Прва година без Милене Дравић!

Милена Дравић преминула је 14. октобра 2018. године, а данас, 12. октобра, породица, пријатељи и колеге дали су помен славној српској глумици.

Забава 12.10.2019 | 20:00
Прва година без Милене Дравић!
Прва је на гробље стигла њена сестричина Верица, брат Раде, а потом и Сека Саблић (77), Аница Добра (56), Жарко Лаушевић (59), Милан Марић, Воја Брајовић са са супругом Милицом, Раде Шербеџија, Петар Бенчина...



Подсећамо, Милена је преминула у ноћи између 13. и 14. октобра 2018. године у Клиничко-болничком центру на Бежанијској коси у 79. години, после дуже болести.




Филмска, телевизијска и позоришна глумица Милена Дравић, од свога првог филма "Врата остају отворена" - који је као тинејџерка 1959. снимила под редитељском палицом изузетног, покојног Франтишека Чапа, чешкога емигранта стално настањеног у Словенији - израсла је у миљеницу гледалаца. Својим шармом и спонтаношћу се наметнула, па убрзо снима и бројне друге филмове.




Мотивисана успехом који је до тада постигла уписује Академију за филм, позориште, радио и телевизију. Када за своју шесту улогу - сеоске девојке која као прекобројна креће за момком на радну акцију у Прекобројној (1962), редитеља Бранка Бауера, осваја Златну арену на фестивалу у Пули, постало је јасно да је југословенска кинематографија добила изузетну глумачку личност.




Од тада, сарађујући са више од тридесет редитеља свих генерација, непрекидно игра углавном главне улоге у више од педесет филмова најразличитијих жанрова, поставши једним од глумачких постулата српске кинематографије, иако је често играла и у другим срединама. Своју другу Златну арену добија за улогу кројачице која се прудржује партизанскоме бициклистичком батаљону у Бициклистима (Пуриша Ђорђевић), 1970.


Иако је у низу филмова успешно играла драмске улоге у улогама са елементима комедије је дошла до пуног изражаја, посебно у једној од најбољих забавних телевизијских емисија у Југославији - Образ уз образ телевизије Београд. Успешно је играла и у великом броју телевизијских серија и драма, а окушала се и у позоришту и то углавном и неформалним, алтернативним групама, те и у Атељеу 212. Била је фото-модел модног креатора Александра Јоксимовића.




Дебитује у позоришту Атеље 212 у Београду са ролом у комаду Боре Ћосића, 1971. године у представи "Улога моје породице у светској револуцији", а од тада се позоришне улоге само нижу.


Милена Дравић и Драган Гага Николић били су један од омиљених славних парова у бившој Југолавији.

Били су у браку 45 година, а славна глумица је пре Гаге имала још два брака.

Први брак је склопила са редитељем Пуришом Ђорђевићем. Венчали су се 1960. године, а развели су се после неколико година.


Извор: Телеграф.рс Фото: Телеграф.рс/АТА имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Једна дивна генерација људи

13.10.2019 20:49

Градили су Југославију с љубављу. Вољели су се без националних предрасуда. Били су идеалисти и за срецу им је требало мало. Моји родитељи су дио те генерације

ОДГОВОРИТЕ