Овако о Србину причају у НБА лиги...

Никола Јокић мења кошарку заувек! Како амерички стручњаци коментаришу развој српског центра у једног од најбољих играча лиге.

Кошарка 12.10.2019 | 20:21
Овако о Србину причају у НБА лиги...
Док се ближи 22. октобар и почетак нове НБА сезоне, многи у Америци једва чекају да поново виде на паркету Николу Јокића (24).

Српски центар био је у такмичарској 2019/20. један од најбољих играча лиге, а сада су велика очекивања и пред њим и пред Денвером. 

Након што је Никола са саиграчима у Нагетсима почео октобарски тренинг камп, његов тренер Мајкл Мелоуносврнуо се на наступ свог најбољег играча на Светском првенству у Кини, уз чуђење због тога што је Јокић играо крилног центра, улазио са клупе...

Према његовим речима, "Јокер" је сада тамо где воли да буде и где су га очигледно једва дочекали.

Ове недеље, на порталу нба.цом објављен је текст посвећен Јокићевом таленту, стилу и његовом утицају на кошарку као игру.

"Само играм кошарку, на исти начин на који сам је увек и играо, од када сам био јуниор или чак средњошколац. Радим то на исти начин, нитша другачије. Ово је тимска игра и суштина је у томе да се играте и да се забављате док покушавате да играте на прави начин", изјавио је Сомборац.

Аутор Секу Смит нагласио је да сваки разговор о високим играчима у кошарци мора да почне и да заврши причом о Јокићу и Жоелу Ембиду, центру Филаделфије. Назвао их је покретним грдосијама, који имају вештину да играју по читавом терену. 

"Они представљају садашњост и будућност на својој позицији", тврди Американац, док констатује да Јокићев значај за Денвер превазилази његово централно место у франшизи или његов кошаркашки таленат, на којем ће Нагетси имати прилику да граде будућност у годинама које долазе.

"Никола Јокић је дословно променио игру Нагетса, у њиховој потрази за идентитетом и за стазом ка друштву конкурентних тимова у борби за врх Западне конференције. Денвер је у њему пронашао кључни елемент који је очајнички тражио".

Јокић је прошле године потписао максимални уговор са тимом на чак 148 милиона долара, а један тренер са Западне конференције пристао је да говори о њему анонимно, да не би био кажњен због све строжих правила о "врбовању" играча других тимова.

"Код тог клинца највише волите то што је он редак проналазак у лиги данас, а нико заиста није могао да предвиди да ће он овако да се појави", рекао је он.

"Ембид је невероватан таленат, један од најбољих у лиги, али не знам да ли можете да правите тим око њега као око Јокића. Он је један од најбољих високих асистената у лиги, савршен је скакач и може да поентира на сваком нивоу. Није одличан у одбрани, али је чврст. Што се тиче основа његове кошарке, у сваком сегменту је врхунски".

Још нешто одушевљава америчке тренере...

"Он је тако несебичан... Увек игра праву акцију и не игра са стегама које су спутавале ову игру на много нивоа. Он је заиста дах свежег ваздуха... Стварно волим тог момка".

Када се врати на своје НБА почетке и прве дане у Денверу, Јокић и даље живо памти тренинг на којем се упознаио са оним што га чека.

"Први тренинг ми је био шокантан. Било је момака који су искакали из сале и били су заиста атлете. Џеј-Џеј Хиксон је био тамо, Кенет Фарид, Јусуф Нуркић је био повређен, али је ту био и Жофри Ловерњ. Био сам пета или шеста опција и радио сам напорно. Изгубио сам доста килограма и припремио сам своје тело и ум за велики труд и за то да добијем шансу".

Денверов тренер за рад са играчима Огњен Стојаковић дочекао га је у Америци.

"Знао сам ко је он и како игра. Био је један од најталентованијих играча у Србији. Могли сте да видите тај таленат и тада, али игра у Србији и у НБА лиги се толико разликовала, да сте морали да му нађете праву позицију", рекао је он о својим првим импресијама о сада најбољем центру лиге.

Годину по годину, Никола је радио на игри на обе стране терена, учио постављање "на посту", као и пикенрол игру, постављање... Потом је пре две године радио на шуту ван линије за три поена и на "откључавању" свог арсенала на дистанци, који га је учинио "петицом" каква тренутно не постоји у НБА.

"Он је такав. Није супер атлета, није супер брз, али просто ради све. Увек говорим о њему и то да је први играч своје врсте. Имали смо некад Владу Дивца и Арвидаса Сабониса. Потом смо имали браћу Гасол. А, он је сада први високи играч који је заправо плејмејкер који хвата лопту и може да дода, шутира, води лопту, преноси је... Он је први играч тог типа", додао је Стојаковић.

Тренер Денвера Мајк Мелоун признаје да испрва није видео огроман Јокићев потенцијал. Штавише, он отворено каже да се на Николином наступу на Летњој лиги 2015. није уверио да има нешто посебно у својим рукама.

"Ниједном нисам рекао 'ВАУ, имамо нешто специјално'. Лагао бих ако бих то рекао", отворено каже Американац и признаје да се у Јокићеве неслућене способности уверио када га је први пут видео у дуелима против Тима Данкана. У тој утакмици дао је 26 поена, ухватио 13 скокова и сабрао осам асистенцјиа.

"Помислио сам 'Овај клинац јесте посебан!'. Сјајан је, сјајно ради и посвећен је. Био је то први пут да сам рекао себи да он мора да игра више", без устезања каже Мелоун.

Оно што се потом догодило је већ добро познато. 

У Денверу су исправно проценили да нема места у екипи и за Јусуфа Нуркића и за Јокића, па је центар из БиХ отишао у Портланд, а српска "петица" је остала да започне велику каријеру.

Потом је у тим дошао Ол-стар играч Пол Милсап, који је схватио шта Јокић може и није имао ништа против тога да се склони у други план.

"Јокић је као сунђер и то је сјајно у вези с њим. Довољно је да му само једном кажете. Он то одмах прихвата, одлично схвата читав концепт и одмах примењује. Схватио сам то када сам био у Атланти и када је он имао своју прву сезону са трипл-дабловима. То је нешто што мора да се догоди у утакмици, а не на тренингу или током лета".

"Многи момци имају 'сиров' таленат и могу да раде напорно и да покажу потенцијал, али да ли то могу да 'пребаце' на стварне утакмице? А, он то може. И одатле долази велико поштовање за његов рад - и када је у питању његов тим и када говоримо о читавој лиги", рекао је Милсап.

Према Мелоуновим речима, нови изазови који су пред Јокићем више нису технички, ни стриктно кошаркашки. Од нашег играча у Денверу сада траже да прихвати улогу лидера, да схвати да не сме да уђе у проблем са прекршајима и да би требало да обузда емоције када му прети искључење.

Уосталом, на тај проблем је наишао и у Кини, у дресу репрезентације.

За крај текста, амерички аутор истиче да Јокић има опште поштовање због своје игре и због начина на који је игра.

"Он воли ову игру и стил који је учио још у Сомбору, док је играо са старијом браћом и пријатељима. Тада није сањао да ће га пут довести до тачке на којој је сада, као један од најдоминантнијих играча лиге".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар