | 19:39
Протест мјештана билећких села због миграната
Проблеми са илегалним мигрантима на подручју Општине Билећа почели су почетком ове године, а повод за масовно окупљање и упозорење на озбиљну угрожност услиједило је након несрећеног догађаја у засоеку Тодорићи када је Милорад Чомић убио у кући који чува још увијек непознатог илегалног мигранта. Мјештани су и раније упозоравали надлежне у општини Билећа, припаднике МУП-а Републике Српске, Граничне полиције БиХ, али адекватне рекације није било, а сада су им изнијели одређене захтјеве.

"Једини начин и једини пут да се мигрантима обезбједи превоз до Стоца. Све те групе које пролазе кроз ове просторе интересује пут за Столац. Прве кораке које ми можемо предузети већ смо предузели, покренули смо масу, кренеуло се са ријешавањам, али нисма сигуран како ће се ријешти", каже Радош Радовић, село Врањска.

За мање од годину дана опљачкано је скоро 20 кућа, уништавана и паљена имовона, просторије месних зајдницца, а проблем мјештана кажу је што живе у страху и ноћима већ не спавају.

"Дошло је вријеме да не смијем преспавати у рођеној кући од миграаната. Сваке ноћи ми куцају на врата, морам им отворити", додаје Радовић.

Начелник општине Миљан Алексић признаје да се раније требао ријешвати овај проблем, а већ сутра најавио је заказивање ванредне Скупштине општине.

"Овај проиблем се мора ријешавтуи хитно. Ја ћу сутра заказати ванредну скупштина, позваћи министра Драгана Лукача да обавезно да пункт и нон стоп буде овуда у помоћи становништву", рекао је Алексић.

Из Полицијске станице Билећа је потврђено да су мјештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и да су проваљивали у напуштене куће, те да су више пута до сада излазили на терен тим поводом.




(БН телевизија)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

ХYЗ

13.10.2019 07:28

Треба те криминалце протерати и вратити у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

13.10.2019 08:10

МИ СМО СЕ ДЈАБА БУНИЛИ У БАЊАЛУЦИ ЗБОГ ИЗБЈЕГЛИЦА , ПРОСЛО 24 ГОДИНЕ ОД РАТА А ОНИ СЕ ЈОС НИСУ ВРАТИЛИ. НА СВОЈА ВЈЕЦНА ОГЊИСТА. НАЈГОРЕ ЈЕ СТО СУ ПРОТЈЕРАЛИ ДОМАЦЕ, НАМЕТНУЛИ СВОЈЕ ПАГАНСКЕ ОБИЦАЈЕ,ПРИМИТИВИЗАМ ИТД

Name

А

13.10.2019 09:03

Средице то Драган

Name

трун у оку

13.10.2019 09:37

За А. Јок, средице Миле. Пустице их јос стотињак хиљада.

Name

ДМ

13.10.2019 09:39

Гдје су вам домицилни бањалуцани?Протјерали сте их , опљацкали И оставили без посла.Они отисли у скандинавске земље И препородили се.Благо њима !!! Ми побјегли пред гранатама са спаљених огњиста И опет сметамо.Нама није теско бјезати И пред вама.Идемо у западну Европу гдје цемо бити равноправни градјани, а ви се сирите.Да вам није нас било би вас 300000.максимално.Не гради се РС тако.То су ријеци Додика у једној предизборној кампањи.

Name

Алан Форд

13.10.2019 11:03

Жалите се Србији и Вучицу, затим Републици Српској и Додику... Вучић пуста на територију РС-а, Додик на теририторију Федерације.. Ал’ нису рачунали, да избјеглице нису овце које цобан води.. Или су пак залутале и овце и цобан у РС...

Name

Ре

13.10.2019 18:28

А то реци Бакиру зна он добро засто их прима И бабо је само рад преко хуманитарне организација

Name

Болид

15.10.2019 13:27

Да, то је највеци проблем у Васим опстинама и селима! Да није залосно насмијао би се.

Name

Ре

13.10.2019 07:29

Ма дотјерат Мектица нек он рјесава са њима он је тај који је све ово дозволио И лаго јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемац

13.10.2019 07:30

Неко их пуста у РС, за дебеле паре преко границе и народ има сад проблема са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

13.10.2019 08:29

Мектић их пушта.

Name

13.10.2019 07:33

Ма откуда проблем Мектиц хе јос просле године рекао да хе. Српска Цаст проблем И забранио улазак,мигранти су мирни људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баста

13.10.2019 07:35

Кељменди је легално добио лицну у Зворнику и легално је путово, Мигранти да пробају исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

13.10.2019 07:43

Треба да се зале на праву адресу,они долазе из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.10.2019 09:25

У Билећу могу доћи из Црне Горе, тако да своју мржњу према Србији мораш аргументовано користити. Свака држава треба да чува своју територију и народ. Овде су сви заказали и ДГС и МУП РС, Општина и наравно медији у којима се одомаћио термин мигранти и још их представљају као очајнике. То су људи који илегално прелазе границу и чине кривично дело по међународном праву и домаћим законима. Још нападају домаће становништво, обијају куће, уништавају имовину што је такође кривично дело. Ентитетске власти и институције БиХ ништа не раде да заштите домаће становништво и приватну и државну имовинупа људи морају сами да се бране. Прво критикуј оне у свом дворишту, па Црну Гору, па наше људе који их кријумчаре, наше државне органе који ништа не раде, па тек можеш да изразиш своју мржњу према Србији.

Name

Ре

13.10.2019 19:05

Ја сам само на своје претке сто сацувас цаст и образ И ненапустисе своју вјеру православну сама ријец све говори за разлику од ових сто се куну у несто а незнамо ни ко су ни ста су

Name

подрска

13.10.2019 07:50

подрска за ове људе, моју баку су покусали опљацкати та стока из Пакистана, нема ту зене и дијеце, све сами терористи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

13.10.2019 08:44

Требају мештани дасе договоре и све да истерају из РС та говна нека иду куна запад тамоје њима место све истерат тосу сви терористи ја дасам тамо јаби пуцала нањи

Name

То

13.10.2019 08:51

Је Ердоганова пјесадијаааа!!!пуста у Србију колико се договоре па онда у БиХа !!!добар договор Турске и Србије а и БиХа !е сад народ како продје са њима јер политицаре народ не занима !њихов договор ево теби а ти коме хос!!!багра балканска !!! ста ради од народа јадниг !не зна се коме је горе или њима или нама !!политицари балкански су зло големо 21 вијека!

Name

ВРС

13.10.2019 08:04

Нема вам спаса пријатељи,насељавање слиједи,политике Срба после 1999. су нато еу што значи исламско католичка организација па тако насељавање исламиста и католика је нормално,спасили би вас једино од Руса и Кинеза а они вас неће насељавати односно не код вас,поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

13.10.2019 08:42

А будала домаћина, момчино пушка у руке и љуљај. Мине знас постављати, значи дери до прашине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

13.10.2019 09:17

Да су паметни ови мјестани па поставити пар потезних мина посие пар активирања би ти такозвани мигранти а у ствари тероридти и криминалци у сироком луку обилазило тај дио Бих Да сам власт ја би минирао цитаву границу ван границног подруцја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

13.10.2019 09:35

Јао колико мрзње, невјероватно. Као прво за толики број миграната је крива нама најблиза Србија, и у Србију стизу однекуд наравно али то вец није нас проблем. Као друго то су људи у оцају, далеко од куце, без пара, долазе хладни дани. Немојте их мрзити само зато сто су муслимани( а нису сви ни муслимани). Неки позивају на постављање мина, убијање. Како вас није срамота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

13.10.2019 09:59

Да се ри мигранти такозвани понасају цивилизовано неби их народ толико мрзио Нити се зна ни ко су ни ста су вец као највеци дивљаци побацали документа и насилно улазе у дрзаве ван икакве контроле Бас ме занима сто не иду тако у саудијску арабију.катар и њима близе а богатије земље.Па неце зато сто би их тамо таманили ко зецеве. Иди Ти тако уди у саудијску арабију и провали неком арапу у куцу па це мо видјети како цес се провести

Name

Ре

13.10.2019 10:14

Као ТРЕЋЕ 3. ти си исламист па их води себи да ти фамилију натанкају .

