Шок у Шангају бр. 2: Испаде и Федерер!

Александер Зверев победио Швајцарца и пласирао се у полуфинале кинеског мастерса.  Зверев искористио шесту меч лопту, пао Федерер! Двадесетдвогодишњи немачки тенисер имао је прилику да реши меч у два сета, изгубио је "тај брејк", али некада први рекет света тиме је само одложио елиминацију.

Тенис 11.10.2019 | 17:11
Шок у Шангају бр. 2: Испаде и Федерер!
Александер Зверев трећи је полуфиналиста турнира "Мастерс 1000" серије у Шангају.

Немачки тенисер руског порекла после три сета је елиминисао 16 година старијег Роџера Федерера, резултатом 6:3, 6:7 (7:9), 6:3.

Меч је трајао два сата и шест минута, а Зверев је у финишу другог сета пропустио пет меч лопти.

Три узастопне прилике имао је на свој сервис, при вођству од 6:5 и 40:0, али прекаљени Швајцарац успео је да "веже" пет поена, изједначи на 6:6, па у "тај брејку" да преокрене са 6:7 на 9:7 и избори трећи сет.

Федерер као да је у том тренутку већ потрошио већи део енергије за овај меч, па је на почетку трећег сета изгубио сервис гем и остатак дуела са Зверевим провео у подређеном положају.

Некада најбољи играч света потрудио се да до последњег тренутка остави себи шансу да се још једном врати у живот, међутим Зверев је деловао добро на терену и више му није дозволио да озбиљније запрети. Штавише, требало је да тај сет и убедљивије реши у своју корист.

Након прве победе над тенисером из Топ 10 АТП листе у 2019. години, Зверев ће у суботу одмерити снаге са бољим из меча Доминик Тим - Матео Беретини.

Први полуфинални пар формирали су Данил Медведев и Стефанос Циципас, који је од 0:1 стигао до 2:1 у сетовима против Новака Ђоковића.

Наградни фонд турнира у Шангају износи 8,3 милиона долара, од којих ће шампиону припасти 1,375 милиона.

Након Новака Ђоковића и Роџер Федерер је данас завршио "кинеску авантуру" и то такође против једног од момака који претендују да у скорије време  сруше и наследе "велику тројку", Александера Зверева.

Популарни Саша је играо одллчно практично читав меч четвртфинала мастерса у Шангају (тврда подлога у хали за наградни фонд од 7,47 милиона долара) који је могао да заврши и у другом сету, али се Федекс одбранио од пар меч лопти и увео га у трећи сет. Али, Немац руског порекла је био спреман на одеравање "на крв и нож" и одмах на почетку одлучујећег дела сусрета успео је да узме брејк који му је и донео победу над мештером из Базела, резултатом 6:3, 6:7 (7) и 6:3. Овим поразом Федерер се практично опростио од борбе за прво место на АТП листи које ће 4. новембра преузети Рафа од Нолета, а највероватније и од друге позиције.

Многи ће сада сада нагласити, поготову зато што је данас и Стефанос Циципас био бољи од Нолета, да је почела смена генерација у тенису, Али, стани мало...

Слично је било и при крају прошле сезоне, када се само Новак Ђоковић колико толико носио са младим снагама, па опет, када је кренула следећа такмичарска година, то јест ова све је дошло на своје место. Једноставно, "велика тројка" из године у годину из сезону игра најтеже мечеве и најтеже турнире против најјачих противника, и то им једноставно одузима снагу, али и мотивацију што Новак тврди да му се данас догодило.

Било како било, Зверев ће се сутра ујутру у полуфиналу састати са победником меча између Италијана Матеа Беретинија и Аустријанца Доминика Тима који је прошле седмице освојио турнир у Пекингу.

Други полуфинални пар чине Циципас и невероватни Данил Медведев. Рус, нарочито у другом делу сезоне пружа можда и најбоље партије на АТП туру од свих играча, те је заслужено четврти рекет света. Једино са чим може имати проблем је умор, али је и поред тога фаворит против Грка који је сигурно данас "прегорео" пошто је преокренуо против Ђоковића, што се овоме тако нешто догодило тек трећи пут у каријери када су у питању мастерси.

Да Московљанин има веће шансе од Атињанина, чија је мајка пак рођена у престоници Русије, говори и податак да је Медведев славио на сва четири досадашња одмеравања. А пошто су сва четири била прилично напета, очекујемо да и ово оде у додатни сет.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар