Празно мјесто БиХ плаћа милион КМ Савјету Европе

Босна и Херцеговина, иако нема делегацију у Савјету Европе, овој организацији је ове године уплатила више од 1,1 милион марака, а парламентарци и аналитичари сматрају да за ову срамоту нико није крив осим БиХ.

Босна и Херцеговина 12.10.2019 | 08:39
Празно мјесто БиХ плаћа милион КМ Савјету Европе
Подсјетимо, парламент БиХ био је у обавези да шест мјесеци од датума избора достави имена чланова нове делегације. Због неформирања парламентарних комисија, парламент БиХ није испоштовао рок који му је дало Савјета Европе, па је тако БиХ у овој години остала без делегације у једној од најзначајнијих организација чији је пуноправни члан. 

Душанка Мајкић (СНСД), делегат у Дому народа БиХ, каже за "Независне" да је апсурд представљати се у Европи кад БиХ нема извршну и законодавну власт.

"Онај ко није у стању да ријеши питања у својој кући, тај се не може представљати на лажан начин или да урадимо као што раде чланови Предсједништва БиХ, кад оду ван, онда се држе за руке, а чим дођу у земљу, одмах се похватају за вратове.

То је истина и сад треба лагати свијет како смо ми идеална земља, па ето само је то важно да БиХ учествује у раду Савјета Европе", каже Мајкићева. Истиче да БиХ треба да испуни услове да би се показала да је озбиљна земља, а онда је лако формирати делегацију за Савјет Европе.

"Све је у нашим рукама", каже Мајкићева.

Саша Магазиновић, шеф Клуба СДП БиХ у Представничком дому БиХ, сматра да неиспуњавање обавеза у организацији гдје смо пуноправни члан шаљемо лошу поруку онима чији члан желимо постати, као на примјер ЕУ.

"Зашто би неко желио у свом чланству државу која у сваком тренутку може престати конзумирати своја права и одбити учешће у раду", истиче за "Независне" Магазиновић.

Његов колега из ДФ-а Џенан Ђонлагић сматра да је то што БиХ нема делегацију велика бламажа и срамота.

"То што  нисмо урадили нема своје оправдање", каже Ђонлагић за "Независне".

Славо Кукић, универзитетски професор и социолог, истиче за "Независне" да се БиХ понаша као Норвешка која има буџет да може улагати у добротворне сврхе и тиме финансирати чак и Савјет Европе.

"Међутим, то је податак који говори о свој биједи политичког стања у БиХ, као држави и као друштву", рекао је Кукић.

Вехид Шехић, политички аналитичар, за "Независне" истиче да је БиХ званично у Савјету Европе, али није изабрала своје делегате и не може да учествује у одлучивању, али зато мора да плати чланарину.

"Слична ситуација је и с многим позицијама, као на примјер с градњом путева. Због неефикасности власти ми плаћамо велике камате на неутрошена средства. Њима није стало до ове државе, они не желе да се понашају с пажњом доброг домаћина јер су они далеко од тог посла", казао је Шехић.

Милош Шолаја, политички аналитичар, за "Независне" каже да је то што БиХ нема делегацију њена кривица, а не Савјета Европе.

"Било би прилично глупо и беспотребно одустати од плаћања онога што нам је обавеза", казао је Шолаја.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

у круг

13.10.2019 06:15

Све се врти у круг. Онај ко баца, тај и хвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБ

13.10.2019 10:07

Душанка Мајкић је у праву, Маке ми... ...