Name

Гоонер

13.10.2019 11:03

Кад се вец мозе тако квалификовати онда си ти фасист и уз то јос и глуп. Ти људи не би у толиком броју пролазили овуда да их не пустају из Србије и Црне Горе а власти у РС то не зеле зауставити јер раде за интересе Србије, онда их пропрате у ФБиХ из које не могу изаци јер Је Хрватска затворила своју границу и онда сви около оптузе углавном босњаке како примају исламисте и терористе. А спомињање фамилије не бих коментарисао, то говори како немас ама бас никакве културе и манира у говору.

Name

води их себи

13.10.2019 11:10

Води их у своју куцу, сви су они муслимани твоја браћа.

Name

ре води их себи

13.10.2019 21:12

водите их ви себи васа су браца, ви их пустате да улазе неконтролисано а не ми. Јос би их полиција из федерације требала све тамо вама да посаље док се не опаметите. Ако висе волите да пљацкају васе него куце по Србији ето вам онда. Босњаци су хтјели границу према Србији цувати са војском јер оцигледно да нам границу не могу са овим постојецим полицијским капацитетима оцувати, медјутим рс није са тим сагласна. Знаци сути поклопи се!!

Name

РЕ ГООНЕР

13.10.2019 22:50

Није проблем, што су они Муслимани или нека друга вјера. Проблем је њихово понашање које је другачије од нас овде. Упадају у куће, девастирају их, малтретирају људе. Ја сам имао сусрет са њима у селу и то је група мушкараца, нема жена и дјеце и ко зна ко су они, да ли су били у теростичким јединицама у Сирији, Авганистану.Шта ће ту Пакистанци, тамо није рат, Мароканци... Они су без докумената, илегално прелазе границе што је кривично дјело и још код нас врше кривична дјела.Овде је питање да наша власт заштити своје грађане и њихову и државну имовину. У тим селима живе сиромашни људи, жртве рата и транзиције и још да дође неко са другог континента да их малтретира и уништава њихову имовину. Нека се политичари договарају, али нека заштите домаће становништво Ово је сада нова рута преко Албаније и Црне Горе па код нас у Херцеговину.БиХ нема услова да их смести, а долази зима и онима који их усмерава треба објаснити да траже неку другу руту јер ће зими у БиХ настрадати. Мађарска и Словенија су направиле ограде и ова рута им је затворена.Грчка враћа све мигранте назад, то је одлука нове Владе Грчке, тако да ће ови остати код нас, а ту им се не остаје. Друго су Сиријци или Либијци, али они који се бежали од рата су то урадили прије неколико година и то су биле породице, а ово сада су само мушкарци и они су безбедоносна пријетња.

Name

Гоонер

14.10.2019 14:10

Ево ово је по мени рецимо фер коментарисање. Цовјек фино излозио проблем и трази да власти несто уцине с цим се ја слазем. Оно позивање на мине и пуске је циста глупост и ксенофобија.

Name

херцеговац

13.10.2019 09:50

Све су то договорили Ердоган,Вуциц и Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

13.10.2019 17:53

Питајте Милу и Вуцка одкуда код над мигранти, та њива политика толико је прозирна да и врапци виде са гране ста се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читам коментаре и ...

13.10.2019 18:05

Све човек до човека, све људскост до људскости, све карактер до карактера, част гоонеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2019 19:24

Страсно

Name

Др

14.10.2019 00:33

ТО ЈЕ ПОСАО МЕНЏЕРА.

Name

За гоонера

14.10.2019 04:46

Сам писес и сам себи дајес подрску. Е то је страсно.

Name

абвгд

14.10.2019 04:55

А ко си то па ти и по цему си битан да одредјујес ко је цовјек, а ко није?

Name

Гоонер

14.10.2019 14:08

Не писем сам себи него има јос људи који нису ксенофоби и имају разумјевања за ситуацију. Нек свако о себи размисли...поздрављам добре људе који немају предрасуде!

Name

Боки

14.10.2019 13:09

Гдје је сада ту специјалац на батерије крамп пардон 'министар' Лукач? Ха хах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

15.10.2019 05:36

Нека барем неко долази,јер ова наса власт растјера нас народ по бјелом свијету

ОДГОВОРИТЕ